Energie besparen door zuinig koken
- 10 tips om je vaste kosten te beheren in het huishouden
- Hoeveel geld kan je besparen met spaarlampen?
- Besparen op de verwarmingskosten tijdens de winter
- Energie besparen door zuinig koken
- Energie besparen door zuinig afwassen
- Energie besparen door zuinig koelen en vriezen
- Energie besparen door zuinig wassen
- Energie besparen door zuinig drogen
- Energie besparen door zuinig strijken
- Besparen tijdens het huishouden
- Besparen door de juiste apparaten te kopen en gebruiken
- Premies voor energiebesparende maatregelen
- Hoe bespaar je brandstof tijdens het rijden met je wagen?
- Besparen op sanitair warm water
- Besparen begint reeds bij de keuze van de toestellen. Laat je goed adviseren door een installateur. Staar je niet blind op de aankoopprijs maar bereken ook het verbruik van de toestellen.
- Koken op gas is het goedkoopst. Tegenwoordig kiest men het best voor koken met gas onder glas (keramisch gaskookvlak) omdat dit 30% minder verbruikt dan het traditionele gasfornuis.
- Zet de waakvlam van een oud gasfornuis uit want dit is energieverspilling en kost je al gauw 30€ per jaar.
- Kies voor een kookpan die de volledige gaspit bedekt. Je eten zal hierdoor sneller klaar zijn aangezien er geen warmte kan ontsnappen.
- Kies eveneens voor het laagste niveau wanneer je gerecht op kooktemperatuur is en hou het deksel op de pan.
- In vergelijking met gas verbruikt elektrisch koken twee maal zoveel energie. Wil je toch elektrisch koken, kies dan voor inductiekookplaten.
- Let er bij de keuze van de kookpannen op dat ze een vlakke, tamelijk dikke, onvervormbare bodem hebben om aldus voor een optimale warmtegeleiding te zorgen.
- Zorg er bovendien voor dat de kookpan aangepast is aan de grootte van de kookplaat en de hoeveelheid van het te bereiden voedsel.
- Kies voor een snelkookpan indien een gerecht een langere kooktijd vereist. Het koken met een snelkookpan vermindert de kooktijd met 1/3. De smaak van de ingrediënten en de vitamines blijven beter bewaard. Voor voedsel die echter een korte kooktijd vereisen, gebruikt men liever geen snelkookpan want deze heeft ook tijd nodig om onder druk te komen en geeft dan energieverlies.
- Kook met zo weinig mogelijk water.
- Laat zoveel mogelijk het deksel op de kookpot. Dit bespaart tot driemaal meer energie.
- Schakel de kookplaat uit bij het einde van de bereiding. Deze zal nog voldoende warm blijven om het gerecht op temperatuur te houden.
- Gebruik de oven voor het bereiden van grote hoeveelheden.
- Een gasoven is het voordeligst.
- Een klassieke oven verbruikt 2 maal meer dan de microgolfoven. Dit omdat de microgolfoven veel sneller is. De microgolfoven gebruikt men het best voor de bereiding van klant en klaar maaltijden of kleine porties en voor de bereiding van voedsel die zelf veel water bevatten en dus weinig kookvocht nodig heeft. Om grote hoeveelheden op te warme, is het raadzaam het voedsel op een grote platte schotel te verdelen.
- Een warme luchtoven is ook zuiniger dan een klassieke oven. De warme luchtoven is sneller op temperatuur, heeft een grotere warmtespreiding en hierdoor kan men meerdere bereidingen terzelfder tijd klaar maken.
- Open de oven zo weinig mogelijk tijdens de bereiding van het gerecht.
- Voor het einde van de bereiding kan men de oven alvast uitschakelen omdat deze nog een tijd warm blijft.
- Eenpansgerechten of bereidingen in de wok verbruiken ook veel minder energie.
- Stoom koken is de toekomst: de stoomoven is snel, makkelijk, precies, het voedsel behoudt zijn smaak en kleur, gezond, knapperig en lekker.
Laatste aanpassing op Wednesday, November 8, 2017 om 15:39u
© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd