Logo 1001 tips
De Parisienne - Roman van André Van Butsel

Zoektocht naar een verdwenen jeugdvriendin.

Lees meer >>

Meisje aan de Overkant - Debuutroman van André Van Butsel

Een simpele dorpsjongen, een rebels stadsmeisje, een ontroerende vriendschap.

Lees meer >>

 


 

Last van droge huid in de wintermaanden

 1. Startpagina lichaamsverzorging
 2. De beste parfums voor vrouwen van 2009
 3. De beste parfums voor mannen van 2009
 4. Makeupidee.be: Exclusieve Make-Up Workshops, Producten en Geschenken
 5. Definitief ontharen
 6. Definitief Ontharen - Epileren tegen Ongewenste Haargroei met VPL
 7. Ontharen in een schoonheidssalon
 8. Ontharen thuis
 9. Last van droge huid in de wintermaanden
 10. Nagelverzorging: sterke en flexibele nagels mooi van glans en kleur
 11. Nagelverzorging: verzorgde nagelriemen
 12. De beste parfums voor vrouwen van 2008
 13. De beste parfums voor mannen van 2008

De winter heeft nog maar pas zijn intrede gedaan en allerlei winterkwaaltjes zoals verkoudheden en bronchitis zijn al mijn deel. Sinds mijn geboorte ben ik daar gevoelig aan en ik leerde er mee leven. Maar een ander vervelende zaak waar ik kregelig van word, is een droge huid. We geven een aantal tips over hoe je de droge huid gedurende de winter kan beschermen en verzorgen.

Wat is een droge huid?

De elasticiteit van onze huid is afhankelijk van de hoeveelheid vocht en huidvet. Door het schrale weer tijdens de winterperiode en de centrale verwarming binnenshuis daalt het percentage vocht in onze huid. De huid heeft het moeilijk zich aan te passen en de vochtvoorraad op peil te houden. De huid gaat uitdrogen. De huid voelt strak, trekkerig en gespannen aan. Vooral na het wassen met water en zeep, voelt de huid niet lekker aan. Je huid lijkt te klein en kan gevoelig zijn en rood zien. Het is net alsof je een kartonnen gezicht hebt. De huid kan gaan schilferen of zelfs gaan kloven (gesprongen lippen). De huid op de benen kan er gaan uitzien als een vishuid (het lijken allemaal kleine schubben naast elkaar). In de wintermaanden kan je huid dus wat extra verzorging genieten om deze nare kwaaltjes te voorkomen of te bestrijden.

Tips ter verzorging en bescherming voor de droge huid

 • Bescherm je tegen de gure weersomstandigheden en koude

Maak gebruik van handschoenen, mutsen en sjaals om je tegen de kou te beschermen.

 • Beperk de verwarming

Laat de verwarming niet constant op volle toeren draaien en zorg dagelijks dat alle plaatsen goed verlucht worden. Zo krijgen bacteriën minder kans.

 • Vermijd airconditioning 

Airconditioning droogt de huid uit.

 • Hou de vochtigheidsgraad binnenshuis op peil

Hang aan de radiatoren vochtverdampers, maak gebruik van een luchtbevochtiger of zet een waterketeltje op het vuur. Het water zal verdampen en de vochtigheidsgraad aldus verbeteren.

 • Beperk het reinigen met water

Dagelijks douchen of een bad nemen, is voor een droge huid niet aan te raden. Beperk je dus in de wintermaanden tot een paar keer douchen per week. Het water en vooral te heet leidingwater droogt de huid uit. Zet de temperatuur van de douchekraan een paar graden minder. Het besproeien van de huid met een spray op basis van aloë Vera of met doodgewoon mineraalwater kan deugd doen. Gebruik geen ruwe washandjes of handdoeken. Wrijf niet maar dep je zachtjes droog.

 • Beperk het gebruik van zeep

Zeep zal niet alleen het vuil verwijderen maar ook het natuurlijk huidvet verminderen die de huid nu zo broodnodig heeft als bescherming. Gebruik daarom een romige gelaatsreiniger of reinigingsmelk. Deze breng je aan met reinigingswatjes en was je af met lauw water. Je kan ook een zachte lotion gebruiken. Vermijd echter producten op basis van alcohol of geparfumeerde producten. Rozenwater kan heel deugddoend zijn voor de erg droge huid.  Reinig je huid grondig maar zacht en dit zowel ’s morgens als ‘s avonds. Gebruik douchecrèmes en zeep op basis van olie.

 • Gebruik pH neutrale producten

Het gebruik van producten die op de markt zijn voor de verzorging van de babyhuid zijn ideaal voor de verzorging en bescherming van de droge huid. Johnson heeft een heel gamma ter beschikking (badcrème, douchegel, verzorgende lotion enz). Vergeet ook de dunne gevoelige huid rond de ogen niet.

 • Gebruik een zachte peeling

Een zachte milde peeling is voor de droge huid een must om de droge huid te ontdoen van dode huidcellen en schilfertjes. Een crème peeling of peeling met een heel fijne zachte korrel zijn ideaal.

 • Hydrateer je huid na elke reiniging

 Gebruik na iedere reiniging een rijke en vochtherstellende crème of lotion op basis van oliën. Gebruik verzorgingsproducten die specifiek voor een droge huid op de markt gebracht zijn. De gezichtscrème of de bodylotion moet werkelijk aangenaam en romig aanvoelen. Laat inwerken en breng desnoods nog een bijkomende laag aan mocht de huid toch nog trekkerig of droog aanvoelen. Een hydraterende dag-  als nachtcrème is voor de droge huid geen overbodige luxe.

 • Gebruik regelmatig een herstellend, voedend en hydraterend masker
 • Neem voldoende rust en slaap

Tijdens onze slaap herstelt en vernieuwt de huid zich. Voldoende slaap is dus onontbeerlijk.

 • Vermijd stress
 • Let op je voeding

Een droge huid kan je ook van binnen uit aanpakken. Voeding rijk aan omega 3 vetzuren kan daarbij helpen. Deze stoffen vind je vooral terug in noten, zalm, haring of makreel. Een tekort aan vitamine A en B kunnen een droge huid bevorderen.

 • Drink voldoende water

Een droge huid is vaak ook gedyshydrateerd. Drink hierom zeker 2 liter water per dag. Ook het dagelijks drinken van kruidenthee zoals kamille, paardenbloem, bernagie, venkel, calendula en kleinhoefblad of muntthee zouden een gunstige invloed op de droge huid hebben. Neem een eetlepel kruiden in een beker kokend water en laat een paar minuten trekken.

 • Vermijd zoveel mogelijk het gebruik van medicijnen
 • Rook niet.

Roken vernauwt de bloedvaten, en ook de kleine haarvaatjes van de huid. Dit vermindert de opname van zuurstof en andere voedingsmiddelen. Roken maakt niet alleen de huid droger maar veroudert de huid veel sneller.

 • Beweeg regelmatig.

Dagelijks een half uurtje bewegen bevordert de bloedsomloop en verzorgt aldus de droge huid.

 • Beperk het zonnebaden of gebruik een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor.
 • Bescherm je tegen chemische reinigingsproducten

Probeer je handen zo weinig mogelijk bloot te stellen aan allerlei onderhoudsproducten. Deze producten ontvetten niet alleen hetgeen je wil poetsen maar ook je huid. Draag dus steeds huishoudhandschoenen.

 • Gebruik essentiële oliën ter verzorging van de huid

Het gebruik van essentiële oliën heeft zijn nut al bewezen. We sommen er hieronder een paar op die helend kunnen zijn voor een droge huid. Informeer je vooraf goed, gebruik ze verdund en doe zeker vooraf een allergietest. Laat je adviseren door een dermatoloog.
Kamille behandelt de droge huid , eczeem en uitslag.
Geranium  zorgt voor een evenwichtige talgproductie van de droge huid.
Palissander verzacht de droge huid
Sandalhout olie heeft een ontstekingremmende en genezende eigenschap en wordt vooral gebruikt bij droge huid, acne en eczeem.
Jojoba olie verzacht de ontstoken of geïrriteerde huid.
Perzikpitolie is te gebruiken voor de droge en door de zon verouderde huid. Deze olie bevat veel vitamine A en kan helpen bij behandeling van zwangerschapsstriemen.
Amandelolie verzacht jeuk en ontstekingen. Amandelolie is ideaal om de huid te reinigen evenals olijf- en avocado olie. Breng de olie aan op de huid en spoel het af met lauwwarm water en dep het droog met een zachte doek. Ook een paar druppels in het bad zijn een weldaad voor de droge huid.

 • Maak gebruik van kruiden voor de verzorging van de droge huid

Aloe Vera verzacht, heelt en brengt vocht in. Het helpt de dode huidcellen te verwijderen. Calendula verzacht de huid.
Lavendel olie. Voeg 5 druppels lavendel olie of haver extract aan het badwater toe.
Tea tree. Tea tree olie staat erom bekend het huidweefsel diep binnen te dringen. Voeg een druppel olie toe aan je dag of nachtcrème.

Probeer ook eens de volgende huidverzorgingsproducten die we vonden op http://beauty.rubriek.nl/modeschoonheid/droge_huid.asp want vaak geven niet altijd de duurste producten de beste resultaten.

Je ziet dat een droge huid verzorgen en beschermen te maken heeft met enorm veel factoren en dat de complexiteit hiervan niet mag onderschat worden. Maar indien je met de bovenstaande tips rekening houdt, ben je al een heel eind op weg. Dermatologen kunnen je zeker en vast een deskundig advies geven. Aarzel niet deze huidspecialisten te contacteren. Hop nu naar een perzikhuid…
Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Sunday, December 3, 2017 om 12:55u

Rel to Facebook© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd