Logo 1001 tips
Muis & Mol: kwaliteitsvolle handgemaakte accessoires voor baby's, kinderen en volwassenen

 


 

Gratis foto's downloaden voor websites en presentaties

 1. Startpagina computer
 2. 4 gratis programma's om PDF-documenten te maken
 3. Gratis foto's voor websites en presentaties
 4. 10 Maal Toveren met Tekst
 5. De 10 Hoofdzonden van de tekstverwerking (en enkele remedies)
 6. Word 2007 werkt niet meer en crasht

 7. Printopdracht Verwijderen of Annuleren Lukt Niet

 8. Van Word naar Powerpoint met één klik
 9. 40 Tips voor een Top Presentatie
 10. Presenteren met Prezi
 11. Overschakelen van Office 2003 naar Office 2007

 12. Hoe een folder structuur op schijf afdrukken of opslaan?
 13. Hoe automatisch folders of mappen aanmaken op basis van tekst?
 14. Hoe meerdere bestanden tegelijk hernoemen?
 15. Hoe uw pc schoonmaken čn schoon houden?
 16. Animated Explanations: geanimeerde filmpjes, tutorials en instructievideos

 17. Voorwaardelijke Opmaak in Excel
 18. Zwevende Gemiddelden van Google Analytics naar Excel

Je wil een presentatie maken of een webpagina op je website illustreren met een foto, een afbeelding of tekening. Het gebruik van foto's op het internet is streng gereglementeerd. Je kan niet zomaar van iedereen foto's gaan downloaden. Lees ons artikel over het gebruik van foto's op het internet.

Toch zijn er een aantal mogelijkheden om aan mooie foto's te geraken. Alleen maken we het onszelf soms veel te moeilijk.

1. Flickr

Op Flickr kan je heel makkelijk zoeken naar foto's via bepaalde sleutelwoorden. Uiteraard is elke foto beschermd door auteursrecht. Maar je kan zonder probleem aan de eigenaar vragen om een foto te gebruiken. Negen keren op tien zal dat zonder probleem mogen. Hoogstens zal gevraagd worden om een "credit" te vermelden in de zin van: "Bron: www.1001tips.be" of "Met dank aan 1001tips.be", al of niet met een link naar de site van de eigenaar. Veel amateurfotografen zijn maar wat trots als iemand vraagt om een foto te mogen gebruiken, en vaak zijn ze blij als ze een link krijgen naar hun eigen website.

Ken je het verhaaltje van die grote stoere cowboy die zijn vuist balt en aan een klein jongetje vraagt om zijn vuist open te maken? Het jongetje zit te klauwen en te trekken aan de vingers van de cowboy, maar krijgt zijn vuist natuurlijk niet open. Tot het jongetje het opgeeft en vraagt: "hoe moet ik dat nu doen?" Waarop de cowboy antwoordt: "waarom heb je het niet gewoon gevraagd?"

2. Stock.xchng

Stock.xchng is een zeer goede website om foto's te downloaden. Gewoon even registreren en je kan gaan zoeken. Heel wat foto's mag je gratis gebruiken. De geavanceerde zoekmachine laat u toe te zoeken op:

 • beperkingen: hier kies je "no" en dan krijg je alleen gratis foto's te zien
 • sleutelwoord
 • categorie: wel 200 categorieën!
 • eigenaar
 • resolutie
 • datum
 • type: foto of illustratie

Tips:

 • stel bij het bladeren door de miniaturen bovenaan een sorteervolgorde in
 • zet het aantal miniaturen per pagina in op 60, dit kost minder tijd om te bladeren
 • ga met de muisaanwijzer over een miniatuur voor een vergroting
 • soms krijg je in de resultaten stockfoto's te zien van Istockphoto, deze zijn niet gratis en hebben een watermerk.

3. MorgueFile

Ook een interessante site waar je met weinig poespas gratis fotomateriaal kan downloaden is MorgueFile. Even registreren als je foto's wil downloaden en je bent vertrokken. Hier kan je minder geavanceerd zoeken. Je kan alleen zoeken via een trefwoord. Toch is deze site zeker de moeite waard!

4. ImageAfter

Met ImageAfter kan je dan weer zeer gericht gaan zoeken per categorie, per soort (foto's, achtergronden, ...). Je kan de resultaten vervolgens sorteren en filteren per kleur. Dit laatste is zeer interessant voor designers van websites, folders, flyers enz.

5. NOAA

De National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) heeft een zeer uitgebreide collectie natuurfoto's, historische afbeeldingen enz. Je kan zoeken via collecties, albums, catalogussen, maar ook via een trefwoord. Meestal volstaat het om het NOAA te vermelden als bron. Verder behoren de foto's tot wat men noemt het "publiek domein", dus voor iedereen te downloaden.

6. US Fish and Wildlife Service

Het US Fish and Wildlife Service heeft een speciale site voor digitale media. Dat betekent naast foto's ook publicaties, audiofragmenten en video's. Niet alleen zijn er foto's maar ook heel mooie tekeningen. Het zoeken is nogal rudimentair, dus eerder tijdrovend.

7. NASA

De JSC Digital Image Collection bevat meer dan 9000 NASA persfoto's die gratis te gebruiken zijn.

Zowel zoeken als browsen door de foto's is mogelijk. De zoekfunctie bevat zowel zoeken via datumbereiken, via trefwoorden als via de ID van de foto. Browsen kan via filters voor voor de verschillende ruimteprogramma's (Apollo, Shuttle, enz.)

Maar het is allemaal in het Engels en ik kan geen Engels!

Geen probleem toch? Twee tips:

 1. via Yahoo! Babelfish kan je snel woorden of teksten laten vertalen;
 2. met Google Vertalen kan je dit nog sneller: klik op deze link om woorden te vertalen van het Nederlands naar het Engels. Je krijgt er bovendien een geluidsfragment bij en een heleboel synoniemen.

En weet je wat? Je zal op deze manier heel snel wat Engels bijleren!

Pas wel op met "homoniemen". Dat zijn woorden met twee zeer uiteenlopende betekenissen, zoals het woord "gerecht", dat enerzijds rechtbank betekent, en anderzijds een schotel in de zin van maaltijd.

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Wednesday, November 15, 2017 om 14:41u