Logo 1001 tips
Muis & Mol: kwaliteitsvolle handgemaakte accessoires voor baby's, kinderen en volwassenen

 


 

Tips ter preventie van autodiefstal

 1. Startpagina verkeer
 2. Winterbanden: Investering in Veiligheid
 3. De Auto Wassen, Poetsen en Waxen: Leuke Bezigheid of Karwei?
 4. Welke boorddocumenten horen in de auto?
 5. Bandenspanning controleren
 6. Tips ter preventie van autodiefstal
 7. Mistlichten aan of mistlichten uit?
 8. Stoppen op de pechstrook
 9. Getuige van een verkeersongeval
 10. Betrokken bij een verkeersongeval
 11. Winterbanden
 12. Installatie van Angel Eyes Umnitza Orion V2 op een BMW

In de rubriek over boorddocumenten in de wagen vertelde ik reeds over mijn zoon zijn eerste wagen. Deze wagen is voor hem van onschatbare waarde en hij heeft er dan ook alles voor over. De wagen wordt onderhouden zoals de kostbaarste Porsche of Ferrari. Hij staat vroeger op om de drukte van de ochtendspits te vermijden en om een goede parkeerplaats te vinden. Hij gaat niet naar drukke of verdachte buurten. Kortom hij is bezeten van deze wagen. Onlangs had ik met hem een gesprek over tips om een autodiefstal te voorkomen.

Autodieven hebben meestal haast om met je wagen vlug weg te komen. Een auto die niet gemakkelijk en snel te stelen is, zal een autodief eerder onaangeroerd laten. Het is verbluffend wat je zelf allemaal kan doen om de autodief te ontraden je wagen te stelen. Ik som een paar tips ter preventie van autodiefstal op. En vergeet niet: iedereen denkt dat het steeds iemand anders overkomt tot de dag dat je zelf het slachtoffer wordt!...

Draag zorg voor de boorddocumenten

Maak een kopie van uw boorddocumenten. Neem een foto van je wagen. Dit vergemakkelijkt het geven van een beschrijving. Bewaar dit alles samen met de factuur van aankoop van je wagen.

Controleer ook regelmatig of uw boorddocumenten nog steeds in je wagen aanwezig zijn. Stel dit niet uit tot u naar de technische controle moet of tot de dag dat u uw verzekeringsbewijs vervangt.  Haal de boorddocumenten uit het voertuig als je ergens in een vreemde of verdachte buurt je wagen moet achterlaten.

Parkeer je wagen thuis zo veilig mogelijk

Heb je de mogelijkheid om je wagen in een garage of achter een gesloten poort te parkeren, benut deze dan ten volle en laat niets aan het toeval over. Dit verhoogd de drempel om je wagen te stelen. Een dief zal je wagen dan eerder links laten liggen en uitkijken naar de volgende die gemakkelijker te stelen is.

Sluit je garage of poort af, vergrendel zelfs in je garage de wagen en laat nooit autosleutels op het contact zitten.

Het installeren van een goede verlichting van je oprit of woning, een bewegingsmelder of een alarm aan je garage werkt ontradend. Ook het houden van een hond schrikt dieven af. Wij hebben een Dobberman en die maakt kabaal voor twee.

Beschik je niet over een garage dan is het toch raadzaam je wagen op de oprit te plaatsen. Ook hier kan een bewegingdetector, een alarm of waakhond de autodief snel afschrikken. Gaat je autoalarm dan toch af dan weet je zeker dat er iets mis is. Staan er meerdere wagens op de oprit dan kan het nuttig zijn de meest waardevolle wagen het verst op de oprit te plaatsen en de minst aantrekkelijke daarachter te parkeren. 

Parkeren op de straat of op een parkeerterrein

Laat je wagen niet achter op een onverlichte of verlaten buurt. Parkeer steeds op een goed verlichte en eerder drukkere parkeerplaats. Zo hebben de andere mensen ook zicht op je wagen en de sociale controle is een stuk hoger dan in een verlaten buurt. Zoek steeds de veiligste parkeerplaats voor je wagen. Dit kan een bewaakt parkeerterrein zijn of een betalende parkeerplaats. Autodieven zijn beducht voor bewakers en camera’s.

Laat bij het verlaten van de auto altijd het stuur in het stuurslot vallen en draai de wielen van je wagen best in de richting van het voetpad. Met de wagen wegrijden neemt dan enkele seconden meer in beslag, wat al genoeg kan zijn om een kandidaat-dief op andere gedachten te brengen.

Bewaar de autosleutels op een veilige plaats

Autosleutels bevestig je het best niet aan dezelfde sleutelhanger als de  sleutels van je woning.

Leg je sleutels in je woning nooit op een zichtbare of zeer evidente plaats.
Ga je weg en blijft de wagen thuis, neem dan steeds je autosleutels mee.
Laat geen reservesleutel achter in je wagen. Dieven weten dat mensen vaak een sleutel achterlaten in het handschoenkastje, onder een zetel verstoppen of achter een licht bewaren.
Neem altijd de sleutel uit het contact als u uitstapt, ook al is het maar voor even. Sluit steeds je wagen af.
Laat je wagen nooit draaien terwijl je snel nog even ergens naar binnen moet of om in de winterperiode de ruiten te laten ontdooien. Een onbeheerde wagen met draaiende motor is voor een dief snel te stelen.
Loop nooit met de sleutels in de hand naar je geparkeerde wagen toe. Is er iemand in de buurt van je wagen, wees dan extra alert voor je instapt of wacht tot de persoon weggaat. Blijft iemand geruime tijd in de buurt van je wagen, verwittig dan de politie.

Maak gebruik van mechanische beveiligingsmaatregelen

Maak het dieven moeilijk om je wagen te stelen door gebruik te maken van de volgende beveiligingssystemen.

Graveren autoruiten

Laat alle ruiten van je wagen graveren. Een dief moet dan alle ruiten van je wagen vervangen, wil hij de wagen doorverkopen en dit betekent voor hem minder winst en een bijkomende hindernis te nemen.  

Wielmoerbeveiliging

Vervang van elk wiel één wielmoer door een afsluitbare of speciale moer. Zo beveiligt u uw wielen.

Wielklemmen

Met een wielklem kunt u een wiel blokkeren. Zo wordt wegrijden of -slepen van de auto extra moeilijk.

Stuurslot

Plaats een goed stuurslot. Dit voorkomt dat het stuur kan gedraaid worden en maakt het autodieven daarmee onmogelijk om met uw auto weg te rijden. Een stuurslot is makkelijk te installeren en aangezien het van buiten goed zichtbaar is, zorgt het voor een afschrikeffect .

Pedaalslot

Een pedaalslot sluit de pedalen van je  wagen en verbindt het gas-, rem- of ontkoppelingspedaal met elkaar waardoor ze niet meer los van elkaar ingetrapt kunnen worden.

Handremslot

Met een handremslot worden versnellingspook en handrem gekoppeld. Wegrijden wordt hierdoor onmogelijk.

Maak gebruik van elektronische beveiligingsmaatregelen

 Autoalarm

Er zijn verschillende alarmsystemen voor de wagen beschikbaar. Het ene alarm doet de lichten knipperen, het andere maakt een geluid en nog andere combineren de verschillende systemen. Alhoewel een autoalarm professionele dieven niet echt afschrikt, waarschuwt het de omgeving en kan de politie sneller verwittigd worden. Bovendien fungeert het autoalarm als startblokkeersysteem.

Autovolgsysteem of traceersysteem

Een autovolgsysteem of traceersysteem  is een systeem waarbij met behulp van satellieten of op basis van radiofrequenties je gestolen wagen op elk ogenblik en eender waar kan gelokaliseerd worden.

Startonderbrekers

Met een startblokkeersysteem (startonderbreker) kan een dief de auto niet starten. Een startonderbreker zorgt voor een blokkade op de brandstofvoorziening en een onderbreking van de startmotor.

Breng het merk van uw anti-diefstal niet aan op uw wagen.

Laat geen waardevolle voorwerpen achter

Laat nooit waardevolle voorwerpen zoals een camera, een fototoestel, een handtas, gps-toestel, gsm-toestel, laptop,…in je wagen achter. Kan je ze niet meenemen, berg ze dan nood gedwongen op in de koffer van je wagen al is dat geen garantie dat er niet wordt ingebroken. Professionele  dieven kunnen zelfs detecteren wat er in je koffer zit. 

Laat geen geld, cheques of creditcards slingeren in je wagen. Deze kunnen de dief er toe aanzetten juist in je wagen in te breken.

Ook boodschappentassen, aktetassen of zelfs boekentassen kunnen de dief er toe aanzetten in te breken in je wagen.

De boorddocumenten zijn momenteel zelfs erg in trek bij de dieven, vooral van dure wagens. Haal de oorddocumenten uit je wagen.

Laat zien dat u niets waardevols verbergt. Zet het dashboardkastje open.

Registreer merk-, serie- en typenummer van uw autoradio, mp3 speler, cd-speler, speakers, autotelefoon en van andere waardevolle voorwerpen. Door dit te doen vergemakkelijkt je de aangifte en is de kans groter dat als ze teruggevonden worden je ze later terugkrijgt.

Haal de muziekinstallatie of het 'frontje' ervan uit je wagen.

 Sluit je wagen zorgvuldig af

Laat je de wagen achter, zorg er dan voor dat deze steeds volledig afgesloten is.  Controleer of alle portieren gesloten zijn, dat de ramen dicht zijn, het open dak is dichtgedraaid en het kofferdeksel afgesloten is.  

Sluit een antidiefstalverzekering af

Tips tijdens het rijden

Rij je door een verdachte of duistere buurt, rij je tegen een trage snelheid of sta je stil voor een rood licht, rij dan steeds met gesloten deuren.
Draag steeds je autogordel, zo kan je minder gemakkelijk uit de wagen gesleurd worden.

Indien er toch iemand de deur van je wagen probeert te openen, ga dan claxonneren of zet de knipperlichten aan en schakel de sirene van je alarmsysteem aan.

Wees waakzaam wanneer je moet vertragen of stoppen en vermijd zoveel mogelijk dat je ingesloten raakt in het verkeer.

Breng je wagen nooit tot stilstand te dicht bij een voertuig dat de weg blokkeert.
Hou voldoende afstand ten opzichte van je tegenligger om bij een eventuele car-jacking nog te kunnen manoeuvreren of weg te kunnen rijden.

Nader een rood licht altijd langzaam. Zo krijg je de tijd de verkeerssituatie te overzien en misschien is het ondertussen reeds groen.  

Vermijd in te gaan op verkeersagressie. Hou het hoofd koel en blijf in je wagen zitten.

Wees extra waakzaam als iemand je langs de kant van de weg iets wil vragen, open enkel je autoruit dan op een kier.

Blijf bij een lichte aanrijding steeds in je wagen zitten en wacht tot de eigenaar van de andere wagen tot bij jou komt. Open het raam op een kier zodat je kan praten met deze persoon. Indien de situatie verdacht lijkt, zet de motor niet af en verwittig de politiediensten met je GSM.

Kijk na of je niet gevolgd wordt. Ga nooit binnen in je huis als dit het geval is maar rij verder. Wordt je verder gevolgd, rij dan naar het dichts bijzijnde politiekantoor en zorg ervoor dat je een zo volledig mogelijke beschrijving kan geven van het achtervolgende voertuig (type wagen, merk, nummerplaat) en van de inzittenden.

Tracht je gewoontes niet kenbaar te maken door steeds dezelfde reisroute te nemen of steeds op hetzelfde tijdstip bepaalde handelingen te stellen. Dieven observeren je misschien en kunnen toeslaan wanneer je het niet verwacht.

    Ik hoop met deze tips ter preventie van een autodiefstal te hebben bijgedragen tot je veiligheid. Tenslotte wil ik nog een zaak kwijt, hoe kostbaar of hoe duurbaar je wagen ook voor je mag zijn: hou het veilig en zet je leven er niet voor op het spel! Een behouden reis en een veilige thuiskomst gewenst!
Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Sunday, December 3, 2017 om 13:20u