Slokdarmverstopping bij paarden: hoe verzorgen?
- Startpagina aandoeningen
- Hoefproblemen bij paarden
- Brokkelhoeven
- Nageltred
- Hoeflederhuidontsteking of hoefzweer of bloedblein
- Koliek bij paarden: hoe verzorgen?
- Mok bij paarden: hoe verzorgen?
- Peesontsteking bij paarden: hoe verzorgen?
- Rotstraal bij paarden: hoe verzorgen?
- Schimmel bij paarden: hoe verzorgen?
- Slokdarmverstopping bij paarden: hoe verzorgen?
- Spat bij paarden: hoe verzorgen?
- Staartschuren bij paarden: hoe verzorgen?
- Verkoudheid, hoest en snot bij paarden: hoe verzorgen?
- Virusinfecties door muggen: het West-Nijlvirus
Problemen
Na een aangename zomerdag worden de paarden naar de stal gebracht. Ze zien er tevreden uit. Omdat het beschikbare gras al aan de magere kant is, krijgt elk paard nog wat krachtvoer toegediend. Terwijl wij nog wat staan na te praten, bemerken we dat Pontiac, de schimmel ruin, onrustig geworden is.
We halen hem uit de stal. In een paar minuten tijd zweet hij over de hele lengte van zijn hals. Hij is in paniek en vertoont symtomen van koliek. We stappen met hem rondjes in de piste en verwittigen de dierenarts. Tijdens het stappen lijkt hij te hoesten en komt er een vieze, slijmerige brij uit zijn neusgaten. Hij is onrustig en als we hem niet aanporren om met ons mee te gaan, wil hij gaan liggen. Pontiac lijkt ieder moment te stikken.
Diagnose
Gelukkig is de dierenarts vlug ter plaatse.
De diagnose: slokdarmverstopping.
Een voedselbrok is in de slokdarm blijven hangen en kan niet meer verder. Pontiac heeft te gulzig zijn voedsel naar binnengeschorkt of heeft teveel kort gemaaid gras naar binnengewerkt.
Pontiac wordt gesedeerd en krijgt een spierontspanner ingespoten die er moet voor zorgen dat de slokdarm ontspant. Ook de praam komt er bij te pas. Pontiac verzet zich fors maar uiteindelijk kan de dierenarts de neussonde aanbrengen. Via deze sonde zal hij trachten de voedselbrok weg te spoelen. En het lukt. Pontiac is gered!
Voorkomen
De dierenarts waarschuwt ons voor de toekomst. Dit kan nog gebeuren en dan kan het nog ernstiger zijn. Het voedsel kan in de longen terecht komen met een longontsteking tot gevolg. De vooruitzichten in dit geval zijn zeer slecht.
Hij raadt ons dan ook aan om in de voederbak van Pontiac een voorwerp te leggen zodanig dat hij niet meer zo gulzig kan eten. Een andere optie is zijn voer nat te maken tot een smeuige brij of hem slobber te voeren. Ook moeten wij zijn voerbak verlagen zodat hij op borsthoogte kan eten.
Slokdarmverstopping komt het vaakst voor bij paarden met voernijd.
De dierenarts raad ons ook aan om de tandarts eens langs te laten komen. Paarden die slecht kauwen door het onregelmatig afslijten van de tanden zijn eveneens risicopatienten.
We beloven dit te doen.
Na de deskundige uitleg van de dierenarts lopen we nog even naar de stallen. Pontiac is het hele gebeuren al vergeten en staat terug al de laatste kruimeltjes uit zijn voerbak te likken.
Wat een slokop toch!...
© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd