Logo 1001 tips
De Parisienne - Roman van André Van Butsel

Zoektocht naar een verdwenen jeugdvriendin.

Lees meer >>

Meisje aan de Overkant - Debuutroman van André Van Butsel

Een simpele dorpsjongen, een rebels stadsmeisje, een ontroerende vriendschap.

Lees meer >>

 


 

Vorige pagina

Winterbanden

 1. Startpagina verkeer
 2. Winterbanden: Investering in Veiligheid
 3. De Auto Wassen, Poetsen en Waxen: Leuke Bezigheid of Karwei?
 4. Welke boorddocumenten horen in de auto?
 5. Bandenspanning controleren
 6. Tips ter preventie van autodiefstal
 7. Mistlichten aan of mistlichten uit?
 8. Stoppen op de pechstrook
 9. Getuige van een verkeersongeval
 10. Betrokken bij een verkeersongeval
 11. Winterbanden
 12. Installatie van Angel Eyes Umnitza Orion V2 op een BMW

Winterbanden zijn bij de Belgen niet zo in trek. Amper 5% van de autobestuurders rijdt met winterbanden. De meeste mensen denken dat indien hun wagen voorzien is van een ABS-systeem  (Anti Blokkeer Systeem) ze voldoende veilig kunnen rijden tijdens winterse weersomstandigheden. Doch hiermee voorkom je enkel dat je wielen blokkeren bij het remmen en niet dat je gaat glijden. In de winter is het daarom vaak veiliger om te rijden zonder ABS. Winterbanden kunnen ook in ons klimaat een meerwaarde betekenen voor een veiliger verkeer. Besneeuwde wegen zijn meestal niet zo gevaarlijk omdat dit duidelijk zichtbaar is en iedereen wel zijn rijstijl zal aanpassen. Veel verraderlijker is het wanneer aan vriezende mist of een weinig neerslag onze wegen omtovert tot een gladde spiegel.

Wat is een winterband?

 • Een winterband bestaat uit soepelere rubber dan een gewone band. Het rubbermengsel met sillica past zich beter aan, aan de koude temperaturen. Dankzij deze rubber hecht de band zich meer aan de weg en zorgt bovendien voor een groter remvermogen.
 • Een winterband heeft diepere profielen met meer lamellen. Hierdoor wordt water, sneeuw of ijs beter afgeleid en krijgt je wagen meer grip op een glad wegdek.
 • Een winterband heeft een specifieke vorm die het water onder de band afvoert. Hierdoor vermindert het risico op aquaplaning.

Waarom winterbanden?

 • Winterbanden hebben een kortere remafstand bij temperaturen onder de +7°C. Met winterbanden rem je 25 tot 50% sneller.
 • Het rubber blijft bij lage temperaturen elastischer en garandeert dus een grotere veiligheid.
 • Winterbanden rijden net zo comfortabel en stil als de klassieke band en zijn even slijtvast.
 • Winterbanden hebben meer trekkracht in de sneeuw.
 • Winterbanden hebben een beter bochtengedrag.
Het verschil tussen winterbanden, all season en zomerbanden

Wanneer winterbanden?

Wanneer de gemiddelde dagtemperatuur daalt onder de +7°C is het raadzaam winterbanden te monteren.

Met winterbanden kan je dus rijden van eind september tot april m.a.w. in alle maanden waar er een “R” in voorkomt. Rij nooit het ganse jaar door met winterbanden want bij warm weer slijten ze vlugger.

Winterbanden monteer je in alle winterse weersomstandigheden:

 • Motregen
 • Hevige regen
 • Nat wegdek
 • Droog en koud weer

Winterbanden gebruik je op alle soorten ondergrond:

 • Besneeuwde wegen
 • Licht tot zwaar beijzelde wegen
 • Natte of zeer natte wegen
 • Koude en droge wegen
 • Door diepe lagen water

Zijn winterbanden verplicht?

In België zijn winterbanden niet verplicht. Als je op wintervakantie vertrekt naar het buitenland is het aangewezen je grondig te informeren.

Het niet rijden met winterbanden kan je ginds een fikse boete of strafrechtelijke vervolging opleveren. Ook kan je aansprakelijk gesteld worden bij een verkeersongeval.

Kijk dus zeker het verkeersreglement van het land van je reisbestemming na want hieronder valt immers de verplichting tot het rijden met winterbanden of sneeuwkettingen. Het verkeersreglement geldt voor alle weggebruikers en dus ook voor toeristen.

Hoeveel winterbanden monteren?

Om absoluut veilig te rijden is het raadzaam om steeds 4 winterbanden te monteren. Alleen dan kan een optimale grip op de weg gegarandeerd worden.

Hoeveel kost een winterband?

Alle bekende bandenmerken beschikken over winterbanden. Uit testen bleek dat Goodyear, Dunlop, Pirelli, Vredestein en Bridgestone de beste koop waren.
Voor een doorsnee winterband betaal je tussen de 70 en 120 euro per stuk. Natuurlijk zijn er ook hoogtechnologische winterbanden maar die kosten een pak duurder. De bandenspecialist Goodyear bracht onlangs het neusje van de zalm op de markt met zijn UltraGrip 7. Kostenplaatje: 221 euro per band.

Waarmee moet je rekening houden bij de aankoop van winterbanden?

Bij de aankoop van winterbanden heb je de keuze van banden met of zonder velgen. Banden met velgen zijn uiteraard duurder in aanschaf maar op lange termijn voordeliger omdat het monteren en demonteren toch heel wat tijd kost.
Ook de snelheidsindex van winterbanden speelt een rol . Deze is van belang om in orde te zijn met de Technische Controle.

Monteer je op je wagen M+S-banden of winterbanden met een snelheidsindex lager dan voorzien door de autoconstructeur dan moet er op het dashbord van je wagen een goed leesbaar etiket worden aangebracht. Op dit etiket wordt vermeld wat de maximum snelheid is voor die banden en dat de snelheid van die banden niet overeenstemt met de maximum snelheid van je auto. De Technische Controle aanvaardt dan de montage van de winterbanden vanaf 1oktober tot april. Ga je dus naar de autokeuring buiten deze periode dan wordt je verplicht tot een herkeuring. Is de bandenindex van de winterbanden gelijk aan deze voorzien door de autoconstructeur dan is er geen probleem.

Wat is de juiste bandenspanning van een winterband?

De bandenspanning van een wagen dient steeds koud te worden gemeten. Daarom mag je niet langer dan 5 km met je wagen rijden.
Hoe lager de temperatuur is, hoe lager de bandenspanning. Om deze reden is het raadzaam om de bandenspanning met O.2 bar te verhogen. Controleer best om de 14 dagen de bandenspanning voor een optimaal gebruik van de winterbanden.

Wanneer zijn winterbanden aan vervanging toe?

Winterbanden moeten minimum een profieldiepte hebben van 4mm. Dit kan je controleren door een stuk van 2€ in de profielen van de band te steken. 4mm komt overeen met de breedte van de zilveren rand van een 2€ muntstuk. Is het restprofiel minder dan zijn de winterbanden aan vervanging toe omdat ze geen optimale veiligheid op sneeuw en ijs meer kunnen waarborgen.
Winterbanden gaan normaliter maximum 4 jaar mee.

Hoe onze zomerbanden bewaren?

Het is noodzakelijk dat de banden en wielen eerst grondig met water worden gereinigd.

Laat alles goed drogen en markeer vervolgens de wielpositie zodat na de winter alles op de juiste positie kan geplaatst worden.

De banden zonder velg kan je dan ophangen aan velgbomen die je speciaal daarvoor kan kopen. Zo bespaar je heel wat plaats en het systeem is zeer handig.

Koos je bij de aankoop voor banden met velg dan kan je deze best liggend bewaren met 4 op elkaar.

Weet ook dat de meeste bandencentrales uw banden (zomer- of winterbanden) stockeren tot het volgend seizoen, dus tot je ze weer wil wisselen.

Lees ook ons artikel Winterbanden: Investering in Veiligheid.

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Thursday, January 4, 2018 om 09:40u

Rel to Facebook© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd