Logo 1001 tips
De Parisienne  - Roman van André Van Butsel

Zoektocht naar een verdwenen jeugdvriendin.

Lees meer >>

Meisje aan de Overkant  - Debuutroman van André Van Butsel

Een simpele dorpsjongen, een rebels stadsmeisje, een ontroerende vriendschap.

Lees meer >>

 


 

Vorige pagina

Sandro Veronesi: Kalme chaos naast Troje brandt

  1. Startpagina literatuur
  2. Zelf uw eigen boek publiceren, uitgeven en verkopen
  3. Mijn persoonlijke literatuurlijst met spannende boeken

    Recensies

  1. Carl Ruiz Zafón: Het Spel van de Engel
  2. Sandro Veronesi: Kalme chaos naast Troje brandt
  3. Robert Goddard: begenadigd verteller van spannende verhalen
  4. Dennis Lehane: De Infiltrant

Sandro Veronesi: Kalme chaos naast Troje brandtSandro Veronesi is een Italiaanse schrijver die de laatste jaren zijn weg gevonden heeft bij ons. Op aanraden van een vriend las ik onlangs "Kalme Chaos". Het is het verhaal van een manager die op dezelfde dag iemands leven redt, en zijn vrouw verliest. Om het verdriet te verwerken dat maar niet komt, kampeert hij in zijn auto aan de school van zijn dochter. Daar komen vrienden hem opzoeken, familieleden, collega's van het werk. Elk met zijn eigen problemen en verzoeken.

Kort daarop las ik ook "Troje brandt". Hoe mooi ik het eerste boek vond, hoe teleurgesteld ik was van het tweede. Onze mening over beide boeken?

Kalme chaos is in mijn ogen een zeer vertederend boek. De liefde van het hoofdpersonage voor zijn dochter is op momenten zeer hartverwarmend. Troje brandt daarentegen heeft veel minder een duidelijk verhaal, laat staan een boodschap. De personages zijn vrij karikaturaal en hebben niet dezelfde diepgang als in "Kalme Chaos". Het is overigens absoluut geen opbeurend verhaal en is op momenten onnodig sadistisch. Veronesi schrijft in zijn voorwoord dat de eerste versie van dit boek reeds 20 jaar oud is, en dat hij de tel is kwijtgeraakt van het aantal versies sindsdien. Dit is te merken aan dit boek. Er is geen samenhang. Je blijft achter met een leeg ietwat gefrustreerd gevoel. De commentaar op de flap als zou het vuur een einde maken de oude wereld, het oude Italië, en de basis vormen van de economische groei in de jaren zestig, is zeer ver gezocht. Hoewel de stijl op zich mooi is en mij vaak deed denken aan 100 jaar eenzaamheid van Màrquez, krijgt het geheel een onvoldoende van mij. Een verhaal waar brandstichters, sadisten en misdadigers een zo prominente rol krijgen toebedeeld, kon mij absoluut niet bekoren.
Conclusie: geniet van "Kalme chaos", maar bereidt u voor op een teleurstelling met "Troje brandt".

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Wednesday, November 15, 2017 om 14:41u

Rel to Facebook© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd