Logo 1001 tips
De Parisienne  - Roman van André Van Butsel

Zoektocht naar een verdwenen jeugdvriendin.

Lees meer >>

Meisje aan de Overkant  - Debuutroman van André Van Butsel

Een simpele dorpsjongen, een rebels stadsmeisje, een ontroerende vriendschap.

Lees meer >>

 


 

Erkenning van een kind

  1. Startpagina juridische rubrieken
  2. Alimentatiegeld
  3. Schenking
  4. Erkenning van een kind
  5. Hoe lang moeten officiële documenten bewaard worden?

Een geboorte van een kindje is voor de meeste onder ons een blijde gebeurtenis. Er wordt naar uitgekeken, de kinderkamer wordt ingericht, geboortelijsten worden opgesteld, speelgoed en kleertjes worden aangeschaft. Helaas zijn ook in deze fase van ons leven problemen niet uit te sluiten. Het zal je maar gebeuren dat er een breuk in de relatie komt en je een heel onzekere toekomst tegemoet gaat. Zowel voor de zwangere vrouw als voor de vader kan dit een stressvolle periode betekenen. Vragen rond het al dan niet erkennen van het kind duiken op.

Wat zegt de wet?

De biologische vader heeft het recht om zijn kind te erkennen.
Als hij dit voor de bevalling doet, heeft hij de toestemming van de zwangere vrouw nodig. Na de geboorte kan hij het kind erkennen zonder de toestemming van de moeder, die het hem niet kan beletten. Hij kan echter ook aan de jeugdrechter vragen om zijn kind regelmatig te zien en zelfs vragen dat het kind evenveel bij hem verblijft als bij de moeder.

Indien de vader achteraf spijt zou krijgen van die erkenning, dan blijft hij de wettige vader en dient hij verder onderhoudsgeld te betalen tot het kind op eigen benen kan staan. Ongeacht het feit of de vader het kind erkent of niet, hij is onderhoudsplichtig. Dit tenzij hij kan bewijzen dat hij niet de biologische vader is. De moeder kan dus via de rechtbank onderhoudsplicht afdwingen.

Erkent de vader het kind niet en krijgt hij dan spijt dan is het afhankelijk van de huidige situatie van de moeder, hoe het verder zal aflopen. Het kind kan immers reeds erkent zijn door de huidige partner van de moeder en dan vervallen de rechten als ouder van de biologische vader. Hij dient wel het onderhoudsgeld nog te betalen. Heeft niemand anders het kind erkend, dan kan de biologische vader dat nog steeds doen. Hij kan dit doen via de rechtbank indien de moeder zich zou verzetten.

Erkenning van een kind brengt dus heel wat administratieve rompslomp met zich mee. Probeer steeds in het belang van het kind te handelen en neem je verantwoordelijkheid als ouder steeds van harte.
Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Sunday, December 3, 2017 om 12:51u

Rel to Facebook© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd