Logo 1001 tips
Muis & Mol: kwaliteitsvolle handgemaakte accessoires voor baby's, kinderen en volwassenen

 


 

Google met uitgebreide zoekopties

 1. Google: een naam met veel gezichten
 2. Nieuwe uitgebreide zoekopties van Google
 3. Google Catalogus

Google lanceerde op 13 mei 2009 enkele nieuwe zoekopties in haar zoekmachine. Op dit moment (juli 2009) zijn de zoekopties nog niet beschikbaar in alle talen, maar je kan ze wel gebruiken, ook als je zoekt op nederlandstalige termen.

Om ze aan het werk te zien ga je als volgt tewerk:

 1. Ga naar www.google.com. Mogelijk wordt u omgeleid naar google.be of naar google.nl op basis van uw voorkeuren. Als dat zo is klik dan in de startpagina van Google op Google.com in English (zie afbeelding)
  Google search options 1

 2. Je komt op de internationale homepage terecht. Typ een zoekterm in. Wij typten de term "langetermijnsparen 2009" in.
  Google search options 2


 3. Je krijgt de resultatenpagina te zien. Merk op dat je nu een link "Show options" hebt boven de resultaten (hey we staan helemaal bovenaan!):
  Google search 3

 4. Als je op "Show options" klikt begint de magie! Je mag intussen gerust in het adres de ".com" vervangen door ".be". Vanaf nu blijft de link "Show options" beschikbaar, zij het in het Engels. We verwachten binnenkort wel een Nederlandse versie.
  Google search options 4

 5. Over de eerste drie opties gaan we het hier niet hebben, deze spreken voor zich. De opties onder Any Time zijn al een stuk interessanter: hiermee kan je de zoekresultaten filteren op de meest recente, de laatste 24 uren, de laatste week en het laatste jaar.
  Google Search options last year

 6. De opties Images from the page en More text zijn ook sterk. Hiermee toon je de afbeeldingen of meer tekst in de zoekresultaten. Beide opties worden ook gecombineerd (laaste jaar en meer tekst):
  Google search options more text

 7. De voorlaatste optie is echt de max: een wonderwiel waarmee je gerelateerde zoekopdrachten oproept. Klik eerst even op "Reset options" om terug de oorspronkelijke zoekresultaten te zien. Klik dan op "Wonder wheel". Dit krijg je te zien:
  Google search wonderwheel

  Je kan nu op elke uitloper klikken om aldus de meest gerelateerde zoekopdrachten te geven. Voor een gewone bezoeker is dit interessant, maar voor de eigenaar van een website is dit goud waard!
 8. Tot slot de laatste optie die eveneens goud waard is voor website-eigenaars: een tijdlijn. Dit geeft een evolutie weer van de zoekopdracht in de tijd, vooral in nieuwsberichten.
  Google search timeline 1

  Klik op een jaartal en je krijgt een bijkomende grafiek:
  Google search timeline 2

Meer informatie (Engels) vind je op deze pagina.

Een video van een Google medewerker vind je hieronder (uiteraard ook in het Engels)

Bekijk deze video over de nieuwe zoekopties van Google
Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Thursday, January 4, 2018 om 09:39u