Logo 1001 tips

Gratiszoekertjes.com

Vorige pagina

Hoe maak je een perfecte omelet?

  1. Startpagina eten en drinken
  2. Notenwijn of notenporto
  3. Alcoholvrije aperitieven met fruit: 10 toppers!
  4. Vlierboom-recepten: vlierbloesem-aperitief, vlierbloesemthee en vlierbessensiroop
  5. Bereidingen met walnoten of okkernoten
  6. Zelf advokaat maken
  7. Zelf chocopasta maken
  8. Zelf glühwein maken
  9. Hoe maak je een perfecte omelet?

Onlangs bestelde ik mij in Antwerpen in een eethuis waarvan de juiste naam mij nu ontschiet een "omelet van het huis". Die kostte mij meer dan 10 euro en ik dacht bij mezelf dat de omeletten die ik thuis bak stukken beter en smakelijker zijn.

Een omelet mag dan voor velen een beetje gewoontjes lijken, maar met wat creativiteit kan je snel een fantastische maaltijd klaarmaken om duimen en vingers van af te likken. Doordat een omelet zo gewoontjes lijkt, besteden de meesten te weinig aandacht aan de bereiding, en dan krijg je een fletse en smakeloze eierkoek op je bord.

Eén van onze stelregels bij alles wat we klaarmaken is dat je zeer eenvoudige gerechten kunt verheffen tot een koningsmaal als je maar kwaliteitsvolle producten gebruikt, en dat je zeer gesofisticeerde gerechten de nek kunt omdraaien met belabberde ingrediënten.

Benodigdheden

  • 4 eieren: bij voorkeur van kippen met vrije uitloop. Nog beter zijn eieren van bij de boer of de buur die enkele kippen heeft rondscharrelen op zijn erf. De dooiers zijn volgeel en geven een veel mooier resultaat. Ze zijn ook beter van smaak dan die fletse gele blubbers van kippen uit legbatterijen;
  • 4 sneetjes ontbijtspek, zeer fijn gesneden. Onze voorkeur gaat uit naar het ontbijtspek van Delhaize: niet al te zout, niet te vet, zeer fijn gesneden en zeer smakelijk;
  • enkele mooie schijfjes champignons van eerste keus (als het rap moet gaan uit een doosje), of beter nog enkele verse champignons die je vooraf hebt geschraapt, in schijfjes gesneden en voorgebakken (voor als je wat meer tijd hebt dus);
  • 1 grote boerentomaat: van bij diezelfde boer of buur die nog een eigen moestuin heeft. Deze tomaten zijn veel steviger dan de gewone tomaten uit de supermarkt, en hebben ook veel meer smaak. Je kan tegenwoordig ook wel boerentomaten (vleestomaten) kopen in sommige supermarkten;
  • peper
  • naar keuze: een kopje fijn gemalen emmenthal, een soeplepel fijngesneden verse bieslook.

Bereiding

  1. Voorbereiding:
    - snij de reepjes spek zeer fijn;
    - snij de tomaat in platte stukjes, als je niet wil dat het vel er mee in gaat, kan je de tomaat eerst even laten "schrikken" in kokend water, zodat je ze makkelijk kan ontdoen van het vel. Je kan er best ook het overtollige zaad uitdoen;
    - zorg dat de champignons klaar staan.
  2. Kluts de eieren goed tot een egale massa. Doe er de peper bij. Zout is niet nodig, want dat wordt geleverd door het spek.
  3. Neem een grote pan en doe er een klein beetje boter op, net genoeg om het ganse oppervlak te bestrijken. We willen niet dat onze omelet zwemt in het vet. Zet het vuur niet te hard. Een omelet moet de tijd hebben om langzaam te "drogen" zonder aan te bakken.
  4. bak eerst de fijne snippers spek tot ze licht knapperig worden. Zorg dat er zich geen aanbaksel vormt;
  5. verdeel het spek mooi over de pan en giet er zachtjes de eieren over. Zorg ervoor dat het spek niet langs één kant schuift. Om dat te vermijden kan je de eieren langzaam over een vork gieten die je over en weer beweegt
  6. verdeel de voorgebakken champignons over de omelet, evenals de stukjes tomaat
  7. als je dat lust, kan je er ook wat kaas en bieslook over strooien
  8. laat alles langzaam gaar bakken, zonder erin te roeren. Probeer door er met een spatel onder te gaan, te vermijden dat het vast kleeft.
  9. als de omelet mooi droog is, kan je ze ofwel serveren zonder omdraaien, ofwel omgedraaid serveren, zodat ze met de knapperige kant naar boven liggen, ofwel dichtvouwen als een pannenkoek en in hoeken snijden om te serveren.
  10. Serveer met vers boerenbrood en hoeveboter
  11. Smakelijk!

Belangrijk

  • niettegenstaande het gerecht snel klaar is, moet je toch de tijd nemen om de omelet te laten gaar bakken. Als je het vuur te hoog zet, bakt het zeer snel aan;
  • gebruik niet teveel eieren voor één pan: als je 8 eieren wil klaarmaken, gebruik dan een tweede grote pan. Anders wordt de omelet te dik en is het zeer moeilijk ze te garen en dichtgevouwen te serveren;
  • ik weet niet van waar in veel kookboeken het idee komt om melk te gebruiken bij een omelet, maar ons idee is dat je met melk je omelet alleen maar klaarmaakt voor de vuilbak. Geen melk dus.
Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op zaterdag 26 juni 2010 om 14:14u
Auteur: Ine Hillegoms