Logo 1001 tips
De Parisienne - Roman van André Van Butsel

Zoektocht naar een verdwenen jeugdvriendin.

Lees meer >>

Meisje aan de Overkant - Debuutroman van André Van Butsel

Een simpele dorpsjongen, een rebels stadsmeisje, een ontroerende vriendschap.

Lees meer >>

 


 

Verkoudheid, hoest en snot bij paarden: hoe verzorgen?

 1. Startpagina aandoeningen
 2. Hoefproblemen bij paarden
 3. Brokkelhoeven
 4. Nageltred
 5. Hoeflederhuidontsteking of hoefzweer of bloedblein
 6. Koliek bij paarden: hoe verzorgen?
 7. Mok bij paarden: hoe verzorgen?
 8. Peesontsteking bij paarden: hoe verzorgen?
 9. Rotstraal bij paarden: hoe verzorgen?
 10. Schimmel bij paarden: hoe verzorgen?
 11. Slokdarmverstopping bij paarden: hoe verzorgen?
 12. Spat bij paarden: hoe verzorgen?
 13. Staartschuren bij paarden: hoe verzorgen?
 14. Verkoudheid, hoest en snot bij paarden: hoe verzorgen?
 15. Virusinfecties door muggen: het West-Nijlvirus

In ons artikel over mok vertelden wij welke slechte periode Icarus doormaakte op zijn 2de verblijfplaats bij "Mevrouw". Een andere aandoening die hij hieraan overhield was het hoesten en witte neusvloei. We mochten slechts beperkte tijd aan zijn verzorging bezig zijn want "Mevrouw" moest weg en wilde niet dat iemand op haar erf rondliep als zij er niet was. Zo gebeurde het dat Icarus reeds geruime tijd hoestte vooraleer wij het opmerkten.

Klassieke behandeling

De dierenarts kwam ter plaatse en via een bronchoscopie stelde hij vast dat de toestand zorgwekkend was. Icarus diende dagelijks inspuitingen Ventipulmin te krijgen. Hij herstelde maar de hoest van Icarus bleef maar terug komen.
Toen Icarus verhuisde naar de privéstal in de Vlaamse Ardennen, merkte de pensionhouder onmiddellijk op dat Icarus opnieuw hoestte en last had van snot. Opnieuw lieten we de dierenarts komen. De klassieke behandeling werd toegepast. Emdotrim (sulfamiden=antibiotica) 2 volle soeplepels 2 maal per dag 's morgens en 's avonds. Dit gedurende 10 dagen. Aspirinepoeder: 1 koffielepel 's morgens en 's avonds gedurende 5 dagen.

Icarus die zo'n goede en grote eter is, weigerde pertinent zijn voer met de medicamenten erin. Ik maakte mengsels met appelconfituur maar hij bleef weigeren. Uitendelijk raspte ik telkens een klein half emmertje wortels. Daar voegde ik dan zijn zijn medicatie en zijn voeder aan toe. Icarus nam eindelijk de medicatie in. Ook deze keer herstelde hij maar herviel opnieuw. Een andere dierenarts schreef Trimazin 30% voor. De behandeling hiermee ben ik al vergeten maar ook was het resultaat van korte duur.

Kruidenbehandeling

Mytha 11Teneinde raad en omdat we ons zeer schuldig voelden ten opzichte van Icarus, gingen wij op zoek naar een meer natuurlijk middel. Via internet ontdekten we Mytha 11. Omdat Icarus de laatste tijd al genoeg te verduren had en we er nu zeker van wilden zijn, besloten we eerst een mail te sturen naar de firma Equicosmos. Nog geen 15 minuten later ontvingen we reeds antwoord. We mochten de eigenares onmiddellijk opbellen om meer uitleg. En dit op een zaterdagnamiddag! We kregen een zeer deskundige uitleg. Mijn echtgenoot was zo enthousiast dat hij ook het huidprobleem van onze Doberman Artemia voorlegde. We waren in de wolken. We zouden Mytha 11 aankopen. De mevrouw stelde voor onze aankopen te doen bij Lannoo Martens in Hansbeke. (Andere verkoopspunten: Alea Horseshop in Hansbeke en Ruitershop Watté in Ninove) Aangezien ze er nog langs moest vandaag zou ze daar een paar monsters van haar producten gratis achterlaten. Bij aankomst in de ruitershop stond een volledig gamma voor ons klaar.

Mytha 11 is een natuurlijk kruidenmengsel. Het heeft een versterkend effect op de luchtwegen en de ademhaling van het paard. Het heeft een genezend effect in geval van COPD, bronchitis, astma, dampigheid, rhinopneumonie en neusbloedingen.

Het volstaat 1 soeplepel tweemaal daags door het voer te mengen. De behandeling moet minsten 14 dagen gevolgd worden. Indien de behandeling verder gezet wordt gedurende 2 à 3 maand, worden de luchtwegen versterkt en wordt de elasticiteit van de longblaasjes hersteld.

We schaften ons meteen een emmer aan van 5 kg (ook te verkrijgen in emmer van 1 kg of een pot van 400 gram).

Reeds dezelfde avond begonnen wij met de behandeling We mengden de kruiden, die trouwens heerlijk ruiken, onder zijn krachtvoer. We vroegen ons af of Icarus zijn neus niet zou optrekken en zijn eten zou laten staan. Het was een wonder, zonder tegenpruttelen veroberde hij zijn voeder.

Resultaat

En inderdaad na een paar dagen verdween de neusvloei en het hoesten. Zelfs tijdens het longeren kregen wij niets meer te horen. We zetten de behandeling verder gedurende 3 maanden. We bevroegen iedereen die op het erf rondliep regelmatig of ze Icarus nog hoorden hoesten. Iedereen bevestigde dat hij genezen was en geen krimp meer gaf. Sindsdien geven we hem, bij wijze van preventie, dagelijks een klein afgestreken soeplepeltje. Icarus blaakt terug van gezondheid en wij zijn overgelukkig!! We zijn nu 3 jaar verder en Icarus heeft die symtompen niet meer gehad en wij hopen natuurlijk dat het zo blijft.

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Wednesday, November 15, 2017 om 16:50u

Rel to Facebook© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd