Logo 1001 tips
Muis & Mol: kwaliteitsvolle handgemaakte accessoires voor baby's, kinderen en volwassenen

 


 

Brokkelhoeven

 1. Startpagina aandoeningen
 2. Hoefproblemen bij paarden
 3. Brokkelhoeven
 4. Nageltred
 5. Hoeflederhuidontsteking of hoefzweer of bloedblein
 6. Koliek bij paarden: hoe verzorgen?
 7. Mok bij paarden: hoe verzorgen?
 8. Peesontsteking bij paarden: hoe verzorgen?
 9. Rotstraal bij paarden: hoe verzorgen?
 10. Schimmel bij paarden: hoe verzorgen?
 11. Slokdarmverstopping bij paarden: hoe verzorgen?
 12. Spat bij paarden: hoe verzorgen?
 13. Staartschuren bij paarden: hoe verzorgen?
 14. Verkoudheid, hoest en snot bij paarden: hoe verzorgen?
 15. Virusinfecties door muggen: het West-Nijlvirus

BrokkelhoevenUnique, onze 11 jarige BWP ruin, is een prachtig en statig paard. Hij is imponerend, fier en trekt meteen alle aandacht naar zich toe. Hij is een streling voor het oog en heeft bovendien een hoog knuffelgehalte! Uren zou ik hierover kunnen vertellen maar daar gaat het hier niet over…

Ja, brokkelhoeven is hier het onderwerp. Wel nu, Unique heeft in de zomer steeds last van brokkelhoeven. Brokkelhoeven ogen niet alleen onverzorgd maar kunnen een probleem zijn voor het paard, de eigenaar en de hoefsmid. Om al deze redenen willen wij ons nader verdiepen in dit onderwerp.

Wat zijn brokkelhoeven?

Brokkelhoeven zijn hoeven die, te wijten aan een matige of slechte hoornkwaliteit, slecht groeien en gemakkelijk gaan afbrokkelen. Brokkelhoeven zijn hard en droog of juist te natte hoeven.

Symptomen en gevolgen

Brokkelhoeven vertonen in meerdere of mindere mate volgende symptomen:

 1. De onderste draagrand van de hoef brokkelt af.
 2. Stukken van de hoef breken af.
 3. Hoefijzers komen sneller los te zitten.
 4. Hoefnagels komen los te zitten omdat de hoef scheurt of zeer rafelig is.

Oorzaak

Brokkelhoeven kunnen verschillende oorzaken hebben of te wijten zijn aan:

 • Aanleg of erfelijk bepaald.
 • Tekorten in de voeding of een onvoldoende aan bepaalde voedingsstoffen. Om gezonde hoeven te hebben heeft het paard biotine, zwavelhoudende voedingsstoffen (MSM zwavel), methionine en zink nodig.
 • Onvoldoende of verkeerde hoefverzorging (teveel of te weinig in vetten van de hoeven).
 • Onvoldoende beweging.
 • Slecht werkend hoefmechanisme.
 • Te lang wachten vooraleer te bekappen en/of te beslaan.
 • Niet goed passend hoefbeslag (verkeerde maat hoefijzers, gebruik van te grote hoefnagels, hoefnagels te laag inbrengen, te warm aanpassen van de hoefijzers,…).
 • Brokkelhoeven als gevolg van hoefbevangenheid.
 • Weersomstandigheden en omgeving: afwisselend droge en natte perioden en felle zon. Een natte ondergrond is de oorzaak dat hoefijzers los komen te zitten en er speling komt op de hoefnagels waardoor hoef kan afbrokkelen.
 • Kleur van de hoeven. Pigmentloze  of witte hoeven zouden minder sterk zijn. Doch hier is men het niet altijd over eens. Wel is duidelijk dat hoefproblemen bij pigmentloze hoeven veel sneller te zien zijn.
 • Gebruik van het paard. Paarden dragen een enorm gewicht op elke hoef en meer bepaald op de draagrand van de hoef waar dus het hoefijzer zich bevindt. In rust bedraagt dit, indien een paard bv 600kg weegt, 150 kg per hoef. Stel je dan eens voor wat een gewicht er op een hoef geplaatst wordt in galop of tijdens het springen of bij gebruik van kalkoenen.

Behandeling

De hoeven van een paard zijn van primordiaal belang. De hoeven bestaan uit een, van uit de kroonrand, traag groeiende hoornstructuur, met een zeer sterke buitenkant die de beenderen en de pezen beschermt. Ze hebben dus wel degelijk een belangrijke functie. De genezing of herstelling van brokkelhoeven verloopt bovendien zeer traag gezien een hoef maar 1 cm per maand groeit en er dus één jaar nodig is om een volledige hoef te laten groeien (hoeven groeien sneller in de zomer dan in de winter).
Om al deze redenen is een goede hoefverzorging essentieel. Dat voorkomen beter is dan genezen, daar zijn we het hopelijk allemaal over eens.

Preventieve behandeling

Inwendig

 • Hier doen wij een oproep naar de fokkers: Fok niet met paarden waarvan je merkt dat de hoeven van slechte kwaliteit zijn. Denk aan het gezegde “No foot, no horse”.
 • Zorg voor een goed uitgebalanceerde voeding (zie rubriek voeding van paarden). Vooral paarden die voornamelijk ruw voer aangeboden krijgen, kunnen een gebrek aan mineralen of vitamines hebben. In de natuur waar paarden per dag kilometers aflegden al grazend en zo de essentieel voor hen noodzakelijk kruiden verorberden, waren er met de hoeven bijna nooit problemen. Onze gedomesticeerde paarden echter kennen die luxe niet en wij dienen dan ook hiermee rekening te houden. Pavo bracht om deze redenen de Pavo Summerfit koeken op de markt. Ondanks de naam kan deze koek het ganse jaar doorgegeven worden. Eén koek per dag is voldoende om een volwassen paard dagelijks van de juiste hoeveelheid vitaminen en mineralen te voorzien. Wij als ook onze viervoeters zijn alvast heel tevreden over de Pavo Summerfit koeken.

Uitwendig

 • Verzorg en controleer dagelijks de hoeven van je paard (zie rubriek hoefverzorging bij paarden).
 • Spoel de hoeven na een rit in de zandpiste af met water of reinig ze met een worstel en wat water. Zand droogt de hoeven uit.
 • Maak de hoef eerst 10 minuten vochtig en droog vervolgens de hoef af met een doek alvorens in te vetten of in te oliën.
 • Zorg voor voldoende beweging van je paard. Beweging is noodzakelijk voor de ontwikkeling van gezonde paardenhoeven en een goed functionerend hoefgewricht. Een goed hoefmechanisme stimuleert een optimale doorbloeding van de hoef wat absoluut noodzakelijk is voor de opbouw en transport van de voedingsstoffen. Enkel zo kan de hoef gezond worden en blijven, voldoende elasticiteit ontwikkelen en in optimale conditie worden gehouden.
 • Laat tijdig de hoefsmid langs komen. De noodzakelijkheid van de hoefsmid is afhankelijk van het seizoen (’s zomers vlugger dan in de winter) en van de individuele situatie van je paard (het ene paard moet bekapt worden om de 6 weken terwijl het andere pas een bezoek aan de hoefsmid nodig heeft om de 8 weken). Bespaar niet op de kosten van de hoefsmid!
 • Het paard door de hoefsmid koud laten beslaan. Warm beslag trekt vocht uit de hoef.
 • De paardenstal strooien met stro in plaats van met houtkrullen of zaagsel. Deze twee soorten strooisel zijn sterk vochtabsorberend en onttrekken ook het vocht uit de hoef.

Gouden tips om te weten wanneer de hoefsmid zeker moet langs komen.

 • Als de hoef te lang is en over het ijzer groeit.
 • Als de nagelnieten te ver uit de hoef steken of omgebogen zijn.
 • Als er nagels loskomen.
 • Als een hoefijzer los hangt.
 • Als het paard een hoefijzer kwijt is.
 • Als de over gegroeide hoefwand begint te scheuren.
 • Als de hiel van de hoef in het hoefijzer drukt.
 • Als de hoefwand uitbrokkelt.
 • Als het hoefijzer versleten is of vervormd is.
 • Als de koppen van de hoefnagels afgesleten zijn.
 • Als het hoefijzer verschoven is.

Curatieve behandeling

Om de kwaliteit van de hoeven te verbeteren is het raadzaam zowel inwendig als uitwendige de brokkelhoeven aan te pakken. Alleen een uitwendige hoefverzorging brengt niet steeds het gewenste resultaat. De ene hoefsmid of paardeneigenaar zweert bij het ene product, de andere bij weer een ander product. Hieronder sommen we jullie enkele producten op. Aan jullie de keuze…

Inwendig

 • Toedienen van Biotine.

Biotine bevordert de kwaliteit van de hoorn en is een wit poeder (bestaat ook in vloeibare versie die nog beter door het paardenlichaam zou worden opgenomen) die je zeker ongeveer 6 maanden dient te gebruiken. Biotine is onder verschillende merknamen te verkrijgen.
Biotin Extra AveveWe gebruiken Biotin Extra van het merk Aveve dat bestaat uit: methionine, vitaminen A, D3, vitamine H (biotine) en als sporenelement zinksulfaat. Dagelijks mengen wij 25 gram Biotin extra onder het krachtvoer. Biotine Extra ruikt lekker en is wat zoetig van smaak. Unique lust geen andere…
Biotine Extra is te verkrijgen in de Aveve verkooppunten zie www.avevewinkels.be

 • Toedienen van MSM voedingssupplement.

dingssuplementMSM is 100 % natuurlijke organisch zwavel. Binnen de 3 maanden merk je reeds een verbetering van de hoornkwaliteit. MSM zwavel zou nog een sneller en beter resultaat geven dan de Biotine. Bovendien is MSM zwavel ook aan te bevelen voor een optimale algemene conditie, bij huidproblemen, aandoeningen van de luchtwegen, bij gewrichts- en peesaandoeningen en het vermindert eveneens allergische reacties van de huid en luchtwegen. Zie ook rubriek mok bij paarden.
Meer info op en aankoop op: www.animalpharma.nl/nl/producten/paard/P007/AP-MSM/

 • Toedienen van Marstall Fortissimo.

FortissimoMarstall Fortissimo bestaat uit natuurlijke producten die rijk zijn aan natuurlijke vitaminen, mineralen, micro- en macro elementen.
Marstall Fortissimo zorgt op die manier voor een betere doorbloeding van de hoeflederhuid en stimuleert de opbouw van epidermiscellen in de hoef. Na 2 à 3 maanden is de kwaliteit van de hoorn sterk verbetert.
Dosering:
Acute hoefproblemen 30 g / 100 kg lichaamsgewicht gedurende 3-5 maanden
Lichte hoefproblemen 15 g / 100 kg lichaamsgewicht gedurende een jaar
Ter preventie 8 g / 100 kg lichaamsgewicht
Meer info op www.marstall.nl

 • Toedienen van Hoef Compositum.  

Hoef CompositumHoef Compositum is een homeopathisch product en bevat verschillende natuurlijke kruiden en vitaminen die een gunstige werking hebben op het functioneren van de lever en zodoende de hoorngroei stimuleert.
Het is werkzaam bij o.a. trage hoefgroei, brokkelhoeven, snel scheurende hoeven, allerlei hoefbeschadigingen, rotstraal en bij regelmatig terugkerende zoolzweren.
Dosering: 2 à 3 maal  per dag 20-30 druppels toedienen bij het voer of bij het hooi of zelfs liefst buiten de voertijd op een stukje brood.
Het is raadzaam Hoef Compositum te gebruiken langer dan 3 tot 6 maanden.
Voor meer informatie: www.paardendrogist.nl/product/105/116/hoef_compositum/101371/

 • Toedienen van zeewier

Atlantic Green IjslandszeewierZeewier (kelp) is een natuurlijk product en bevat veel vitaminen, mineralen en  sporenelementen. Het toedienen van zeewier draagt niet alleen bij tot stevige hoeven maar is ook belangrijk voor de vertering van voedsel in maag- en darmkanaal en een gezonde huid en vacht. Zeewier wordt onder het krachtvoer gemengd.
Dosering:
Bij paarden 3 a 4 maatlepels over het voer verstrekken.
Bij pony's 2 a 3 maatlepels over het voer verstrekken
Meer info en aankoop op Homeovet.nl.

 • Toedienen van PrimeVal Multi Compleet

PrimeVal Multi Compleet bevat 27 actieve ingrediënten op basis van luzernepoeder die zeer goed opneembaar is en zorgt voor een goede hoornkwaliteit van de hoeven.
Dosering:
Volwassen paard tussen de 450 en 550 kilo: preventief 45-60 gram / curatief tot 90 gram per dag door het krachtvoer mengen.
Pony tot de 450  kilo: preventief 30-45 gram / curatief tot 75 gram per dag door het krachtvoer mengen.
Voor meer info en aankoop: www.primeval.nl/primeval/pdf_artsenbrochure_gelatinaat_paard_nl.pdf  

Uitwendig

 • De kroonrand masseren met laurierzalf.
 • Voor en na een kustwandeling en indien je met je paard in het zeewater bent geweest, hebben de hoeven speciale verzorging nodig omdat het zout het vocht uit de hoef trekt. Smeer de hoef in met hoefvet voor de wandeling. Spoel de hoef goed en overvloedig met water waarna je ze afdroogt en opnieuw invet of insmeert met olie  na de wandeling.
 • De hoeven dagelijks insmeren met een zelf gemaakt middeltje zou ook helpen: 1 liter olie (slaolie, olijfolie,…) en ½ liter azijn. Alles goed mengen.
 • Tussen de bezoeken ven de hoefsmid, de hoeven regelmatig bijvijlen zodat ze mooi rond en gaaf blijven.
 • Biotine Forte crème

Biotine ForteBiotine Forte Crème werkt sneller en efficiënter voor alle hoefproblemen. Deze crème gebruiken wij nu 1 maand 2 à 3 maal per week. De Biotine Forte Crème kan perfect aangebracht worden met een borsteltje op de droge hoef. We brengen hem gelijkmatig aan op de wand en kroonrand maar ook op de straal en de zool van de hoef. We hebben hier zeer goede resultaten mee en de hoeven zien er netjes uit.
Voor een potje van 450 gram betaalden wij 57 €.
De Biotine Forte Crème kochten wij bij Reyniers in Eede (Nederland) en in Ruitersweelde te Waregem (België ).

www.reyniers.nl
www.ruitersweelde.be/nl/paarden02.htm

 • Hoofwall  Hydro cream

Hoof Wall Hydro CreamHoof Wall Hydro Cream bevat 6 natuurlijke oliën en vitaminen. De Hoof Wall Hydro Cream wordt snel geabsorbeerd door de hoef en bevordert de groei van de hoeven. 
Wanneer deze crème om de twee dagen met de hand wordt aangebracht helpt dit tegen droge, gekloofde of schilferende hoeven. Wij gebruikten deze Hoof Wall Hydro Cream en zijn er tevreden over.
Deze Hoof Wall Hydro Cream kan aangekocht worden bij Rik Gadeyne, een anatomische hoefsmid via de webshop van www.equi-online.com of op www.ruitershoponline.nl/N_frame.html?http://www.ruitershoponline.nl/Hoofwall-Hydro-Cream--N_art_1429.html

 • Een behandeling met RWL Pro Ablutio (een hoefreiniger), RWL Resolutio en Textura.

TexturaDe behandeling dient 2 maal per week te gebeuren en dit gedurende 7 weken of tot de hoef hersteld is.
Het grondig reinigen van de hoeven met RWL Pro Ablutio:
De behandeling bestaat uit het uitkrabben van de hoef, de hoef nat maken met warm water, RWL Pro Ablutio aanbrengen, laten intrekken en afspoelen met koud water.

 • Behandeling met RWL Resolutio, een speciale verzorgende hoefemulsie:

Resolutio zorgt voor een diepgaande verzorging en reiniging van de hoef en beschermt de hoef tegen mest, urine, schimmels en bacteriën. Resolutio maakt de hoorn sterker, elastischer, stimuleert de groei en zorgt er voor dat de beschadigde hoef sneller herstelt.
RWL Resolutio in warm water oplossen en in de medical boot (of in een emmer zonder hengsel) gieten. De paardenhoef in de medical boot plaatsen en wat laten inwerken en dan grondig afdrogen.

 • Behandeling met Textura een speciale hoefcrème:

Om de twee dagen de hoeven inwrijven met Textura.
De producten kunnen eventueel ook afzonderlijk gebruikt worden.
Voor meer informatie en foto’s van de werkwijze: www.rwl-quality.nl/page/producten2.php

Effol hoefgel

 • Effol hoefgel.  

Effol bracht een verschillende hoefgel op de markt: één voor de winter en één voor de zomer.

Dankzij Effol hoefgel winter wordt de beschermlaag en het vochtpeil van de hoef op een natuurlijke wijze gereguleerd.Effol hoeflotion

Effol hoefgel zomer brengt dan op zijn beurt vocht in de hoef en helpt het vocht vast te houden.Het verstevigt de hoef en verbetert de elasticiteit.

 • Effol hoeflotion en Effol hoefolie

De Effol hoeflotion houdt de hoeven buigzaam en elastisch.
De Effol Hoefolie zorgt voor een goede conditie van de hoeven.

 

 • De hoeven insmeren met Rainmaker

Rainmaker bevat glycerine, oliën, aloe vera en lanoline. Het regelmatig gebruik van RainmakerRainmaker herstelt en behoud de soepelheid en flexibiliteit van de hoefhoorn zodat het afbrokkelen en/of scheuren van de hoef vermeden wordt.
Meer info en aankoop op: www.paardendrogist.nl/product/105/116/rainmaker/101334/

 • Anatomisch beslag

De anatomische hoefverzorger maakt gebruik van kunststoffen en orthopedisch beslag. Hij of zij gebruikt bijvoorbeeld lijm om een hoefijzer onder het paard te brengen, kuntstofbeslag enz. Voor een grondige beschrijving verwijzen wij naar de rubriek anatomische hoefverzorging.

 • Natuurlijk bekappen en Hoefschoenen

De hoefsmid maar veelal de paardeneigenaar zelf bekappen het paard en houden de natuurlijke hoefvorm aan. Het paard loopt niet langer op hoefijzers. Voorstanders van natuurlijk bekappen zien het hoefijzer als belemmering van het hoefmechanisme. Door natuurlijk bekappen en blootsvoets te lopen, gaan er meer voedingsstoffen naar de hoef,  verbetert de hoornkwaliteit en herstelt de beschadigde hoef.
Voor een grondige beschrijving verwijzen wij naar www.hoefnatuurlijk.be/bekappen/index.htm horsevet.be/index.php?option=com_content&task=view&id=32&Itemid=33&lang=nl
Om de overgang van gewoon beslag naar natuurlijk beslag en zonder hoefijzers lopen gemakkelijker te laten verlopen, kan je gebruik maken van hoefschoenen.
Hoefschoenen beschermen de hoef tegen slijtage en scherpe voorwerpen. Het grote voordeel hiervan is dat er niet genageld moet worden om de hoef de nodige bescherming te bieden.
Voor meer informatie en aankoop verwijzen we naar:
 www.hoefschoenen.be/

 • Keratex Gebruik van hoefverharder

De meest gekende hoefverharder is Hoofhardener van Keratex.
Hoofhardener van Keratex herstelt de beschadigde hoef omdat de hoorn versterkt wordt en zo voorkomt men scheuren en het verder afbrokkelen van de hoef. Ook hoefijzers komen vaster te zitten, zelfs een paar uur na het aanbrengen. Binnen een paar dagen zou er reeds een verbetering van de hoornkwaliteit merkbaar zijn. Hierdoor zal de scheur in de hoef zich niet verder kunnen uitbreiden en er geleidelijk aan uitgroeien.
Meer informatie en aankoop kan je vinden op:
keratex.net/hoof_hardener.htm
www.medicanimal.com/setSessionLocale/product?product_id=3006&category_id=MA-EQUINE-HOOF_LIMB&locale=nl_NL
Hopelijk vinden jullie onder deze beschreven middeltjes eentje die je paard van zijn brokkelhoeven kan verlossen. Overleg doch steeds met je hoefsmid of dierenarts om een voor jou en je paard persoonlijk advies en passende therapie te vinden. En…leef voortaan op goede voet met je paard!!

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Wednesday, November 15, 2017 om 16:50u