Logo 1001 tips
De Parisienne  - Roman van André Van Butsel

Zoektocht naar een verdwenen jeugdvriendin.

Lees meer >>

Meisje aan de Overkant  - Debuutroman van André Van Butsel

Een simpele dorpsjongen, een rebels stadsmeisje, een ontroerende vriendschap.

Lees meer >>

 


 

Hoeveel tijd moet je aan je paard besteden?

  1. Startpagina aankoop van een paard
  2. Algemene bedenkingen bij de aankoop van een paard
  3. Hoeveel tijd moet je aan je paard besteden?
  4. Wat kost een paard en wat bepaalt de aankoopprijs?
  5. De belangrijkste bepalende factoren bij de aankoop van een paard
  6. Waar een paard aankopen?
  7. Wat kost de stalling van een paard?
  8. Wat kost de verzorging van een paard?
  9. Wat zijn de kosten voor de ruiter?
  10. Samenvatting van alle kosten
  11. De keuring bij aankoop van een paard
  12. Een paard verzekeren of niet?

Als je een eigen pony of paard wil bezitten dan moet je daar een heel stuk van je vrije tijd aan besteden . Andere hobby’s moeten hiervoor meestal wijken want een paard is een levend wezen en kan niet voor zichzelf zorgen. En geloof mij het is niet altijd rijden en plezier!

De grootste hap van je tijd gaat naar stallen uitmesten, voeren, water voorzien en verzorgen.

Poetsen en de stal uitmesten is dagelijks nodig om je paard in goede gezondheid en fit te houden. Zelfs al staat je paard overdag in de wei, dit is en blijft een dagelijks karwei. Daar ben je minstens 2 uur per dag mee bezig.

Daarnaast komt uiteraard het rijden of longeren en opnieuw verzorgen. Reken nog maar een uur.

Een paard of pony vraagt veel aandacht. Hoe meer je met je paard bezig bent hoe intiemer de relatie paard en ruiter (zie onze rubriek grondwerk met paarden). De aandacht die je het paard geeft, krijg je dubbel en dik terug. Het paard zal voor je werken. Ja, zelfs beter presteren en in noodsituaties met jou gaan rekening houden.

Bovendien zit het weer niet altijd mee. Er moet ook gewerkt worden in regen, wind, koude en sneeuw. Ook bij het maken van overuren op het werk, moet je nog naar je paard. Tijdens examens of als je pas een nieuw vriendje of vriendinnetje hebt leren kennen, wachten de paarden. Op reis gaan brengt al direct heel wat organisatie en opvang met zich mee. Ben je moe of ziek dan ook heeft een paard je nodig.

Een paard bezitten vereist dus heel wat verantwoordelijkheid en zelfdiscipline van de eigenaar. Bedenk dus beter vooraf of een paard houden te combineren is met je werk of met je studies of met je gezinssituatie.

De tijd die je in een paard wil steken bepaalt ook al het soort paard dat je gaat aanschaffen. Paarden van een hoge bloedlijn moeten dagelijks gereden worden of tenminste de nodige beweging krijgen, zo niet is het een bom die alle minuten kan exploderen. Ze worden echt onhandelbaar en ongelukken zijn dan niet te vermijden.

Heb je niet altijd voldoende tijd, gun je paard dan gezelschap en laat hem zoveel mogelijk paard zijn door hem weidegang te geven. Paarden zijn kuddedieren. Op de weide verzorgen ze elkaar, spelen met elkaar en krijgen aldus de nodige beweging.

Koop nooit een paard in een bevlieging. Er zijn al genoeg paarden in de handel die voor de rest van hun leven verknoeid zijn door veelvuldig veranderen van eigenaar. Deze paarden zijn diep ongelukkig tot het einde van hun leven!

Tip
Zet dus alle voor- en nadelen van een eigen paard op een rijtje. Laat wat tijd over je beslissing gaan. Spreek met andere paardenliefhebbers. Zodra je besluit vaststaat om een paard te kopen, ga er dan voor en geniet. Ik weet uit ervaring dat in gelijk welke gemoedstoestand je bent, je paard je zoveel liefde geeft dat je alle zorgen en verdriet vergeet. Zelfs als ik moe ben, kom ik vol enthousiasme van bij de paarden. Ze geven mij net een stukje van hun energie terug.

Lees verder: Wat kost een paard en wat bepaalt de aankoopprijs?

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Wednesday, November 15, 2017 om 16:57u

Rel to Facebook© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd