Zwevende gemiddelden van Google Analytics naar Excel
- Startpagina computer
- 4 gratis programma's om PDF-documenten te maken
- Gratis foto's voor websites en presentaties
- 10 Maal Toveren met Tekst
- De 10 Hoofdzonden van de tekstverwerking (en enkele remedies)
- Word 2007 werkt niet meer en crasht
- Printopdracht Verwijderen of Annuleren Lukt Niet
- Van Word naar Powerpoint met één klik
- 40 Tips voor een Top Presentatie
- Presenteren met Prezi
- Overschakelen van Office 2003 naar Office 2007
- Hoe een folder structuur op schijf afdrukken of opslaan?
- Hoe automatisch folders of mappen aanmaken op basis van tekst?
- Hoe meerdere bestanden tegelijk hernoemen?
- Hoe uw pc schoonmaken èn schoon houden?
- Animated Explanations: geanimeerde filmpjes, tutorials en instructievideos
- Voorwaardelijke Opmaak in Excel
- Zwevende Gemiddelden van Google Analytics naar Excel
Stel dat je een grafiek hebt over een verloop van tijd. In je grafiek zitten enorm veel pieken naar boven en naar onder en er is een zeker cyclisch verloop, bijvoorbeeld over een week. Een goed voorbeeld zijn de bezoekers en de pagina-weergaves van je website in Google Analytics.
In Google Analytics kan je makkelijk deze gegevens exporteren naar Excel. Ga bijvoorbeeld naar het menu Bezoekers > Overzicht. Geef daar een zekere tijdspanne in, bijvoorbeeld de laatste twaalf maanden. Klik dan bovenaan op Exporteren en kies CSV voor Excel.
Je kan dan nog eens hetzelfde doen voor de pagina-weergaves.
In Excel krijg je dan een proper lijstje met data en aantallen. Hiervan kan je snel een grafiek maken. In de volgende figuur tonen wij een willekeurige grafiek met een aantal gegevens over 12 maanden. Let niet op de assen en de aantallen want die zijn hier niet van belang. Wat wel van belang is, dat zijn de pieken. Bovendien weten we uit ervaring dat bezoekersaantallen tijdens de week nogal eens kunnen afwijken van die tijdens het weekend. Er is dus zeker een zich herhalend cyclisch verloop over 7 dagen.
Door die pieken is het moeilijk om een "trend" te vinden. Ligt bijvoorbeeld in het eerste deel van de grafiek met de zeer hoge en lage pieken, het aantal gemiddeld hoger dan in het tweede deel waar de pieken veel minder zijn?
Excel heeft een zeer handige functie bij het werken met grafieken met de naam "trendlijn". Klik met de rechtermuisknop ergens op de lijn van de grafiek en kies "Trendlijn toevoegen". Je krijgt een dialoogvenster genaamd "Trendlijn opmaken". Kies de instellingen zoals in volgende figuur. Stel Periode in op 7 (7 dagen van de week).
Als je de kleur instelt op bijvoorbeeld rood, dan krijg je een trendlijn als volgt (we hebben de oorspronkelijke blauwe lijn een beetje transparanter gemaakt):
Je ziet al direct een veel duidelijker trend ontstaan. Ga je nog een stapje verder en kies je bij Periode een stap van 30 dagen, dan krijg je het volgende:
Nu wordt de trend veel duidelijker en zie je dat er in het eerste deel van de grafiek inderdaad een hogere trend was dan in het tweede deel.
Dit is een handig middel om visueel een grafiek met zeer veel pieken naar boven en naar onder enigszins "af te vlakken" of "zachter" te maken.
Wat gebeurt er op de achtergrond?
Je kan dit ook manueel doen, maar dan is het uiteraard langer werk. Het resultaat is echter hetzelfde. In de volgende figuur zie je de formule die je moet gebruiken.
- In cel B7 neem je het gemiddelde van A1 tot A7;
- In cel B8 neem je het gemiddelde van A2 tot A8;
- In cel B9 neem je het gemiddelde van A3 tot A9, enz.
Deze getallen gebruik je dan in je grafiek.
Soorten zwevende gemiddelden
Er zijn heel wat soorten zwevende gemiddelden. Als je je er wil in verdiepen kan je best naar de Engelstalige versie van Wikipedia gaan over moving averages: http://en.wikipedia.org/wiki/Moving_average
© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd