Logo 1001 tips
De Parisienne  - Roman van André Van Butsel

Zoektocht naar een verdwenen jeugdvriendin.

Lees meer >>

Meisje aan de Overkant  - Debuutroman van André Van Butsel

Een simpele dorpsjongen, een rebels stadsmeisje, een ontroerende vriendschap.

Lees meer >>

 


 

10 Maal Toveren met Tekst

  1. Startpagina computer
  2. 4 gratis programma's om PDF-documenten te maken
  3. Gratis foto's voor websites en presentaties
  4. 10 Maal Toveren met Tekst
  5. De 10 Hoofdzonden van de tekstverwerking (en enkele remedies)
  6. Word 2007 werkt niet meer en crasht

  7. Printopdracht Verwijderen of Annuleren Lukt Niet

  8. Van Word naar Powerpoint met één klik
  9. 40 Tips voor een Top Presentatie
  10. Presenteren met Prezi
  11. Overschakelen van Office 2003 naar Office 2007

  12. Hoe een folder structuur op schijf afdrukken of opslaan?
  13. Hoe automatisch folders of mappen aanmaken op basis van tekst?
  14. Hoe meerdere bestanden tegelijk hernoemen?
  15. Hoe uw pc schoonmaken èn schoon houden?
  16. Animated Explanations: geanimeerde filmpjes, tutorials en instructievideos

  17. Voorwaardelijke Opmaak in Excel
  18. Zwevende Gemiddelden van Google Analytics naar Excel

Je kan met tekst heel wat doen. Je kan interessante artikelen schrijven (zoals dit uiteraard), maar je kan ook wel eens wat meer toverwerk uithalen met tekst.

We geven telkens leuke sites mee waar je interessante dingen kan uithalen met tekst.

1. Een woordenwolk maken (tag-clouds, word-clouds)

Een leuke tip om eens een Powerpoint presentatie te beginnen: een woordenwolk, waarbij klikken op een woord je naar een bepaalde dia brengt. Je kan er ook een leuke affiche mee maken. We vonden twee zeer leuke websites om woordenwolken te maken:

  1. Wordle: eenvoudig, snel en mooi, met een Nederlandse stopwoordenlijst!
  2. Tagxedo: meer opties, o.a. door te mengen met afbeeldingen.

Voorbeeld van de tekst van dit artikel met Wordle:

Wordle word cloud

Voorbeeld van dezelfde tekst met Tagxedo:

Tagxedo word cloud

2. Anagrammen maken

Je bent op zoek naar een nieuwe productnaam, of een unieke domeinnaam voor een website, of een nickname (schuilnaam) of pseudoniem, maar je wil dat alle letters van je naam erin verwerkt zitten. Dan zit je goed met deze Anagram Maker. Je kan ze aanmaken in het Nederlands of in andere talen, met twee of meerdere woorden enz.

Leuke anagrammen (schuilnamen) voor mijn naam (Dries hauwaert) zijn bijv.Hes Uiterwaard, Reed Huiswaart, Weert Raadhuis.

3. Dummy-tekst maken

Soms moet je een lay-out maken voor iemand terwijl je nog geen tekst hebt. Dan heb je nood aan dummy-tekst. Liefst met veel woorden en alinea's. Ik gebruik daarvoor deze website: http://www.lipsum.com/. Je bent die tekst zeker al eens tegen gekomen: "Lorem ipsum dolor sit amet" enz. Kies rechtsonder deze website het aantal paragrafen dat je nodig hebt en klik op "Generate Lorem Ipsum". Daar heb je je dummy-tekst, met mooie gelijkmatige alinea's.

4. Fantastische namen maken

Je bent op zoek naar een nieuwe productnaam, maar je hebt geen inspiratie. Of je schrijft een leuk (kinder)boek, en je hebt rare namen nodig. Probeer dan deze Fantasy Name Generator eens. De bizarre namen vliegen je om de oren. Wat dacht je van deze "idiot names": Thumphbumble, Pidiotmidiot, Noozfroo?

5. Tekst analyseren

Er bestaan verschillende websites waar je tools kan vinden om tekst te analyseren: aantal woorden, aantal tekens, frequentie van het aantal woorden. Vele zijn Engelstalig, wat maakt dat Nederlandstalige teksten niet echt optimaal geanalyseerd worden. Vooral omdat er vaak een lijst met nutteloze (stop)woorden gebruikt wordt (lidwoorden, voorzetsels, voegwoorden enz) die niet in het Nederlands voorzien is. Waarom dus niet onze eigen tool gebruiken om teksten te analyseren?

Er zijn twee versies voorzien:

  1. Woordfrequentie-analyse op basis van een URL
  2. Woordfrequentie-analyse op basis van een tekst die je plakt

Je krijgt een frequentielijst met alle woorden uit uw tekst. Deze kan je dan sorteren en de gewenste woorden aanvinken voor verder gebruik, bijv. om keywords te zoeken, een woordenwolk te maken enz.

Wil je andere tekst analyse tools zoeken, dan kan je best eens googlen naar "word frequency analyzer".

6. Een afbeelding omzetten in tekst

Ik heb er lang moeten over nadenken om deze er tussen te zetten. Op zich is het best wel leuk, alleen weet ik er niet direct een zinnig gebruik aan vast te knopen.

Wat doet het?

Je stuurt gewoon een afbeelding op, en het programma zet de afbeelding om in gekleurde lettertjes, die in ruwe vorm uw afbeelding weergeven.

De website is www.text-image.com. Hieronder vind je de foto van de jongedame op onze homepage omgezet in tekst: herken je ze? De tekst is (hoe kan het anders) "1001TIPS". Verklein deze pagina eens (CTRL + muiswiel achteruit).

Text-image 1001Tips

7. Tekst vertalen

Tekst vertalen is vooral interessant als je een anderstalige webpagina voor je hebt, en je wil die in het Nederlands kunnen lezen. Uiteraard is de vertaling soms vrij bizar, maar het helpt toch.

Gebruik NOOIT een elektronisch vertaalprogramma om Nederlandse tekst om te zetten naar een taal die je zelf niet meester bent. Je maakt je alleen belachelijk! Je eindigt dan misschien als Joey die de "thesaurus" gebruikt in Friends.

Zeer handig is Google Translate. Ofwel ga je naar de site om je eigen tekstfragmenten te vertalen, ofwel gebruik je de Google Toolbar waar o.a. een knop "Vertalen" in zit. Met die knop vertalen Google Vertalen, kan je afhankelijk van de opties die staan ingesteld, ofwel een woord vertalen als je erover gaat met de muisaanwijzer, ofwel een volledige webpagina.

8. Text Manipulation Tools

Met Text Tools van Motionnet kan je snel:

  • tekst sorteren per lijn of per woord;
  • lijnen nummeren;
  • alles in kleine letters zetten (kan ook in Word);
  • alles in hoofdletters zetten (kan ook in Word);
  • de eerste letter van elk woord in hoofdletters zetten;
  • tekst omzetten naar webtekst (HTML);
  • alle harde returns weghalen;
  • tekst omzetten naar opsommingen (opsommingstekens of bullets voor zetten);
  • tekstfragmenten vervangen.

Op Mytexttools.com/ vind je eveneens verscheidene leuke toepassingen van tekst manipulatie. Vooral de Reverse Text Generator is een hele leuke. Je zet er tekst mee achterstevoren, ondersteboven enz. Leuk om eens iemand wat kopbrekens te bezorgen.

9. Tekst Encrypteren, Hashen en Compresseren

Wil je echt geheimzinnig gaan doen, dan kan je bij TextOpus elke tekst laten encrypteren. Encryptie gebeurt vooral op het vlak van beveiliging van paswoorden en gevoelige gegevens. Kan eens leuk zijn om een bericht te versturen naar iemand, dat niemand anders mag lezen. Je moet dan wel weten welke techniek gehanteerd wordt.

Waar je bij encryptie steeds kunt terugkeren naar de oorspronkelijke tekst via decryptie, kan je bij hashen (hakken, mengen) niet meer terugkeren. Dit is daardoor een sterkere vorm van beveiliging. Ideaal om paswoorden op te slaan, maar houd er rekening mee dat niemand ze kan terughalen als je een paswoord vergeten bent.

Ook leuk is de tekst compressie tool. Als je bijvoorbeeld de eerste 20 paragrafen Lorem Ipsum tekst opslaat in Kladblok (zie ook dummy tekst maken), dan krijg je een bestand van 20.480 bytes. Na compressie met TextOpus, is dat nog slechts 8.192 bytes, dus meer dan 50% kleiner. De tekst zelf is uiteraard onleesbaar geworden en moet opnieuw gedecompresseerd worden achteraf.

Voorbeeld van gecompresseerde tekst (eerste paragraaf Lorem Ipsum):

eNpNUm2K3TAMvIoOEHKJlkKhlIXSA2htNRX4ay0p5+84L+91fySOFY00mtGPPqWSDotKuZc+ydSJq/hGq
TeT5OIxibMOtaTtICnqO32ZbNQkUeEU9sAiGpPfdQG0Udbkz7I7/XY6ewkfjNI9a6dTCpX+3qerkRxizraR4
w4a9/GEkPFQaduqG8WnJrFnTrlmKIxDnIr0nX5GS4RLU1MyyfQHrAHQljRH88Vam/JOv8KGtKxmQqO7
NFcEgai9LIiEWu2ZLDD9WJN/w5cQU+WY+pr8cx2Z3a7XdnNVkB1SCqqLfYR8InLy1EAipxTVuF1sR8y
wnd4+Q4wP9aXUQwkQyKEPjz4CAmmmU0+Zk6lFKfy8Xcq71AGXzuXdynxk3CNywuQWMgWGrlbH5FM
z3zrAf+TEEbK91Gi90RllhLMLOjnj5wkH9T0KPP8/X1auO30FjgI8YmKNqOgRBfXf/rJhxrjs91s3UNxeW0i2
OCasVIbzPFOsJasIJ0Whxt4XY0jPq7ct0ysfbRmDZ/BES8iFaF9KboDAvrWhU7GgsZrXJfZroe+Bkb3Td/
SMtJbsEuAy56HdHUa7p3Zwob72ef8H53M9Uw==

10. Steganografie

Steganografie is een soort van cryptografie waarbij informatie verborgen wordt in een drager ("carrier"). Zo kan je verborgen boodschappen, tekst, copyright informatie verbergen in een afbeelding, andere tekstbestanden, mp3 bestanden, videobestanden enz. Het oudst gekende voorbeeld hiervan is de vorst die een slaaf zijn hoofd liet kaalscheren en er een tatouage liet op zetten. Nadat het haar teruggegroeid was, werd de slaaf uitgezonden. De ontvanger liet opnieuw het hoofd kaalscheren, waardoor hij de boodschap zag (leestip: steganografie op Wikipedia)

wbStego4open

Een programma waarmee je boodschappen kan verbergen in een bestand is wbStego4open. Je moet het even downloaden en installeren. Daarna wordt je aan de hand van een wizard in 7 stappen begeleid om uw boodschap te verbergen, ook met paswoord.

TextHide

Een ander programma zoals TextHide zet de te verbergen tekst om via een dragende tekst, waardoor een derde tekst met ongeveer dezelfde betekenis wordt gemaakt.

Zo wordt de boodschap "meeting at 9 o'clock with me", via het zinnetje "the auto drives fast on a smooth road over the hill", verborgen in het zinnetje "Over the hill the passenger car speeds on an ice-covered roadway". Ontcijferen is haast onmogelijk.

Met hetzelfde programma kan de ontvanger de boodschap er terug uit halen.

SpamMimic

Met SpamMimic kan je verborgen boodschappen versturen per e-mail. Er wordt een onschuldige tekst rond gefantaseerd. De ontvanger kan het dan decoderen. Probeer het zelf eens uit: www.spammimic.com/decode.cgi

Hier vind je een leuke presentatie (Engels): Team5

Keerzijde van steganografie

Onnodig te zeggen dat steganografie ook een keerzijde kent. Het zou o.a. gebruikt worden door terroristen die via het internet verborgen boodschapen droppen in afbeeldingen. Ook de verspreiding van kinderporno zou vaak via deze weg verlopen.

De tegenhanger van steganografie is steganalyse. Het opsporen van verborgen boodschappen die circuleren op het internet.

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Wednesday, November 15, 2017 om 14:41u

Rel to Facebook© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd