Logo 1001 tips
De Parisienne  - Roman van André Van Butsel

Zoektocht naar een verdwenen jeugdvriendin.

Lees meer >>

Meisje aan de Overkant  - Debuutroman van André Van Butsel

Een simpele dorpsjongen, een rebels stadsmeisje, een ontroerende vriendschap.

Lees meer >>

 


 

Vorige pagina

Handen af van pensioensparen!

  1. Wat is pensioensparen?
  2. Pensioensparen en minder belastingen betalen
  3. Animatie met uitleg over pensioensparen
  4. Vergelijk aanbieders pensioensparen - langetermijnsparen
  5. Handen af van pensioensparen

In tijden van crisis zoekt iedereen die iets te zeggen heeft in België naar geld, hetzij om te besparen, hetzij om hogere belastingen te heffen.

Zo zijn er die vinden dat het fiscaal gunstige regime van het pensioensparen moet aangepakt worden, zoals het ACV.

De regering zelf vindt dan weer dat er jaarlijks een belasting moet komen op de gespaarde bedragen in plaats van éénmaal te belasten aan het einde van de rit.

Dit zijn in onze ogen nu eens twee uiterst belachelijke voorstellen.

Afbouw van de fiscale aftrek voor pensioensparen?

Dat uitgerekend het ACV met zo'n voorstel komt, is verbazingwekkend, ja zelfs lachwekkend. Volgens het ACV zouden alleen rijke mensen aan pensioensparen doen, dus daar moet je dan het geld gaan halen. Want 870 euro sparen per jaar, dat is enkel voor rijke mensen weggelegd, volgens het ACV. Het ACV vergeet daarbij dat 870 euro een maximum is, en dat je als je budget dat bedrag niet toelaat, even goed 100, 200, 300, 500 euro kan sparen.

Dat alleen rijke mensen aan pensioensparen doen is natuurlijk klinkklare onzin. Eind 2008 waren er in België 2,5 miljoen spaarders bij één van de de veertien pensioenspaarfondsen of bij een spaarverzekering. Dat is niet minder dan 56% van de werkende bevolking in België. Ik wist niet dat er zoveel rijkaards in België waren.

Belasting op pensioensparen?

Ook dit is een vrij belachelijke denkpiste. Nu worden er pas belastingen geheven aan het einde van de rit (zie ons artikel "Wat is pensioensparen"). De regering Van Rompuy zou nu liever wat vroeger haar geld zien en elk jaar een beetje gaan belasten. Met andere woorden: aan de ene kant zorgt ze voor een vrij aanzienlijke belastingaftrek voor de gestorte premies tussen de 30% en 40%, en aan de andere kant zou ze wat je hebt gestort gaan belasten? Te gek om los te lopen!

Maar ja, als je van geen hout nog pijlen kan maken, dan ga je heel vreemde dingen doen...

Conclusie

We worden allemaal al jaren bang gemaakt met het argument dat er tegen dat we op pensioen gaan, geen geld meer zal zijn als gevolg van de vergrijzing. Dus wat doet een normaal denkend mens als hij daar de mogelijkheid toe krijgt, ja zelfs sterk aangemoedigd wordt via een gunstige fiskale regeling: zelf sparen voor zijn pensioen.

Maar als straks iedereen afgeremd zal worden om aan pensioensparen te doen, waardoor we, eenmaal op ons pensioen, minder koopkracht zullen hebben, wie zal onze economie nog draaiende houden? Als de vergrijzing zijn hoogtepunt bereikt, zal de grote groep gepensioneerden een zeer groot aandeel hebben in de consumptie.

Eerlijk gezegd zie ik het nog niet direct gebeuren dat er veel zal veranderd worden aan het systeem van pensioensparen en langetermijnsparen.

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Wednesday, November 8, 2017 om 16:07u

Rel to Facebook© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd