Logo 1001 tips
De Parisienne - Roman van André Van Butsel

Zoektocht naar een verdwenen jeugdvriendin.

Lees meer >>

Meisje aan de Overkant - Debuutroman van André Van Butsel

Een simpele dorpsjongen, een rebels stadsmeisje, een ontroerende vriendschap.

Lees meer >>

 


 

Peesontsteking bij paarden: hoe verzorgen?

 1. Startpagina aandoeningen
 2. Hoefproblemen bij paarden
 3. Brokkelhoeven
 4. Nageltred
 5. Hoeflederhuidontsteking of hoefzweer of bloedblein
 6. Koliek bij paarden: hoe verzorgen?
 7. Mok bij paarden: hoe verzorgen?
 8. Peesontsteking bij paarden: hoe verzorgen?
 9. Rotstraal bij paarden: hoe verzorgen?
 10. Schimmel bij paarden: hoe verzorgen?
 11. Slokdarmverstopping bij paarden: hoe verzorgen?
 12. Spat bij paarden: hoe verzorgen?
 13. Staartschuren bij paarden: hoe verzorgen?
 14. Verkoudheid, hoest en snot bij paarden: hoe verzorgen?
 15. Virusinfecties door muggen: het West-Nijlvirus

De voorgeschiedenis

Op 2/07/2007 brachten we alweer een bezoek aan de dierenkliniek in Merelbeke. Door de hardnekkige staphylococusinfectie op de witte sokken, had Icarus langdurig op stal gestaan. Het weer was ronduit slecht, het goot weken aan een stuk en de weiden lagen er drassig bij. We wilden geen risico op mok meer nemen en vermeden voor Icarus alle nattigheid. Als de piste er droog bij lag, mocht hij gaan stoeien. Hij was dan zo blij dat hij als een gek door de piste galoppeerde. Tijdens één van die rodeo's gebeurde het: het been rechts voor was ter hoogte van de kogel gezwollen. Hij had er geen pijn in en mankte niet. We wilden echter geen risico nemen (de mizerie van de mok in ons achterhoofd) en brachten hem opnieuw naar Merelbeke. Het verdict was een ontsteking van de diepe buiger.

De behandeling

De hoefsmid werd er bij gehaald en er werd onder het hoefijzer een lederen lapje aangebracht om de druk op de pees te ontlasten. Correctief beslag: verhoogde hiel ter correctie van hoefkoot as. Icarus moest terug op stal en mocht niet meer vrij bewegen.

Hij kreeg Oradexon (10 tabletten van 1,5mg) voorgeschreven. Gedurende 7 dagen dienden we hem 4 tabletten 's morgens in de mond toe te dienen. Vervolgens 7 dagen geen medicatie, gevolgd door 7 dagen opnieuw 4 tabletten 's morgens in de mond.

Icarus is een zeer intelligent paard en we dienden de pilletjes te verstoppen in schijfjes appel, zoniet weigerde hij van ze binnen te nemen. Boxrust gedurende 2 maanden werd er voorgeschreven. Gedurende de eerste maand mocht hij dagelijks 10 à 15 minuten stappen aan de hand. Gedurende de eerste week, mochten we met hem 5 minuten stappen op een harde ondergrond. Daarna 10 minuten per dag rondwandelen. Dit stappen dan opdrijven gedurende de tweede maand naar 20 à 30 minuten per dag. Hij mocht niet bereden worden, zelfs niet in stap.

Herstel

6 maanden rust was noodzakelijk om een zo goed mogelijk herstel te bekomen. Om de zwelling en de pijn wat te onderdrukken mochten we het been gedurende 10 à 15 minuten met koud water bespuiten. Dit deed hem wel deugd want hij dommelde soms in.

Na een paar maanden mochten we hem op een klein afgespannen stukje weide zetten. Wat was hij toen gelukkig. Geleidelijk mochten we het stukje weide groter maken zodat hij wat meer bewegingsvrijheid kreeg. In juli 2007 bekeek onze dierenarts het been door middel van een echografie en Icarus werd als volledig hersteld verklaard. Hij blij en wij ook natuurlijk! Al was dat wandelen met hem ook voor ons een goede dagelijkse oefening. Maar nu zijn we ribbedebie op de rug van onze paarden. Dit gaat veel sneller.

Besluit

Controleer dagelijks de pezen van uw paard op zwellingen. Het is niet omdat ze niet manken dat ze geen ontsteking of zwelling kunnen hebben, die indien onverzorgd, later tot grote problemen kan leiden.

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Wednesday, November 15, 2017 om 16:50u

Rel to Facebook© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd