Logo 1001 tips
De Parisienne - Roman van André Van Butsel

Zoektocht naar een verdwenen jeugdvriendin.

Lees meer >>

Meisje aan de Overkant - Debuutroman van André Van Butsel

Een simpele dorpsjongen, een rebels stadsmeisje, een ontroerende vriendschap.

Lees meer >>

 


 

Een mobiele website voor GSM maken en testen

 1. Startpagina webdesign
 2. 20 tips voor de klantvriendelijkste website
 3. 10 tips om uw e-commerce website te doen slagen
 4. Foto's op het internet
 5. Goed webdesign: basisprincipes anno 2009
 6. Hoe maak je promotie voor uw website?
 7. Foto's omzetten naar een spetterende video in een paar minuten!
 8. Een professionele fotopresentatie met Proshow Producer
 9. Website (laten) maken: op wat moet je letten?
 10. Een mooie graffiti-muur als achtergrond voor een fotoshoot
 11. Een mobiele website voor GSM maken en testen
 12. Betere prestaties met Photoshop
 13. Presenteren via Slideshare

We hebben onlangs enkele aanpassingen gedaan aan onze website om hem ook op GSM netjes te tonen. Dat is vrij aardig gelukt. Toch is dit geen algeheel succes. Dit komt niet zozeer omdat het technisch niet goed in elkaar zit, maar omdat onze website vooral inhoud-gericht is met soms lange artikels en honderden links, waardoor het opvragen van de site op een klassieke GSM, niet optimaal is.

Toch zijn we hoopvol gestemd door de komst van de Iphone, die elke website gewoon toont zoals op een normaal computerscherm. Dat komt omdat Iphone de webbrowser Safari gebruikt. Safari is een zeer goede en snelle webbrowser. Wellicht zullen de gewone GSM-toestellen en andere handsets vroeg of laat overschakelen naar één of andere (afgeslankte) versie van een klassieke webbrowser zoals Safari of Opera.

Oudere GSM-toestellen gebruiken nu nog andere technologieën om websites te tonen.

Waarom een mobiele website (voor GSM)?

Je wil graag zoveel mogelijk bereikbaar zijn en je website overal tonen. Je hebt verschillende manieren om je website aan te passen voor op een GSM. We zien alvast twee aparte werkwijzen (misschien zijn er nog andere, maar we willen het ook niet te technisch maken).

Twee aparte manieren van werken

 1. Je maakt één website in stricte XHTML en gescheiden CSS (=opmaak). Je maakt dan drie CSS bestanden: één voor op een computer scherm, één voor de printer en één voor de GSM. Dit heeft als voordeel dat je geen aparte website moet maken voor op de GSM. Dit is wat wij gedaan hebben.
  <link href="../../css/site3.css" rel="stylesheet" type="text/css" media="screen" />
  <link href="../../css/print.css" rel="stylesheet" type="text/css" media="print" />
  <link href="../../css/mobile.css" rel="stylesheet" type="text/css" media="handheld" />
 2. Je maakt naast je website voor op computer een tweede website met XHTML of WAP. In je website voor op computer kan je met een javascript testen welke schermresolutie de bezoeker heeft. Is die zeer klein, dan kan je hem doorsturen naar je mobiele website. Dit is een zeer geschikte manier voor kleinere websites, zeg maar de website van de kleinhandelaar, éénmanszaak enz. Op de mobiele site zet je dan alleen de belangrijkste gegevens: wat je doet, wie je bent, wanneer de zaak open en bereikbaar is enz.

Hoe je mobiele website testen op een gewone GSM?

Hier ondervonden we nog het grootste probleem. Je kan je mobiele website niet zomaar op om het even welke GSM of Iphone gaan testen. Je gezinsleden en vrienden zullen dat niet op prijs stellen, want de factuur loopt snel op. Dus zoek je op het internet naar een GSM-simulator: websites waar je je webadres intypt in een virtuele GSM om het resultaat te zien. We vonden er een paar maar we waren nooit echt tevreden. Tot we naar het einde van onze werkzaamheden botsten op mobiReady.

In deze super handige service geef je je webadres in en je krijgt niet alleen de kans om je website op verschillende GSM's te testen, maar je krijgt ook een heleboel feedback over snelheid, kostprijs voor de beller, fouten in de code enz.

Je kan op een handige manier mobiReady toevoegen aan je Webdeveloper toolbar zodat je met één klik de geopende website kan testen. En het is nog gratis ook! Hoe je dit doet kan je hier nalezen.

Hoe je mobiele website testen op een Iphone?

Als je geen Iphone hebt, en je wil toch weten of je website er goed uitziet, dan kan je hem hier "emuleren": http://www.testiphone.com/. Geef je webadres in en druk op ENTER. Klik op het icoontje onderaan rechts om je scherm plat te leggen.

Hoe je mobiele website testen op andere handsets?

Voor andere handsets kan je best de Opera Mini gebruiken. Opera is ook een webbrowser, en er is een "mini" versie voor op handhelds. Je kan je mobiele website hier testen: http://www.opera.com/mini/demo/.

Als je website op elk van de bovenstaande drie testsites goed voor de dag komt, zit je wellicht goed. Maar vergeet het allerbelangrijkste niet!

Test je website ook op echte GSM's!

Je hebt zelf een GSM, je vrouw of kinderen hebben ook allemaal een GSM, je vrienden ook. Doe eens de moeite (en de kost) om op elk type GSM eens je website te openen. Dan ben je echt op je gemak. En vergeet niet iedereen eens te tracteren...

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Friday, December 8, 2017 om 09:14u

Rel to Facebook© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd