Logo 1001 tips
Muis & Mol: kwaliteitsvolle handgemaakte accessoires voor baby's, kinderen en volwassenen

 


 

4 gratis programma's om PDF-documenten te maken

 1. Startpagina computer
 2. 4 gratis programma's om PDF-documenten te maken
 3. Gratis foto's voor websites en presentaties
 4. 10 Maal Toveren met Tekst
 5. De 10 Hoofdzonden van de tekstverwerking (en enkele remedies)
 6. Word 2007 werkt niet meer en crasht

 7. Printopdracht Verwijderen of Annuleren Lukt Niet

 8. Van Word naar Powerpoint met één klik
 9. 40 Tips voor een Top Presentatie
 10. Presenteren met Prezi
 11. Overschakelen van Office 2003 naar Office 2007

 12. Hoe een folder structuur op schijf afdrukken of opslaan?
 13. Hoe automatisch folders of mappen aanmaken op basis van tekst?
 14. Hoe meerdere bestanden tegelijk hernoemen?
 15. Hoe uw pc schoonmaken čn schoon houden?
 16. Animated Explanations: geanimeerde filmpjes, tutorials en instructievideos

 17. Voorwaardelijke Opmaak in Excel
 18. Zwevende Gemiddelden van Google Analytics naar Excel

PDFPDF (Portable Document Format) is een gekend formaat voor documenten met talrijke voordelen:

 1. een PDF document ziet er op elke printer hetzelfde uit, in tegenstelling tot bijv. een Word document;
 2. een PDF document kan op alle platformen bekeken worden, het is dus systeem en platformafhankelijk;
 3. het is uitstekend geschikt voor handleidingen van apparatuur, machines, computermateriaal, software, en dergelijke;
 4. het is niet eenvoudig om er wijzigingen in aan te brengen, wat zeer nuttig kan zijn voor officiële documenten, contracten, facturen enz.
 5. de software om PDF documenten te openen en te bekijken is overal gratis beschikbaar, bijv. Acrobat Reader of Foxit Reader.

Toch hebben veel mensen problemen om zelf een PDF document te maken. Daarom enkele handige tips.

Even vooraf

Het enige programma waarmee je echt alles kan wat met PDF te maken heeft, is het programma Adobe Acrobat (niet de Acrobat Reader, want die kan enkel lezen). Maar aangezien dit een duur programma is dat niemand zich zomaar aanschaft als je er niet professioneel mee bezig bent, laten we dit terzijde.

Als je de laatste legale versie hebt van Office 2007, dan kan je vanuit Word 2007 ook makkelijk een PDF document maken. Bestand > Opslaan als > Adobe PDF (aanvinken Fully functional). Maar aangezien niet iedereen beschikt over Office 2007, en dat we het hier hebben over gratis software, besteden we ook hier verder geen aandacht aan.

OpenOffice

Open OfficeOnze voorkeur gaat uit naar OpenOffice. Dit is wat men noemt "open source" en dus gratis. Je kan het hier downloaden en installeren (eerst het bestand opslaan op uw harde schijf, daarna op dubbelklikken en de instructies volgen op het scherm). OpenOffice is het alternatief voor het welgekende Office programma van Microsoft, met een tekstverwerker, een rekenblad, een databaseprogramma, een tekenprogramma en een presentatieprogramma. Een groot voordeel van OpenOffice is dat je bestanden makkelijk kan opslaan naar Word, Excel, Powerpoint en PDF.

Exporteren naar PDF heeft heel wat mogelijkheden. Zo kan je een inhoudstafel in een Word document mee exporteren als bladwijzers in het PDF document, iets wat voor mij onmisbaar is, maar al te vaak ontbreekt in PDF documenten.

Je kan het vlug uittesten:

 1. Download en installeer OpenOffice (duurt slechts een drietal minuten, en heropstarten van de computer is niet nodig)
 2. Start OpenOffice, kies ervoor om een tekstdocument te openen. Je krijgt een nieuw blanco tekstdocument. Download dan dit Word-document en open het in OpenOffice (niet in Word). Dit is een kleine tekst van twee bladzijden met een inhoudstafel.
 3. Kies vervolgens Bestand > Exporteren als PDF. Zorg dat in het dialoogvenster "Bladwijzers exporteren" is aangevinkt. Klik in hetzelfde dialoogvenster op het tabblad "Beginweergave" en kies "Bladwijzers en pagina". Met deze laatste optie zorgt u ervoor dat uw lezer onmiddellijk aan de linkerkant de inhoudstafel ziet staan, iets wat veel mensen niet kennen.
 4. Dit is het resultaat: Hoe schrijf je goede teksten voor Google.pdf. Een proper PDF bestand met aan de linkerkant de inhoudstafel (bladwijzers), waar je kan op klikken om door het document te navigeren.

PDF CreatorPDF Creator

Met PDF Creator kan je vanuit bijna elk programma een PDF-bestand creëren. Dit doe je door bij Bestand > Afdrukken te kiezen voor PDF Creator. Je kan dus makkelijk vanuit Word, Excel of een ander programma een PDF-bestand maken. Er worden geen vervelende reclames getoond of watermerken toegevoegd.

Je kan PDF Creator hier downloaden.

Cute PDF

Cute PDFCute PDF is eveneens een "virtuele printer" waarmee je documenten vanuit eender welk programma kan opslaan als PDF bestand. Cute PDF writer is eveneens freeware voor zowel persoonlijk als commercieel gebruik. Ook hier heb je geen last van reclame of watermerken.

Je kan Cute PDF hier downloaden.

PrimoPDF

Primo PDFPrimoPDF is tot slot eveneens een PDF-converter dat bestanden kan opslaan in PDF-formaat. PrimoPDF is ook een zogenaamde virtuele printer die je kan kiezen via Bestand > Afdrukken. Ook hier geen reclames of watermerken.

Je kan PrimoPDF hier downloaden.

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Wednesday, November 15, 2017 om 14:41u