Logo 1001 tips
De Parisienne  - Roman van André Van Butsel

Zoektocht naar een verdwenen jeugdvriendin.

Lees meer >>

Meisje aan de Overkant  - Debuutroman van André Van Butsel

Een simpele dorpsjongen, een rebels stadsmeisje, een ontroerende vriendschap.

Lees meer >>

 


 

Vorige pagina

Bewezen heilzame effecten van infrarood sauna

  1. Startpagina infrarood sauna
  2. Bewezen heilzame effecten van infrarood sauna
  3. Recent wetenschappelijk onderzoek naar sauna therapie, warmte-therapie
  4. WAON-therapie
  5. Niet bewezen heilzame effecten van infrarood sauna
  6. Ontgiftend effect van de infrarood sauna: discussie
  7. Gezondheidsrisico's van infrarood sauna

In een artikel van 31/01/07 van Gezondheid.be (Infrarood-sauna: wondermiddel of leuk gadget), wordt er komaf gemaakt met bijna alle heilzame effecten van infra-rood sauna's. Wat me tegenzit met dit artikel is dat de bronvermelding gebrekkig is, en dat de titel al direct laat vermoeden dat men zeer sceptisch staat tegenover infraroodsauna. Is dit artikel door artsen geschreven of niet? Zo ja, we weten van klassieke artsen dat ze tegen alles zijn wat maar enigszins ruikt naar alternatieve geneeswijzen. Toch vinden we behoorlijk wat recent wetenschappelijk onderzoek dat bewijst dat infrarood straling positieve effecten heeft.

Als je tot de aankoop van een infrarood sauna wenst over te gaan, dan kan je je toch best eens goed informeren over de effecten ervan. Dan ga je best niet bij een verkoper, want die zal je uiteraard alles zeer positief voorstellen. Ga eens rondsnuffelen op het internet, op Wikipedia of in wetenschappelijke artikels. Je vindt enorm veel info.

Wij deden alvast een beetje het werk voor u. De hieronder beschreven effecten zijn alleszins bewezen. Voor meer gedetailleerde wetenschappelijke informatie verwijzen wij naar onze artikels recent wetenschappelijk onderzoek naar sauna therapie en warmte-therapie en naar ons artikel over WAON-therapie.

Relaxatie en ontspanning

Wat niet echt wetenschappelijk onderzoek behoeft, is de fijne ontspannende werking van een infraroodcabine. Dat een sauna, gewone of infrarood, leidt tot relaxatie en ontspanning zal niemand ontkennen. De mensen kennen reeds duizenden jaren warmtehutten, warmtebaden, kleihutten enz. De oude Grieken waren bij de eersten die de positieve effecten ervan kenden. De Finnen hebben naar schatting 3,7 miljoen sauna's op 5,2 miljoen inwoners. Ofwel zijn ze collectief gek, ofwel zijn ze heel goed op de hoogte van de heilzaamheid van sauna's. De Scandinavische volken zijn erom bekend om fervente sauna-gebruikers te zijn.

Ikzelf voel me na mijn wekelijkse sauna en daaropvolgende douche net alsof ik van binnen en van buiten "gewassen" ben. Je voelt je echt als "gereinigd". Je voelt een aangename warmte, je gloeit een beetje, je huid voelt zacht en aangenaam.

Vernietigen van ziektekiemen (bijv. verkoudheden, griep, ...)

Tijdens een sauna kan de lichaamstemperatuur oplopen tot 39°. Dit is als het ware het kunstmatig ontwikkelen van koorts. Van koorts is geweten dat het een afweerreactie is om door verhoogde lichaamstemperaturen de ziektekiemen aan te vallen en te vernietigen. Wat doen we tegen verkoudheden en grieptoestanden? We drinken warme dranken, grogs, we duffelen ons lekker in, waardoor we gaan zweten. Als je 's avonds grieperig in je bed kruit en je zorgt voor extra dekens en een flinke grog, dan kan je 's nachts liggen zweten als een rund. Maar 's morgens sta je op als herboren. Je neemt een flinke douche en je voelt je snel een stuk gezonder. Sauna heeft hetzelfde effect.

In een onderzoek van 1990 aan de universiteit van Wenen (Regular sauna bathing and the incidence of common colds), wordt volgende conclusie getrokken: "we mogen besluiten dat regelmatig sauna-gebruik wellicht het voorkomen van het aantal verkoudheden vermindert, maar er zijn aanvullende studies nodig om dit te bewijzen". Rekening houdend met het feit dat de economische kost door ziekteverzuim als gevolg van verkoudheden enorm groot is, vinden we dit wel een belangrijke conclusie.

Voor recent wetenschappelijk onderzoek naar de heilzame effecten van sauna verwijzen we naar ons gedetailleerd artikel Recent wetenschappelijk onderzoek naar sauna therapie en warmte-therapie en naar ons artikel over WAON-therapie.

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Sunday, December 3, 2017 om 13:12u

Rel to Facebook© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd