Logo 1001 tips
De Parisienne - Roman van André Van Butsel

Zoektocht naar een verdwenen jeugdvriendin.

Lees meer >>

Meisje aan de Overkant - Debuutroman van André Van Butsel

Een simpele dorpsjongen, een rebels stadsmeisje, een ontroerende vriendschap.

Lees meer >>

 


 

Schimmel bij paarden: hoe verzorgen?

 1. Startpagina aandoeningen
 2. Hoefproblemen bij paarden
 3. Brokkelhoeven
 4. Nageltred
 5. Hoeflederhuidontsteking of hoefzweer of bloedblein
 6. Koliek bij paarden: hoe verzorgen?
 7. Mok bij paarden: hoe verzorgen?
 8. Peesontsteking bij paarden: hoe verzorgen?
 9. Rotstraal bij paarden: hoe verzorgen?
 10. Schimmel bij paarden: hoe verzorgen?
 11. Slokdarmverstopping bij paarden: hoe verzorgen?
 12. Spat bij paarden: hoe verzorgen?
 13. Staartschuren bij paarden: hoe verzorgen?
 14. Verkoudheid, hoest en snot bij paarden: hoe verzorgen?
 15. Virusinfecties door muggen: het West-Nijlvirus

Een paard met schimmel ontdekt in de manège? Er werd alarm geblazen. Iedere eigenaar diende zijn paard preventief te behandelen want schimmels zijn erg besmettelijk. Ze worden overgedragen van paard op paard door aanraking. Ook wij konden op deze manier besmet geraken. Iedereen ging aan de slag want het was een heus karwei. Wij hadden er nog nooit mee te maken gehad maar de manègehouder toonde ons het aangetaste paard.

De symptomen

Hij wees ons op de kleine bultjes in de huid.De haren stonden lichtjes open. Er waren reeds grotere plekken te bespeuren waar er al grijsgroene vettige korstjes op stonden. Op sommige plaatsen was het haar reeds uitgevallen. De schimmel kan binnendringen via kleine wondjes of wondjes. Door wondjes of door regen is de vetlaag in de huid beschadigd en op die manier kan de schimmel binnendringen.

Behandeling voor het paard

De eigenaar van het paard kreeg de raad dagelijks de plekken te behandelen met Daktarin of Daktarincort. De man voelde zich schuldig maar de manègehouder stelde hem gerust. De schimmel kan reeds langer in de stal aanwezig zijn. Zijn bewoner was reeds immuum geworden. Nu Zorba de stal kreeg toegewezen, sloeg de infectie toe. De inwendige en uitwendige conditie van het paard bepaalt of de schimmel een kans krijgt.

De rest van de paarden werden gewassen met Imaverol, een schimmeldodend middel. Van dit goedje dienden we 1 dopje op 1liter water te voegen. Dit diende om de 2 dagen te gebeuren.

We kregen de raad de paarden in deze periode niet al te veel te poetsen, teneinde de besmetting nog niet meer te verspreiden. Ook wassen met chloorhexidine shampoo was doeltreffend. In Nederland werden in de handelsstallen , waar regelmatig nieuwe paarden binnen kwamen, vaccins toegediend (Insol Dermatophyton). Dit werd toegediend en 2 weken daarna kregen de paarden nogmaals een inspuiting. De vaccinatie diende om de 9 maanden echter herhaald te worden.

Behandeling voor het poetsmateriaal en de dekens

Het poetsmateriaal diende ook ontsmet te worden. Alle borstels werden te week gelegd in 5 liter water waaraan 1 fles Imaverol werd toegevoegd. De zweetdekens, de onderleggers en de singels werden gewassen en in het spoelwater werd Hibitane 5% 200cc toegevoegd.

Behandeling voor de paardenboxen

Ook de paardenboxen kwamen aan de beurt. Zij werden gewassen met water en zeep en vervolgens ontsmet met formaldehyde 5%. Dit is een giftige kankerverwekkende stof waar men direct contact en inademing moet vermijden. De manègehouder vertelde ons dat, in Nederland, waar hij gedurende jaren gewerkt had, rookkaarsen met Enilconazol werden aangestoken in de afgesloten stallen. Maar dan dienden ze alle paarden op de weide te zetten om paniekreacties te vermijden. Door een snel optreden van iedereen was de schimmel in een mum van tijd bestreden. Gelukkig maar.
Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Wednesday, November 15, 2017 om 16:50u

Rel to Facebook© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd