Logo 1001 tips
Muis & Mol: kwaliteitsvolle handgemaakte accessoires voor baby's, kinderen en volwassenen

 


 

Slapende rekeningen, verborgen kluizen, onbekende spaarpotjes: spoor ze op!

    s
  1. Hoe veilig is pensioensparen en langetermijnsparen?
  2. Sparen in Tak 21 of in Tak 23?
  3. Op zoek naar verborgen spaarpotjes: slapende rekeningen

Als uw suikernonkel of suikertante zonder dat je het weet een spaarboekje heeft geopend op uw naam, om voor u iets opzij te leggen, hoe geraak je nog aan uw centjes, als nonkel of tante heengaat?

Wanneer de eigenaar van een rekening of deposito niet direct wordt gevonden, dan worden deze gelden gestort aan de Deposito- en Consignatiekas.

Op www.slapenderekeningen.be bent u zelfs meteen aan de bron voor verdere informatie. Via deze site kan u rechtstreeks de nodige formulieren opvragen om een opzoeking te laten doen door de Depositokas enerzijds en kan u een link vinden naar het online-register dat sedert 18/01/2010 open is voor het publiek.

Deze heeft tot doel:

  1. de ontvangst
  2. de bewaring
  3. en de teruggave aan de rechthebbenden van deposito's, in geld en in effecten

Zij houdt gedurende 30 jaar de gelden bij om ze te kunnen teruggeven aan de rechtmatige eigenaar. Daarna worden de gelden doorgestort aan de staatskas.

Als je vermoedt dat er ergens een slapende rekening op u ligt te wachten, dan kan je via een notaris een opzoeking laten doen via de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat of via de Belgische Vereniging van Banken.

Zorg er als erflater zelf steeds voor dat je een dossier of kast hebt waar uw erfgenamen alle gegevens kunnen terugvinden over uw bankrekeningen, spaarrekeningen, kasbons, levensverzekeringen, groepsverzekeringen, kluizen.

Ben je zelf erfgenaam, verzamel dan zorgvuldig alle documenten, papiertjes, uittreksels, loonbriefjes, penioenbriefjes, die je vindt in de nalatenschap. Zo kan je eventuele slapende verzekeringen, groepsverzekeringen, en andere waarden opsporen. Kan je zelf niet instaan voor de opsporing, dan kan de notaris die de nalatenschap regelt, het nodige doen. Dit kost dan wel een kleinigheid, maar je weet nooit wat het kan opbrengen!

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Wednesday, November 8, 2017 om 16:08u