Logo 1001 tips
De Parisienne - Roman van André Van Butsel

Zoektocht naar een verdwenen jeugdvriendin.

Lees meer >>

Meisje aan de Overkant - Debuutroman van André Van Butsel

Een simpele dorpsjongen, een rebels stadsmeisje, een ontroerende vriendschap.

Lees meer >>

 


 

Vorige pagina

Waarom het stoppen met roken uitstellen?

 1. Startpagina stoppen met roken
 2. Stel een persoonlijke lijst op over je rookgedrag
 3. Waarom begon ik te roken?
 4. Waarom rook ik?
 5. Inzicht krijgen in wat roken met ons doet.
 6. Waarom stoppen met roken?
 7. Waarom het stoppen met roken uitstellen?
 8. De voorbereiding tot het stoppen met roken
 9. Het eerste moeilijk moment
 10. Hulpmiddelen om te stoppen met roken
 11. Gouden tips om te stoppen met roken

Elke roker wenst dat hij/zij nooit met roken was begonnen. Iedere roker doet zijn uiterste best om te vermijden dat zijn kinderen gaan roken. Een roker beseft maar al te goed dat hij/zij in de val van de nicotine zit en hij /zij eigenlijk niet wil roken.

 • Angst bepaalde mijn leven. Ik had angst voor wat de toekomst met de sigaret voor mij zou brengen. Maar er was ook de angst om te stoppen met roken.
 • Stoppen met roken betekende eigenlijk voor mij stoppen met genieten van het leven. Ik had angst om de fijne momenten te moeten missen. Eigenlijk had ik angst om geen sigaretten meer te hebben. Ik geraak in paniek zonder sigaretten.  Een roker associeert roken met genieten, een prettig gevoel.
 • Angst om te mislukken en opnieuw te gaan roken. Iedere roker wil eigenlijk stoppen met roken maar als het niet lukt, moet hij/zij toegeven dat de sigaret sterker is. Je voelt je mislukt en je lijdt gezichtsverlies. Denk echter dat het opnieuw opsteken van die eerste sigaret echt niet smaakt omdat het mislukkinggevoel overheerst.
 • Angst te verdikken.  Roken vermindert inderdaad de eetlust en verhoogt het energieverbruik. Wanneer een roker stopt met roken, kan het zijn dat hij/zij enkele kilo’s bijkomt. Enerzijds is dit te wijten aan een beter smaakvermogen maar anderzijds ook omdat de zin naar een sigaret vaak gesublimeerd wordt door het grijpen naar zoetigheden. Ik heb altijd al zin in een toetje of tussendoortje gehad, zelfs als ik rookte. Waarom zou ik deze reden nog gebruiken om niet te stoppen met roken. Nu ik gestopt ben met roken, probeer ik meer te bewegen, niet te snoepen, gezonde tussendoortjes te voorzien. De trek naar een sigaret is hetzelfde als een hongergevoel. Hou hiermee rekening en tracht dit gevoel onder controle te houden, geef er niet aan toe. Drink wat water, poets je tanden, zoek afleiding en breng zo veel mogelijk tijd door in de vrije natuur.
 • Ik rook al veel te lang, het kwaad is al geschied. Weet echter dat na 2 dagen al de nicotine uit je lichaam is. Je ademt al gemakkelijker, hoest minder, bloeddruk normaliseert zich en je smaak en geurzin verbeteren. De gezondheidsvoordelen vermeerderen met de periode dat je rookvrij bent. Ik zelf ben nu een maand gestopt en voel duidelijk het verschil: na een paar dagen was ik van mijn rokershoest verlost en mijn kortademigheid was verdwenen. Ik loop nu naast mijn dravend paard en hou dit vol zonder te moeten afzien. Zalig gewoon!
 • Dood gaan moeten wij toch allemaal. Dit is juist maar niet het dood gaan op zich boezemt mij angst in maar wel het feit dat je nog veel kan afzien vooraleer je dood gaat. Hou je adem eens zo lang mogelijk in. Is het niet verschrikkelijk dit verstikkingsgevoel? Kijk om je heen, iedere roker kent mensen die door het roken verschrikkelijke therapieën dienen te ondergaan en veel pijn leiden.
 • Die man of vrouw rookte ook en is honderd jaar geworden. Dit is best mogelijk maar ik neem liever geen risico’s. Het spelen van Russische roulette vinden wij allen absurd en gewaagd maar in feite doen wij net hetzelfde als wij roken. We spelen met ons geluk en helpen ons lichaam de verwoesting in. De ene heeft meer geluk dan de andere…maar ik hou het liever veiliger.
 • Ik wacht het gepaste moment af. Ik wacht tot na Nieuwjaar, tot na dit of dat feestje, na…Maak jezelf niets. Uitstellen is een drogreden. Voor een roker is geen enkel tijdstip goed om te stoppen met roken. Wees eerlijk met jezelf en ga er voor. Durf iedere situatie aan, vroeg of laat wordt je er toch mee geconfronteerd.
 • Ik schakel over op light sigaretten. Roken van light sigaretten is niet gezonder en je zal bovendien meer roken om de nodige dosis nicotine binnen te krijgen.
 • Ik ga minder roken. Deze methode probeerde ik meermaals maar telkenmale ging ik opnieuw evenveel roken. Er was altijd wel iets te vieren of om iets verdrietig of zenuwachtig te zijn om naar een bijkomende sigaret of sigaretten te grijpen. Eenmaal je rookt  maakt het niet uit of je al lang rookt of hoeveel je rookt of je bent een gelegenheidsroker. Je kan niet stoppen met roken want anders zou je het niet doen.
Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Sunday, December 3, 2017 om 12:16u

Rel to Facebook© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd