Energie besparen door zuinig drogen
- 10 tips om je vaste kosten te beheren in het huishouden
- Hoeveel geld kan je besparen met spaarlampen?
- Besparen op de verwarmingskosten tijdens de winter
- Energie besparen door zuinig koken
- Energie besparen door zuinig afwassen
- Energie besparen door zuinig koelen en vriezen
- Energie besparen door zuinig wassen
- Energie besparen door zuinig drogen
- Energie besparen door zuinig strijken
- Besparen tijdens het huishouden
- Besparen door de juiste apparaten te kopen en gebruiken
- Premies voor energiebesparende maatregelen
- Hoe bespaar je brandstof tijdens het rijden met je wagen?
- Besparen op sanitair warm water
- Koop een droogkast met een A-energielabel. Ondanks dit feit blijft een droogkast een energieverslinder. Een droogkast verbruikt 2 à 3 maal meer energie dan een wasmachine. Een gemiddeld gezin verbruikt ongeveer 3400 kWh per jaar voor het drogen van de was met een droogkast.
- Kies een droogkast met vochtige luchtafvoer. Deze verbruikt minder energie dan een met een vochtcondensatiesysteem.
- Let op de structuur van de droogtrommel. Een droogkast met een honingraatstructuur die naar buiten gewelfd is, behoedt het wasgoed voor slijtage en zal ook minder gaan kreuken. Dankzij de naar buiten gewelfde honingraatstructuur kent het wasgoed een langer zweefmoment en is er een betere uitwisseling van lucht en vochtigheid vast te stellen. Dit resulteert dan in minder slijtage en gelijkmatiger gedroogd wasgoed.
- Laat bij voorkeur de was buiten drogen in de zon. Het is niet alleen goedkoper maar het wasgoed ruikt lekker fris.
- Droog in de winter de was in een verwarmde plaats zoals de garage waar meestal de verwarmingsketel staat. Ventileer regelmatig deze ruimte. Droog je de was binnenshuis dan zal dit de aanwezige lucht afkoelen en zal je dus wat meer moeten stoken.
- Koop een wasmachine met een hoge centrifugeersnelheid. Het wasgoed is dan goed gezwierd alvorens het in de droogkast gaat en zal dus sneller drogen.
- Respecteer de maximum inhoud van de droogkast. Bij overbelasting krijgt men wasgoed die niet gelijkmatig gedroogd is.
- Stel de droogtijd zo goed mogelijk in. Een droogkast met een vast droogprogramma is spaarzamer en efficiënter dan deze met een instelbare tijdklok. Sommige toestellen beschikken reeds over een automatisch systeem die het elektrische geleidingsvermogen van het water in de kleding (hoe zachter het water, hoe minder de droogtijd) alsook de hoeveelheid water die het bevat, meet. Aan de hand van deze parameters past de droogkast de looptijd van het droogprogramma aan.
- Kies voor delicaat wasgoed een lage temperatuur. Langer drogen bij een lage temperatuur bespaart energie.
- Kies het juiste programma. Indien de was gestreken wordt kies dan het programma strijkvochtig. Extra droog en kastdroog zijn programma’s die meer energie verbruiken.
- Plaats de droogkast in een warme plaats. Dit bespaart energie.
- Ken je de droogkast met het “opfris programma”? Dit programma zorgt er voor dat onfris ruikende kledij (naar rook riekende kledij) of muffe kledij die lang niet meer gedragen is, lekker gaat ruiken. De slechte geurtjes en kreuken verdwijnen. Zo bespaar je een wasbeurt uit.
- Neem onmiddellijk het wasgoed uit de droogkast na beëindiging van het programma. Een zoemer kan hierbij handig zijn. Sommige droogkasten hebben een “anti-kreuk” programma. De trommel beweegt met tussenpozen op het einde van het programma naar links of naar rechts om te voorkomen dat het wasgoed kreukt. Dit bespaart dan weer energie bij het strijken.
- Reinig na iedere droogbeurt de pluizenfilter.
Laatste aanpassing op Wednesday, November 8, 2017 om 15:39u
© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd