Op zoek naar een fijn eindejaarscadeau? Voor jezelf of een geliefde? Dan is deze verhalenbundel van nieuw Vlaams talent iets voor jou.
Een vleugje romantiek, een snuifje fantasy, een geutje spanning, een ietsepietsie magie, ja zelfs een hapje horror.
Vorige pagina
Functies en Samenstelling van het Bloed van een Paard
- Startpagina over het lichaam van het paard
- Functies en Samenstelling van het Bloed van een Paard
- Het Paardengebit: Goede Tanden zijn van Levensbelang voor uw Paard
- Het Slaapritme van Paarden
Ongeveer 7% van het lichaamsgewicht van een paard bestaat uit bloed. Dit wil zeggen dat een paard dat bijvoorbeeld 600 kg weegt een 42 liter bloed in het lichaam heeft.
Functies en samenstelling van het bloed
Via het bloed worden voedingsstoffen aangevoerd, afvalstoffen afgevoerd en zuurstof doorheen het hele lichaam getransporteerd.
Bloed bestaat uit bloedplasma en 3 soorten bloedcellen (de rode bloedcellen, de witte bloedcellen en de bloedplaatjes). Het bloedplasma is water waarin waarin allerlei stoffen zoals eiwitten, mineralen, voedingsstoffen, afvalstoffen en hormonen zijn opgelost.
Rode bloedcellen
De rode bloedcellen of de erytrocyten genaamd geven de rode kleur aan het bloed. De hemoglobine in de rode bloedcellen nemen de zuurstof op, sturen ze door het lichaam en geven de zuurstof opnieuw af. Zuurstofrijk bloed is helderrood. Zuurstofarm bloed is donkerrood.
Witte bloedcellen
De witte bloedcellen bestaan uit leukocyten, lymfocyten en monocyten.
Leukocyten (55 à 60% van de witte bloedcellen) zorgen er voor dat virussen, bacteriën, parasieten of andere ziekteverwekkers onschadelijk gemaakt worden. Zij gaan ontstekingen tegen.
Lymfocyten
Lymfocyten (35 à 40% van de witte bloedcellen) vormen antistoffen tegen virussen, bacteriën, parasieten of andere ziekteverwekkers. Hierdoor bouwt het lichaam een immuniteit op zodat er meer weerstand tegen indringers ontstaat. De lymfocyten spelen een belangrijke rol bij de vaccinatie van onze paarden.
Monocyten
Monocyten (1 à 5 % van de witte bloedcellen) zorgen er dan voor dat dode cellen worden opgeruimd.
Trombocyten
De bloedplaatjes of de trombocyten genaamd zijn ontzettend belangrijk voor de stolling van het bloed bij verwondingen. Als er een wonde ontstaat, klonteren de bloedplaatjes samen en vormen een prop. Rond deze plaats wordt een eiwit gesponnen waarin de bloedcellen opgesloten worden. Hierdoor ontstaat er een stolsel, de wond wordt afgesloten met een korst van de buitenlucht en de herstelling kan aanvatten.
Aandoeningen opsporen via het bloed: ideaal!
Dankzij de hoeveelheid bloedcellen kan men detecteren of het paard in goede gezondheid is of kan men er bepaalde aandoeningen mee opsporen. Indien het moeilijk is een juiste diagnose te stellen wanneer het paard niet in orde is, twijfel geen moment! Laat onmiddellijk bloedstalen nemen en onderzoeken. Op twee dagen tijd heb je de uitslag en kan je dierenarts een correcte diagnose stellen.
Indien er dan nog twijfel is, en de aandoening is ernstig, breng je paard naar de gespecialiseerde dierenkliniek, bijv. van Merelbeke.
© Copyright 1001tips.be 2006-2021 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info@1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd