Logo 1001 tips
De Parisienne - Roman van André Van Butsel

Zoektocht naar een verdwenen jeugdvriendin.

Lees meer >>

Meisje aan de Overkant - Debuutroman van André Van Butsel

Een simpele dorpsjongen, een rebels stadsmeisje, een ontroerende vriendschap.

Lees meer >>

 


 

De aankoop van een paard

 1. Startpagina aankoop van een paard
 2. Algemene bedenkingen bij de aankoop van een paard
 3. Hoeveel tijd moet je aan je paard besteden?
 4. Wat kost een paard en wat bepaalt de aankoopprijs?
 5. De belangrijkste bepalende factoren bij de aankoop van een paard
 6. Waar een paard aankopen?
 7. Wat kost de stalling van een paard?
 8. Wat kost de verzorging van een paard?
 9. Wat zijn de kosten voor de ruiter?
 10. Samenvatting van alle kosten
 11. De keuring bij aankoop van een paard
 12. Een paard verzekeren of niet?

Een droom

Ik woonde op het platteland en zag regelmatig ruiters met paarden voorbij komen. Van zodra ik het hoefgekletter op de straatstenen hoorde, repte ik mij naar de buiten om deze edele dieren te bewonderen. Wat waren ze mooi en hoeveel ontzag en respect brachten ze in mij boven! Ik verdronk in hun grote nieuwsgierige, zachte ogen, hun blinkende vacht en sierlijk zwiepende staart. Ik bleef kijken tot ze nog een stipje aan de horizon waren. En ik droomde.

Mijn ma bracht mij steeds met beide voeten terug op de grond. “Ja, natuurlijk zijn het mooie dieren maar die kosten een hoop geld. Ruiters en eigenaars van paarden, dat zijn rijkelui of grote boeren. Dit is geen spek voor onze bek. Bovendien mag je door je allergie niet in de buurt komen van paarden. Deze dieren en hun stallen zijn voor jou veel té stoffig!
Maar, ik bleef kijken en dromen.

Bekijk ook de videocursus op abouthorses.tv (15€).

De eerste stappen in de paardenwereld

In 1990, zoveel jaren later, stapte ik onzeker de paardenwereld binnen. In een manège in de buurt, had ik mijn eerste rijles. Dankzij een homeopaat (behandeling voor allergie), waar ik mijn vurigste wens aan vertelde, was dit mogelijk geworden. Stiekem had ik voor alle zekerheid toch nog een pilletje “medrol” genomen. Door de zenuwen en het stof kon ik behoorlijk kortademig worden, maar ik wou dat niets mijn droom nog in de weg stond! En het lukte! Wekelijks ging ik rijden, verzorgde ik een manegepaard en ging opnieuw dromen. Dromen van een eigen paard!

Mijn eerste paard, en een volgende...

In november 1998 was het zover. Samen met mijn echtgenoot kochten we Icarus, een KWPN ruin van 9 jaar oud. En het bleef zelfs niet bij één paard!

In november 2006 kochten wij Unique, een 9-jarige BWP ruin. Wie had dat gedacht?

Voor de aankoop van onze paarden moesten we heel wat twijfels overwinnen: zouden we er genoeg tijd voor hebben, zouden we de kosten kunnen dragen.

Slapeloze nachten over verantwoordelijkheid en gecijfer vooraf. Maar wij gingen er voor en hebben nog geen minuut spijt gehad van onze beslissing. Icarus en Unique hebben ons leven een totaal nieuwe wending gegeven. Ook op professioneel vlak betekenden zij voor ons een totale ommekeer. Dit is de reden voor dit artikel.

Denk goed na, ga niet over één nacht ijs!

De aanschaf van een eigen paard mag niet lichtzinnig genomen worden. Het gezegde:”Bezint, eer je begint” is hier zeker op zijn plaats en kan veel leed besparen, zowel voor de eigenaar als voor het paard zelf.

Wij zitten nu ondertussen zo’n 18 jaar in de paardenwereld. We vergaarden onze kennis door veel te lezen (boeken, tijdschriften, internet), video’s te bekijken, dierenartsen en hoefsmeden te bevragen, handelspaarden te verzorgen en bovenal door veel te stelen, met onze ogen, tijdens de vele uren die we samen met paarden en mensen doorbrachten.

Wij willen deze bescheiden kennis met jullie delen bij de aanschaf van een paard. Wij willen je graag helpen jouw droompaard te vinden.

Algemene bedenkingen bij de aanschaf van een paard.

Een eigen paard of pony is dé wens van elke ruiter. Denk goed na over deze beslissing . Bedenk dat je een engagement aangaat voor een lange periode waarbij veel tijd, verantwoordelijkheid en kosten mee gemoeid zijn. Overweeg of je dit alles wel kan betalen. Naast de eenmalige kost van de aanschaf van een paard moet je ook rekening houden met een reeks weerkerende kosten. Je paard moet eten, heeft een stal en een weide nodig, moet verzorgd worden, inentingen en ontwormingen krijgen. De hoefsmid en de tandarts komen regelmatig langs. Ook heeft je paard een dierenarts of medische verzorging nodig als hij ziek wordt.

Lees verder: Hoeveel tijd moet je aan je paard besteden?

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Sunday, December 3, 2017 om 12:30u

Rel to Facebook© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd