Logo 1001 tips
De Parisienne  - Roman van André Van Butsel

Zoektocht naar een verdwenen jeugdvriendin.

Lees meer >>

Meisje aan de Overkant  - Debuutroman van André Van Butsel

Een simpele dorpsjongen, een rebels stadsmeisje, een ontroerende vriendschap.

Lees meer >>

 


 

Hoe veilig is pensioensparen en langetermijnsparen?

    s
  1. Hoe veilig is pensioensparen en langetermijnsparen?
  2. Sparen in Tak 21 of in Tak 23?
  3. Op zoek naar verborgen spaarpotjes: slapende rekeningen

In een tijd waar grote automobielfabrieken en monsterbanken failliet gaan, moet je van niks meer verschieten. Als iemad mij zes maanden geleden gezegd had Fortis zou failliet gaan, dan zou ik hem vierkant hebben uitgelachen. Maar... er zijn nu eenmaal geen zekerheden meer.

Dikwijls krijgen we de vraag of pensioensparen en langetermijnsparen dan nog wel veilig zijn. Met in ons achterhoofd dat er geen absolute zekerheden meer bestaan, kunnen we toch stellen dat deze spaarformules een stuk veiliger zijn, dan de gewone beleggingen en de spaarboekjes.

Verschil tussen verzekeringswezen en bankwezen

De crisis in de financiële wereld is voornamelijk een bank-crisis, dit wil zeggen een crisis in korte-termijn beleggingen, een liquiditeits-crisis. M.a.w. geen centen in het bakje om schulden op korte termijn af te lossen.

Pensioensparen en langetermijnsparen situeren zich vooral in wat men noemt Tak 21 Spaarverzekeringen. Verzekeraars zijn per definitie geen beleggers op korte termijn. Dat is al een eerste belangrijk pluspunt voor deze producten wat betreft veiligheid.

Drie veiligheidsniveaus

Verzekeraars in België moeten bovendien op verschillende niveaus goed op hun tellen letten:

  1. De CBFA (de Commissie voor het Bank- Financie- en Assurantiewezen) houdt de rentabiliteit van de verzekeraars nauwlettend in de gaten. Er is een alarmprocedure van zodra er wat fout gaat lopen.
  2. Verzekeraars moeten ook wettelijk voorziene reserves aanleggen. Deze reserves moeten alle toekomstige uitkeringen volledig dekken. Deze mogen derhalve ook niet omgeven zijn met risico's.
  3. Verzekeraars moeten beantwoorden aan strenge Belgische en Europese voorwaarden inzake de solvabiliteitsmarge.

Als je er niet tegen opziet om door enkele wetteksten te ploeteren, dan vind je op de website van de Commissie voor het Bank- Financie- en Assurantiewezen heel wat informatie hieromtrent.

Conclusie

Pensioensparen en langetermijnsparen in het kader van Tak 21 Spaarverzekeringen worden op verschillende niveaus streng in de gaten gehouden in het kader van het verzekeringswezen. Hierdoor mag je ze zeker als behoorlijk veilig beschouwen.

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Wednesday, November 8, 2017 om 15:08u

Rel to Facebook© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd