Vorige pagina
20 tips voor de klantvriendelijkste website
- Startpagina webdesign
- 20 tips voor de klantvriendelijkste website
- 10 tips om uw e-commerce website te doen slagen
- Foto's op het internet
- Goed webdesign: basisprincipes anno 2009
- Hoe maak je promotie voor uw website?
- Foto's omzetten naar een spetterende video in een paar minuten!
- Een professionele fotopresentatie met Proshow Producer
- Website (laten) maken: op wat moet je letten?
- Een mooie graffiti-muur als achtergrond voor een fotoshoot
- Een mobiele website voor GSM maken en testen
- Betere prestaties met Photoshop
- Presenteren via Slideshare
Vooraleer je een nieuwe website maakt, of als je huidige website aan vernieuwing toe is: lees deze principes eens door, het zal je veel gelukkige bezoekers opleveren.
1. Lezen op een scherm blijft voor iedereen moeilijk
Bezoekers hebben geen belang bij kleine onleesbare tekst, oogvertroebelende kleurcombinaties, layouts waar een kat haar jongen niet in terugvindt. Hou het simpel en leesbaar.
2. Korte alinea's
Schrijf korte alinea's van hooguit 5 lijnen. Dit nodigt veel meer uit om te lezen. Bezoekers en lezers op een website zijn zeer ongeduldig en lezen niet zozeer maar "scannen" de tekst. Korte alinea's maken dit mogelijk.
3. Korte leesbare zinnen
Hou uw zinnen kort en eenvoudig. Je moet niet bewijzen hoe literair je wel bent. Je moet bewijzen dat je een begrijpbare tekst kan schrijven. En erg evident is dat voor de meesten niet. Een tekst is optimaal leesbaar als er gemiddeld een 12-tal woorden per lijn staan. Minder woorden op een lijn of zeer lange lijnen zijn zo goed als onleesbaar.
Met de alsmaar breder wordende schermen wordt het enorm lastig voor de ogen om, bij lijnen tekst over de ganse breedte van het scherm, te bewegen van het einde van een lijn naar het begin van volgende lijn.
4. Schrijf zonder fouten!
Niemand is er vrij van, maar je kan je teksten laten nalezen. Nog simpeler: kopieer je tekst, plak hem in MS Word en zet je grammaticacontrole op. Je zal verschieten hoeveel fouten je er nog uithaalt.
5. Gebruik voldoende witruimte tussen de lijnen en gebruik marges
Zorg dat de ruimte tussen de lijnen voldoende groot. Zorg dat je duidelijk het onderscheid ziet tussen verschillende alinea's door de ruimte tussen alinea's groter te maken dan tussen de doorlopende tekst. Teksten met marges blijken minder snel gelezen te worden dan teksten zonder marges, maar men begrijpt ze wel veel beter.
6. Zwarte tekst op witte achtergrond leest beter
Van kleinsaf worden we gewend gemaakt aan donkere tekst op witte achtergronden. Onze eerste leesboeken (mijn eerst boek was "De Vos Reynaert"), onze eerste schrijfboeken, tekenblokken enz: altijd donker op wit. Op een scherm is dat niet anders: donkere tekst op lichte achtergrond leest gewoon beter!
7. Scrollen? Ja!
Er is een hardnekkige mythe die zegt dat bezoekers niet graag scrollen. Niks is minder waar! Bezoekers doen niet liever want het is zo makkelijk en snel, zeker met muizen met een scrollwieltje in het midden.
Sommige designers blijven hardnekkig zweren bij niet-scrollen. Als de tekst dan toch te lang wordt maken ze speciale frames of scrolbare "divs", of flash met scrollbars. Al deze kunstgrepen hebben niks dan nadelen, in de eerste plaats omdat de klassieke scrollbar rechts niet meer gebruikt wordt, en het scrollwiel op de muis ook niks meer doet.
8. Gebruik lijsten en opsommingen
Zeg nu zelf. Wat leest beter en wat onthoud je beter?
De vijf belangrijkste bestanddelen van voeding zijn energie, eiwitten, mineralen, vitaminen, drinken.
Of
De vijf belangrijkste bestanddelen van voeding zijn:
- Energie
- Eiwitten
- Mineralen
- Vitaminen
- Drinken
9. Lezers lezen in een F-vorm
Omdat we gewend zijn om van links naar rechts te lezen, scannen we een webpagina ook vooral van links naar rechts. De goeroe op het vlak van "usability" Jacob Nielsen deed hier baanbrekend onderzoek naar en maakte "heatmaps" van de beweging van de ogen van lezers. Je kunt het artikel hier lezen, met afbeeldingen van de heatmaps.
10. Een webadres wordt niet onthouden
Tenzij je www.een.be of www.mnm.be heet, wordt je webadres niet of moeilijk onthouden. Zelfs een eenvoudig adres als 1001tips.be is soms moeilijk voor mensen om te onthouden ("is het met streepje of zonder streepje?"). Als er twijfel mogelijk is over de schrijfwijze, probeer verschillende andere schrijfwijzen van je webadres eveneens te registreren als domeinnaam: is het kapaza, kapaaza, kapazaa, kapaazaa?
11. Bezoekers registreren niet graag of melden zich niet graag aan
Ga niet te pas en te onpas aan je bezoekers vragen om ellenlange registratieformulieren in te vullen of voor elke onnozelheid te laten inloggen. Bezoekers hebben daar een immense hekel aan, tenzij het echt zeer interessant is: als ze iets (gratis) willen krijgen, kopen, verkopen.
12. Hou acties simpel
Als bezoekers bepaalde acties moeten uitvoeren, hou deze dan zo simpel mogelijk. Klikken is het eerste wat iedereen leert, dus laat ze klikken. Weet dat het aantal ouderen in de samenleving gestaag stijgt, dus dat ze een steeds groter bezoekerspotentieel vormen. Klikken kan je hen nog snel uitleggen, maar "drag and drop", "slide in slide out", dat is andere koek. Succesvolle sociale netwerksites als Facebook gebruiken al bij al ook niet zoveel speciale acties buiten klikken. Daarom zijn ze net zo succesvol.
13. Bezoekers zijn nieuwsgierig: nieuwsbrieven zijn een oplossing
Heb je tijd om regelmatig een nieuwsbrief te maken, doe dat dan. Zeker als je iets te vertellen, verkopen, weg te geven hebt. Het zorgt voor steeds weerkerende bezoekers. Zorg er wel voor dat je het succes van uw nieuwsbrieven opvolgt: hoeveel keer worden ze geopend, hoeveel keer wordt er op een link geklikt, hoeveel bezoekers heb ik erdoor gekregen.
14. Bezoekers willen niet weten hoe slim, goed, dynamisch je bent.
Bezoekers van uw website hebben geen boodschap aan "wij zijn een jong en dynamisch team" (wat haat ik die afgezaagde uitdrukking) of hoe flexibel, professioneel, innovatief en toonaangevend je wel bent. Zeg wat je doet, hoe je het doet, hoeveel het kost.
15. Schep klaarheid in de duisternis
Bezoekers willen geen tijd verliezen met teksten die rond de pot kakken. Zeg wat je te zeggen hebt. Zou je deze tekst lezen als de titel was "Klantvriendelijkheid en webdesign". Is het niet veel aantrekkelijker als er staat "20 tips voor de klantvriendelijkste website".
16. Hou bezoekers op het rechte pad
Bezoekers lopen constant verloren. Zorg ervoor dat ze de juiste weg steeds terugvinden door:
- eenvoudige navigatie
- broodkruimels (breadcrumbs): dit is de aanklikbare navigatie in de vorm van Home » Internet » Webdesign » 20 tips voor de klantvriendelijkste website bovenaan.
- Een zoekvenster rechtsboven
- een sitemap met de volledige inhoud van uw site
- een terug link op de pagina (veel bezoekers weten nog altijd niet waar de terug-knop van de browser staat)
- Een gebruiksvriendelijke 404 error pagina als de pagina niet gevonden wordt. De voorwaarden waaraan een gebruiksvriendelijke error-404 pagina moet voldoen lees je hier.
17. Zorg dat je naam gevonden wordt - Zorg dat je bovenaan staat in Google met je hoofdactiviteit
Ik sta versteld van het aantal websites dat nog steeds niet op de eerste pagina van Google staat als je letterlijk zoekt op de naam van de firma of bedrijf.
Nog slechter is het gesteld als je niet gevonden wordt met je hoofdactiviteit. Die fantastisch goede site over gevelbepleistering, hoe heette die ook al weer? Mensen onthouden niet je naam, ze onthouden wat ze nodig hebben en daar zoeken ze op.
18. Welke browsers worden er gebruikt door je bezoekers?
85 % van de bezoekers van 1001 Tips gebruiken een versie van Internet Explorer, 13 % gebruikt Firefox en 2 % gebruikt Safari. Al de rest is verwaarloosbaar. Hoe graag ontwikkelaars ook werken met Firefox, zorg ervoor dat je site toch zeker in Internet Explorer correct getoond wordt.
Moet je de rest dan verwaarlozen? Zeker niet, en zeker de Firefoxers en Safaris (Mac gebruikers) niet. Als je 50.000 bezoekers hebt per maand met 200.000 paginaweergaves, en je verwaarloost er 15% van, dan zijn dat maar liefst 7.500 gefrustreerde bezoekers die je wellicht 30.000 keer de kast hebt opgejaagd!
19. Moet mijn site ook mobiel te zien zijn (op GSM)?
Wat niet is kan nog komen. Momenteel bedraagt het aantal mobiele bezoekers van onze site minder dan 0,5%. Toch hebben we onze site ook aangepast voor GSM. Lees hier hoe je uw website in één beweging mobiel kan maken.
20. Houd uw bezoekers in de gaten: analyseer uw bezoekers
Google Analytics is een gratis en zeer gesofistikeerd programma waarmee je je bezoekers kan analyseren: van waar komen ze, waar gaan ze naartoe (het lijkt wel Jambers...), met hoeveel zijn ze, welke zoektermen gebruiken ze, welke browsers gebruiken ze, welke schermen enz.
Bron: dit artikel is in grote mate geïnspireerd door dit artikel: http://www.conversationmarketing.com/2009/08/22-things-you-dont-know-about-customers.htm, aangevuld door onze eigen ervaringen en bevindingen.
© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd