Logo 1001 tips
De Parisienne  - Roman van André Van Butsel

Zoektocht naar een verdwenen jeugdvriendin.

Lees meer >>

Meisje aan de Overkant  - Debuutroman van André Van Butsel

Een simpele dorpsjongen, een rebels stadsmeisje, een ontroerende vriendschap.

Lees meer >>

 


 

Inwonende werkende kinderen: hoeveel betalen voor kost en inwoon?

  1. Inwonende werkende kinderen: hoeveel betalen voor kost en inwoon?
  2. Een ongeval en de aanrijder heeft geen autoverzekering

Meer en meer werkende jongeren blijven langer bij de ouders wonen. Vaak komt dan de vraag: moeten deze kinderen betalen voor kost en inwoon en hoeveel kan je als ouder vragen?

Wij informeerden eens bij vrienden en kennissen die inwonende, werkende kinderen in huis hadden. Alles is uiteraard afhankelijk van de financiële situatie van de ouders zelf. Is deze financiële situatie gezond dan is er meer ruimte voor overleg. Meestal wordt er 250 € per maand vermeld. In de praktijk zullen de ouders met dit bedrag niet toekomen. Vaak gaat het om de symbolische waarde van dit bedrag en ondertussen kan de werkende jongere nog heel wat geld opzij zetten alvorens een eigen stekje te zoeken.

Om de effectieve bijdrage voor kost en inwoon te berekenen, kunnen de ouders rekening houden met:

  1. huur van een gemeubelde kamer,
  2. betaling van alle nutsvoorzieningen
  3. de "hotelverzorging"

Voor het bepalen van de concrete bijdrage voor kost en inwoon van de werkende jongere is het fair rekening te houden met de eigen inbreng. Indien de inwonende jongere bijvoorbeeld zelf instaat voor het onderhoud van zijn kamer, allerlei klusjes opknapt in en rond het huis, boodschappen zelf eens betaalt of kookt, wast of strijkt, kan je dit in mindering brengen van het bedrag.

Een klein overzicht van de geschatte kosten:

  • De huur van een gemeubelde kamer: hier zit dan meestal wel water, elektriciteit en verwarming inbegrepen. Een bedrag van 250 €.
  • De hotelverzorging: koken, boodschappen doen, wassen, strijken, schoonmaken. Een bedrag van 10 €/uur, 5 uur per week. Dit komt op een maandelijkse bijdrage van 220€.
  • De voeding: als de jongere uiteraard dagelijks thuis eet. Een forfait van 6 € per dag. Dit komt op een maandelijkse bijdrage van 180€.

Als wij de som maken, komt dit neer op 650€ per maand voor kost en inwoon van de werkende jongere. Dit is echter maar een richtprijs. Overleg met je zoon of dochter en hou rekening met het loon dat zij verdienen.

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Wednesday, November 8, 2017 om 15:31u

Rel to Facebook© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd