Logo 1001 tips
De Parisienne  - Roman van André Van Butsel

Zoektocht naar een verdwenen jeugdvriendin.

Lees meer >>

Meisje aan de Overkant  - Debuutroman van André Van Butsel

Een simpele dorpsjongen, een rebels stadsmeisje, een ontroerende vriendschap.

Lees meer >>

 


 

Vorige pagina

Nageltred

  1. Startpagina aandoeningen
  2. Hoefproblemen bij paarden
  3. Brokkelhoeven
  4. Nageltred
  5. Hoeflederhuidontsteking of hoefzweer of bloedblein
  6. Koliek bij paarden: hoe verzorgen?
  7. Mok bij paarden: hoe verzorgen?
  8. Peesontsteking bij paarden: hoe verzorgen?
  9. Rotstraal bij paarden: hoe verzorgen?
  10. Schimmel bij paarden: hoe verzorgen?
  11. Slokdarmverstopping bij paarden: hoe verzorgen?
  12. Spat bij paarden: hoe verzorgen?
  13. Staartschuren bij paarden: hoe verzorgen?
  14. Verkoudheid, hoest en snot bij paarden: hoe verzorgen?
  15. Virusinfecties door muggen: het West-Nijlvirus

Unique moet beslagen worden. Hij heeft last van brokkelhoeven en de hoeven hebben dus extra aandacht nodig. Op 5 weken bellen we de hoefsmid. Maar het is volgende week Waregem Koerse en hij kan deze week en ook volgende week niet langs komen. Er wordt dus een afspraak vastgelegd op woensdag 10/09/2008. De nagels van de hoeven van Unique moeten wij gedurende deze wachtperiode al wat zelf bijkloppen.

Op 8/09/2008 slaat het noodlot toe: het hoefijzer van Unique’s linker voorhoef is losgekomen en de lip van zijn hoefijzer is in de hoef terecht gekomen. Dit merken wij ’s morgens op als we hem van de stal naar de weide willen brengen. Het hoefijzer is achteruit geschoven en hangt aan zijn voet vast. Unique heeft enorm veel pijn en weigert een stap te verzetten. Hij springt op 3 benen de stal uit. Dan pas merken wij de ravage. Unique is gelukkig zeer braaf en rustig en blijft staan waar hij staat. Zo kapoen als hij anders is, zo meewerkend is hij nu. Wij proberen zelf ook zo rustig mogelijk te blijven en bellen ondertussen de dierenarts. Deze kan maar in de namiddag langs komen. Het ijzer moet zo snel mogelijk van zijn voet worden afgehaald. Wij moeten dus zelf het hoefijzer verwijderen. Het hoefijzer wordt voorzichtig en in de richting dat het in de voet is gegaan, er terug uit gehaald. De wonde bloedt, we reinigen de hoef met de hoevenkrabber.

Voorzichtig wassen we de wonde uit met water en een borstel en ontsmetten de wonde met jodiumtinctuur. Unique kijkt ons hoopvol aan. Zijn grote zachte ogen lijken ons te smeken om hem van de pijn te verlossen. De band tussen Unique en mij is in dergelijke moeilijke momenten zo intens en wij begrijpen elkaar zonder woorden. Om hem wat te troosten geven wij hem wat hooi. Ondertussen mesten we grondig de stal uit: mestballen en natte plekken worden grondig weggenomen. Nu wachten op de dierenarts.  

Wat is nageltred en wat kan beschadigd zijn?

Men spreekt van nageltred als een scherp voorwerp (hoefnagel, lip van een hoefijzer, steen, ijzerdraad, spijker of glas) de hoef binnen dringt. Nageltred komt vaker voor aan de achterhoeven dan aan de voorhoeven. Men spreekt over acute nageltred als je onmiddellijk merkt dat je paard in iets getrapt heeft. Bij chronische nageltred bestaat de kreupelheid al wat langer en heeft men meestal niet gemerkt dat het paard in een vreemd voorwerp getrapt heeft. Het voorwerp is reeds uit de hoef of het voorwerp bevindt zich al enige tijd in de hoef.
De ernst is afhankelijk van de lengte van het voorwerp, de plaats en de diepte in de hoef.
Er ontstaat een wonde die veel structuren kan beschadigen:

  • de hoornlaag van de zool
  • het straalkussen
  • de zoollederhuid
  • het beenvlies van het hoefbeen of het hoefbeen zelf
  • de aanhechting van de hoefbeen buigpees aan het hoefbeen
  • de slijmbeurs van de hoefkatrol of het straalbeen zelf
  • het hoefgewricht.

Eerste hulp bij acute nageltred

  • Raadpleeg steeds een dierenarts.
  • Indien mogelijk laat het voorwerp in de hoef zitten tot de dierenarts komt.
  • Als het voorwerp dient verwijderd te worden, houd het bij zodat de dierenarts kan zien om welk voorwerp het gaat en hoe diep het indrong in de voet van het paard.
  • Controleer goed dat het voorwerp volledig uit de hoef is verwijderd. Er mogen geen restjes meer in de hoef achterblijven. Onderzoek het voorwerp dus ook grondig op verse breukvlakken. Deze wijzen erop dat er nog restjes in de hoef aanwezig zijn.
  • Let goed op de plaats waar het voorwerp in de hoef zat en in welke richting het voorwerp binnen drong. Markeer de plaats van de wonde. Dit helpt de dierenarts bij zijn diagnose.
  • Als het voorwerp verwijderd is, zorg er dan voor dat er geen vuil in het steekkanaal kan binnen dringen. Ontsmetten met jodiumtinctuur of isobetadine moet zeker gebeuren.
  • Breng jodiumtinctuur in de wonde aan en breng boven de wonde watten aan.
  • Tape de voet in met een vetrap verband van 3m zodat de watten op de plaats blijft. Heb je dit niet bij de hand dan kan je de hoef intapen met gewone zelfklevende plastiek tape (ongeveer 5cm breed).
  • Reinig grondig de stal en geef het paard boxrust.
  • Controleer of de inenting van tetanus die je paard kreeg, nog geldig is. Deze vaccin wordt het best jaarlijks hernieuwd.

Behandeling door de dierenarts bij acute nageltred

  • De dierenarts kijkt de wonde van de hoef na. Bij Unique ging de lip van het hoefijzer de hoef binnen in het voorste gedeelte van de hoef. Gezien de lip niet zo heel diep kan gaan, zijn er waarschijnlijk geen vitale delen van de hoef geraakt. Een geluk bij een ongeluk noemen ze dit. Vooral verwondingen vlak achter de punt van de straal, kan blijvende kreupelheid bij het paard veroorzaken. Is het hoefgewricht geraakt dan zal er gewrichtsvocht uit de wonde lopen. Dit kan de dierenarts ook nagaan door een contrastvloeistof  te spuiten in het steekkanaal. Loopt deze via de wond naar buiten dan wordt deze diagnose bevestigd.
  • Enkel röntgenologisch onderzoek kan meer informatie geven over de diepte, de richting en de eventuele inwendige delen van de hoef die geraakt zijn ( het hoefgewricht, het hoefbeen, de buigpees of de hoefkatrol). Deze beschadigingen zijn zeer ernstig en de afloop is meestal ongunstig of er is een operatie noodzakelijk. Het genezingsproces is van lange duur. Dit is gelukkig bij Unique nog niet nodig.
  • Gezien rond de wonde nog steeds wat bloed is te zien, wordt de hoorn rond het steekkanaal wat weggesneden. Dit doet de dierenarts omdat het pus beter kan wegvloeien en zo voorkomen dat er een inwendige ontsteking ontstaat.
  • De dierenarts spoelt de wonde met betadine.
  • Een prop watten gedrenkt in betadine wordt in het steekkanaal aangebracht, om zo de wonde te ontsmetten en te verhinderen dat er vuil in de wonde dringt.
  • De hoef wordt met vetrap tape (elastische en zelfklevende tape) omwonden. De hoef wordt in een nat en desinfecterend verband gezet.
  • Unique krijgt een inspuiting met ontstekingsremmers.
  • Gezien Unique zich in de namiddag al een heel stuk beter voelde na het verwijderen van het verschoven hoefijzer, beslist de dierenarts geen inspuiting met pijnstillers te geven. Zo kan Unique veel beter aangeven of de pijn erger wordt of niet. Meestal wordt wel een inspuiting met pijnstillers toegediend.
  • De vaccinatie tegen tetanus is nog geldig. Zo niet was ook een antitetanus-serum  noodzakelijk geweest. De kans op tetanus is bij nageltred vrij hoog.
  • Meestal zal ook de dierenarts antibiotica toedienen.
  • Unique dient op stal te blijven.

Nazorg bij acute nageltred

Meestal zal het paard na het verwijderen van het ingedrongen voorwerp beter stappen. Doch kan dit na een paar dagen opnieuw verergeren.
De dagen na de nageltred moet het paard regelmatig gecontroleerd worden.

  • Uiteraard onderzoek je dagelijks de wonde. Je gaat na of de wonde reeds droog is of dat er nog pus uit het steekkanaal komt.
  • Je dient na te gaan of het paard geen koorts heeft.
  • Je controleert dagelijks of de kreupelheid vermindert of verslecht.
  • Je voelt aan de hoef of ze niet warm is.
  • Je drukt op de wonde om na te gaan of het paard zijn hoef niet pijnlijk terugtrekt.
  • Je voelt of de voet of de pees niet gezwollen is.
  • Je ontsmet de wonde en ververst dagelijks het verband.  
  • Als alles goed verloopt, kan na enkele dagen een droog verband aangebracht worden.

Doet één van de voorgenoemde zaken zich voor, laat opnieuw de dierenarts langs komen. Neem geen risico.

Complicaties bij acute nageltred

Bij Unique kregen we te maken met complicaties. Na drie dagen boxrust komt de hoefsmid langs op 10/09/2008. Het verband wordt verwijderd en Unique laat zich gemakkelijk beslagen. Hij mag van de dierenarts, omdat het droog is op de weide, een paar uurtjes naar buiten. We merken na enige tijd dat hij opnieuw mankt. We verwijderen, in de weide, met de hoevenkrabber de aarde uit zijn pijnlijke hoef en slagen erin hem zo rustig opnieuw naar de stal te brengen.

Op 11/09/2008 (4 dagen na de nageltred) roepen wij er opnieuw de dierenarts bij. Unique heeft pijn en stapt houterig en heel voorzichtig. Opnieuw krijgt Unique een inspuiting met ontstekingsremmers en wij dienen dagelijks 2 soeplepels, in één maaltijd, antibiotica onder zijn krachtvoer te geven. Oorspronkelijk lijkt de antibiotica te helpen doch Unique blijft houterig gaan. Op 12/09/2008 (6 dagen na de nageltred) merken wij dat zijn hoef warm aanvoelt en dat zijn pees ontstoken is. Als wij met onze vingers op de wonde drukken, trekt Unique zijn hoef terug.
We vermoeden dat er iets meer aan de hand is. Het is zaterdag en we beslissen om maandag opnieuw de dierenarts te laten langs komen. Hij is met verlof en pas op woensdag 17/09/2008  vinden wij een andere dierenarts die bereid is om langs te komen. Ondertussen spuiten wij dagelijks de hoef en de pees af met water en dit gedurende 10 minuten. Bezorgd als we zijn, zoeken wij op het internet naar raad en advies. Wij komen zo terecht bij Rik Gadeyne, een anatomische hoefsmid. Zie ook rubriek anatomisch hoefbeslag. De diagnose van zowel de dierenarts als van Rik Gadeyne luidt: hoeflederhuidontsteking of hoefzweer of bloedblein. Via de wonde veroorzaakt door de nageltred zijn bacteriën binnen gedrongen en hebben aldaar een ontsteking veroorzaakt. Voor een verdere bespreking van de afloop hiervan verwijzen wij naar de rubriek hoeflederhuidontsteking.

Verschil tussen acute en chronische nageltred en de behandeling

Wanneer het paard na een acute nageltred niet beter wordt of het paard gaat nog meer kreupel lopen of zelfs op 3 benen gaat lopen, dan spreekt men van chronische nageltred.

Dit is ernstig en men mag er van uit gaan dat er inwendige delen van de hoef beschadigd zijn. Een operatie kan noodzakelijk zijn.

De wonde wordt verder uitgesneden en gedraineerd. Het afgestorven weefsel, necrose genaamd, wordt weggesneden en de infectie wordt behandeld. Meestal zal men ook het hoefgewricht, de slijmbeurs en of de peesschede spoelen.
Als het hoefgewricht beschadigd is, heeft men te maken met een gewrichtsontsteking of artritis. Dit is ernstig  en loopt meestal fataal af. 

Een beschadigde buigpees of hoefkatrol is zeer ernstig. Deze paarden dienen geopereerd te worden. Het beschadigde weefsel wordt weggesneden en het paard dient langdurig antibiotica toegediend te krijgen. Doch dan nog is de prognose op volledig herstel minimaal.

Bij een infectie van het hoefbeen kan men via een operatie 20% van het hoefbeen wegnemen zonder blijvende schade. Daarna volgt een lange revalidatieperiode. Bij necrose in het hoefgewricht en de slijmbeurs zijn de vooruitzichten dus niet zo gunstig. Blijvende kreupelheid kan een mogelijk gevolg zijn en het paard is dus onbruikbaar en heeft veel pijn. Euthanasie dient hier dan overwogen te worden. Maar indien men zijn dieren dagelijks inspecteert en opvolgt, herstellen de meeste paarden volledig na nageltred.

Complicaties na chronische nageltred

  • Afwijkende hoefvormen.
  • Chronische peesontsteking van de diepe buiger bij de aanhechting aan het hoefbeen.
  • Vergroeiing van de diepe buiger aan het straalbeen.
  • Gewrichtsontsteking (meestal slechte afloop
Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Wednesday, November 15, 2017 om 15:50u

Rel to Facebook© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd