Logo 1001 tips
Muis & Mol: kwaliteitsvolle handgemaakte accessoires voor baby's, kinderen en volwassenen

 


 

Koliek bij paarden: hoe verzorgen?

 1. Startpagina aandoeningen
 2. Hoefproblemen bij paarden
 3. Brokkelhoeven
 4. Nageltred
 5. Hoeflederhuidontsteking of hoefzweer of bloedblein
 6. Koliek bij paarden: hoe verzorgen?
 7. Mok bij paarden: hoe verzorgen?
 8. Peesontsteking bij paarden: hoe verzorgen?
 9. Rotstraal bij paarden: hoe verzorgen?
 10. Schimmel bij paarden: hoe verzorgen?
 11. Slokdarmverstopping bij paarden: hoe verzorgen?
 12. Spat bij paarden: hoe verzorgen?
 13. Staartschuren bij paarden: hoe verzorgen?
 14. Verkoudheid, hoest en snot bij paarden: hoe verzorgen?
 15. Virusinfecties door muggen: het West-Nijlvirus

Symptomen

Icarus heeft in de tijd dat hij bij ons is (10 jaar), slechts 3 maal koliek gehad.
De symtomen waren bij hem zeer duidelijk: hij was zeer onrustig, ging liggen en rollen, schrapte met zijn hoeven, sloeg met zijn achterbenen naar zijn buik, keek naar zijn buik en begon te zweten. Gelukkig liep het steeds goed af. De dierenarts werd ingeschakeld en hij kreeg een inspuiting met Buscopan. Na wat rondjes op de piste te hebben gestapt, ging de pijn over en meste hij. We dachten dus wel te weten wat koliek was!?...

Diagnose

Op 22/04/2008 belde ik mijn echtgenoot om te zeggen dat ik iets later bij de paarden zou zijn. Ik hoorde onmiddellijk aan zijn stem dat er iets niet pluis was. Uiteindelijk vertelde hij me heel voorzichtig dat Unique niet goed was. Hij had zijn hooi en zijn krachtvoer niet opgegeten en was veel te mak. Mijn man had ze nog eventjes op de wei gelaten terwijl hij de stal uitmestte.
Dat mak zijn maakte mij precies zo ongerust dat ik mij als een wegpiraat spoedde om bij de paarden te zijn.

Unique stond in de wei en peuzelde wat, maar echt veel zin in gras had hij niet. Hij zag er sloom uit. Toen ik hem riep, kwam hij niet zoals gewoonlijk vrolijk dravend of als een gek galopperend naar mij toe. Hij keek mij met een afwezige, triestige blik aan.

Ik nam hem mee en slenterde met hem over het erf naar de stal. Iedereen kon aan dat tafereel vaststellen dat er iets aan de hand was. Zowel Unique als ikzelf, verbonden als Yin en Yang, vormden een triest aanzicht. Iedere stalgast trachte mij te troosten. Unique zou zijn hooi niet verorberd hebben omdat hij al het frisse gras gewoon was, eens vasten kon geen kwaad, enz. Maar ik kende mijn maatje en begon met de eerste elementaire onderzoeken.

Ik luisterde naar zijn darmgeluiden langs beide zijden. Rechts hoorde ik darmgeruis, links hoorde ik niets. Ik nam zijn rectale temperatuur en die was niet verhoogd. De normale temperatuur van een paard ligt tussen de 37 en 38 graden celsius. Ik telde zijn ademhaling. Ook hier niks abnormaal: tussen de 10 tot 15 keer per minuut.Zijn hartfrequentie was tussen de 25 en 45 keer per minuut.

Unique liet hem dit alles welgevallen. Hij zag er niet ziek uit maar echt happy was hij ook niet en het gebrek aan gezonde nieuwsgierigheid verontruste mij.
Ik belde onze dierenarts. Hij had dezelfde dag een dergelijk geval gehad en na een uur was het over. We dienden zijn eten met lijnzaadolie te overgieten tot het een malse brij was.

Dit deden we en Unique at met lange tanden. De pensionhouder zou hem in de gaten houden en ons verwittigen als er iets was. 's Morgens stond Unique er nog steeds lusteloos bij en zijn krachtvoer van 's avonds was zo goed als onaangeroerd. Ik verwittigde mijn werkgever dat ik vrij nam en belde opnieuw de dierenarts.

Ondertussen hield ik Unique in beweging op de piste. De dierenarts haalde het resterende mest af en gaf Unique een inspuiting met Buscopan en een pijnstillend middel.

In de namiddag ( 15 uur) had Unique nog steeds niet gemest. Zijn neusje voelde ijskoud aan en hij stond te rillen over zijn ganse lichaam. Opnieuw belde ik de dierenarts. Ik deed hem zijn zweetdeken om en ging opnieuw met hem stappen op de piste. Na 2 uur sleepten Unique, mijn echtgenoot en ik ons door het zware zand want het regende pijpestelen.

Behandeling

De komst van de dierenarts bracht ons opnieuw een sprankeltje hoop. Deze keer werd Unique gesedeerd. Via een neusgat werd een soepele buis tot in de maag gebracht. Ondanks de verdoving verzette Unique zich nog stevig. Met de praam op de neus en de spierkracht van 2 mannen dienden ze hem in bedwang te houden. Hierdoor raakte de buis een adertje en in een mum van tijd zat iedereen onder het bloed. Pas bij de derde poging (beide neusgaten bloedden al) en luisterend naar mijn smeekbeden, gaf Unique zich gewonnen en lukte de behandeling.

De slokdarm van een paard is immers een platte buis, de dierenarts blaast in de buis en hierdoor moet het paard slikken om zo de buis tot in de maag te brengen. Een enorme stank kwam ons tegemoet. Zij maag was stilgevallen en de maaginhoud was aan het gisten. Een gevolg hiervan was dat ook de darmen niet meer functioneerden. Via een trechter werd een mengsel van 5l glycerine-olie en 5 liter water in de maag gebracht. Teder waste ik het bloed van zijn neus af. Niemand zou mijn fiere paard zo te zien krijgen. Ook nu kreeg hij Buscopan en een pijnstillend middel.

Nu was het afwachten. Het zou een lange nacht worden. Unique keek mij aan met een blik van "laat me nu toch niet alleen". Iedereen ging slapen maar ik was vastbesloten Unique niet alleen te laten. Ik vatte post op een stoel in de stal.  Unique was ontroostbaar en legde zijn hoofd in mijn schoot of op mijn schouder. Zolang ik hem streelde bleef hij rustig. Stopte ik dan ging hij draaien in zijn stal, porde mij aan om hem opnieuw aan te halen of keek hij zijn vriend Icarus aan, alsof hij daar ook om hulp vroeg.

Icarus voelde intitief dat er iets ernstig mis was. Uren bleef hij langs de tralies naar Unique kijken. Hij week geen seconde van zijn zijde. Toen ik Unique ieder uur uit de stal haalde om wat rondjes te stappen, hinnikte hij het hele erf bij elkaar. Al was het een heel beangstende en droevige nacht, nog nooit was de band met mijn paarden zo sterk als toen. We waren een team en we zouden doorgaan!

Met tranen in mijn ogen fluisterde ik Unique in het oor dat hij niet mocht opgeven én dat hij moest vechten. Ik luisterde naar het darmgeruis aan zijn flanken, masseerde zijn buik, drukte op de punten van zijn oortjes om de pijn te verzachten, nam op regelmatige tijdstippen zijn koorts, voelde aan zijn neus, controleerde de kleur van de slijmvliezen in zijn oogjes en in zijn mond. Ik had zo'n schrik dat hij in schock zou gaan want dit kan gebeuren bij koliek.

Ik voelde mij schuldig omdat ik al zo dikwijls kwaad was geweest omdat Unique zijn stal op één dag omtovert in een mesthoop. Ik zou nu alles gegeven hebben voor enkele verse "paardenvijgen". Ik was de wanhoop nabij en maakte reeds plannen om Unique naar de dierenkliniek in Merelbeke te brengen.

Om 5 uur 's morgens kwam dan uiteindelijk het lang verwachte hoopje mest.
Doodmoe maar gelukkig reed ik naar huis. De volgende dagen werd Unique op een dieet van tarwezemelen gezet (1 dag in warm water laten weken!). Met volle teugen genoot hij van zijn nieuwe rantsoen. Toen de zon doorbrak werd hij geleidelijk aan terug bij zijn vriendje op de weide gezet. Daar ravotten en springen ze nu terug naar hartelust.

De liefde, het respect en het vertrouwen tussen mij en Unique is nog groter geworden. Wij kijken naar elkaar, luisteren naar elkaar en wij begrijpen elkaar. Het is goed zo en wij genieten van elkaars gezelschap.

Hoe koliek voorkomen?

 1. Zorg voor voldoende beweging: dit zorgt voor actieve darmen en voorkomt koliek
 2. Zorg ervoor dat uw paarden zeker om de zes maanden nagezien worden door de tandarts. Eén van de grootste oorzaken van koliek zijn slechte tanden! Wanneer een paard haken heeft op de tanden, dan zal het zijn voer minder kauwen en sneller inslikken. Dergelijk onvoldoende gakauwd voedsel zorgt voor verstoppingen.
 3. Laat je paard nooit té koud of teveel water ineens drinken. Dit kan koliek veroorzaken.
 4. Geef voeding aangepast aan het werk dat het paard verricht. Is uw paard te dik, dan kan een goedaardige vettumor de oorzaak zijn dat een deel van de darmen afgesnoerd geraken en zo kan zich koliek voordoen.
 5. Als er verandering in de voeding dient te gebeuren, doe dit dan geleidelijk. Opletten dus bij de eerste weidegang. Liever starten met een paar uur weidegang dan een ganse dag te laten grazen. Het jonge, groene gras is zeer voedzaam en een grote hoeveelheid ineens, zal zeker koliek uitlokken.
 6. Opletten als de weide niet voldoende gras meer biedt (bijv. aan het einde van de zomer). Voer  geleidelijk aan al hooi bij. Paarden krijgen honger en gaan het gras met wortel en al uittrekken. Zo kan er aarde of zand opgenomen worden en dit veroorzaakt zandkoliek. Handig middeltje om dit te controleren is: 6 mestballen in water doen en roeren. Blijft er 1 lepel zand over, dan kan je je paard preventief een kuur laten doen met sand clear. Dit helpt om het zand uit de darmen te verwijderen.
 7. Dien nooit beschimmeld of onkruidrijk hooi toe.
 8. In kritieke periodes kan lijnzaadolie toegevoegd worden aan het krachtvoer. Dit is ook nog goed voor een glanzende vacht
 9. Dien op regelmatige tijdstippen eens, in warm water geweekte, tarwe zemelen toe (ganse nacht laten staan). Nooit droog voeren!!!
 10. Toevoegen van kruiden aan het krachtvoer, die de spijsvertering bevorderen

Besluit

Koliek bij paarden mag nooit onderschat worden en is dus steeds een spoedgeval. Raadpleeg steeds een dierenarts en neem geen risico. Wacht niet te lang. Je krijgt er zoveel dankbaarheid in de plaats als je in die grote paardenogen kijkt!

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Wednesday, November 15, 2017 om 16:50u