Logo 1001 tips
Muis & Mol: kwaliteitsvolle handgemaakte accessoires voor baby's, kinderen en volwassenen

 


 

Vorige pagina

Inzicht krijgen in wat roken met ons doet.

 1. Startpagina stoppen met roken
 2. Stel een persoonlijke lijst op over je rookgedrag
 3. Waarom begon ik te roken?
 4. Waarom rook ik?
 5. Inzicht krijgen in wat roken met ons doet.
 6. Waarom stoppen met roken?
 7. Waarom het stoppen met roken uitstellen?
 8. De voorbereiding tot het stoppen met roken
 9. Het eerste moeilijk moment
 10. Hulpmiddelen om te stoppen met roken
 11. Gouden tips om te stoppen met roken

Weten is macht en kracht vergaren.

Roken is schadelijk voor de gezondheid

Sigaretten of sigarettenrook bevat nicotine, ammoniak, arsenicum, teer, enz. Ben je  nu al verbaasd over deze chemische stoffen?  Ja, het is geen fabeltje: het is dezelfde ammoniak die je in schoonmaakproducten aantreft. Het is dezelfde arsenicum die ze gebruiken in rattenvergif

We willen hier echter geen uitgebreid sermoen geven over wat deze chemische stoffen allemaal in ons lichaam kunnen aanrichten en welke aandoeningen deze kunnen veroorzaken. Iedereen kent de gevolgen van het roken.

Roken is een verslaving

Roken is een verslaving en het is de giftige stof nicotine die verantwoordelijk is voor de lichamelijke afhankelijkheid. Mensen raken veel vlugger verslaafd aan nicotine dan aan alcohol of heroïne of cocaïne.

Wanneer wij een sigaret opsteken, komt de nicotine binnen een paar seconden via het bloed in de hersenen terecht. Er komt dopamine vrij waardoor we het gevoel krijgen ons gelukkiger te voelen.

Het nicotinegehalte in ons bloed vermindert ook snel. Na ongeveer een uur is de nicotine voor bijna de helft alweer uit ons lichaam en dit gegeven zorgt ervoor dat de drang naar een sigaret alweer komt opsteken.  Wie rookt kan dus niet meer zonder nicotine.

Rokers kiezen er dus niet zelf voor dat ze roken. Ze roken omdat ze verslaafd zijn aan nicotine.

Naast de lichamelijke afhankelijkheid is er ook nog de psychische afhankelijkheid van nicotine. Rokers zien de sigaret of de tabak als hun steun en toeverlaat bij: stress, verdriet, tegenslagen, verveling, eenzaamheid,... Rokers associëren het roken met leuke momenten in het leven: gezelligheid onder vrienden, na een etentje, genietend bij een aperitiefje,… Het is hun genotsmiddel.

Omdat roken een verslaving is en de roker dus lichamelijk en geestelijk afhankelijk is van het roken, krijgt een roker ontwenningsverschijnselen wanneer hij of zij stopt met roken.

Mogelijke ontwenningsverschijnselen zijn:

  • angst,
  • prikkelbaarheid,
  • zenuwachtigheid,
  • verdriet,
  • slaapstoornissen,
  • agressief gedrag,…
  Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
  Laatste aanpassing op Sunday, December 3, 2017 om 13:16u