Logo 1001 tips
De Parisienne  - Roman van André Van Butsel

Zoektocht naar een verdwenen jeugdvriendin.

Lees meer >>

Meisje aan de Overkant  - Debuutroman van André Van Butsel

Een simpele dorpsjongen, een rebels stadsmeisje, een ontroerende vriendschap.

Lees meer >>

 


 

Waar een paard aankopen?

  1. Startpagina aankoop van een paard
  2. Algemene bedenkingen bij de aankoop van een paard
  3. Hoeveel tijd moet je aan je paard besteden?
  4. Wat kost een paard en wat bepaalt de aankoopprijs?
  5. De belangrijkste bepalende factoren bij de aankoop van een paard
  6. Waar een paard aankopen?
  7. Wat kost de stalling van een paard?
  8. Wat kost de verzorging van een paard?
  9. Wat zijn de kosten voor de ruiter?
  10. Samenvatting van alle kosten
  11. De keuring bij aankoop van een paard
  12. Een paard verzekeren of niet?

Paarden worden te koop aangeboden op veilingen, in manèges, in tijdschriften,  op het internet, bij handelaars en/of bij particulieren. Zelfs bij de bereden federale politie kan je een paard op rust aanschaffen. Je moet dan wel voldoen aan strikte voorwaarden.

Algemene tips bij de aankoop van je droompaard

  1. Vraag steeds waarom een paard verkocht wordt. Mensen lijken niet altijd zo betrouwbaar als ze er uit zien.
  2. Laat U niet misleiden door honingzoete praatjes en omdat het paard er prachtig of schattig uitziet.
  3. Neem de tijd om na te denken en laat je niet onder druk zetten om overhaaste beslissingen te nemen. Zelfs al moet je de droom om een eigen paard te bezitten nog wat uitstellen.
  4. Beslis pas als je verschillende paarden gezien hebt.
  5. Informeer, observeer, neem niets als vanzelfsprekend maar stel vragen, controleer de papieren en het vaccinatie- en ontwormingsbewijs.
  6. Neem een deskundige mee die kan paardrijden, die het ras kent, die op de hoogte is van de gezondheid van een paard enz. Hij kan observeren, zelf rijden en advies geven.
  7. Advertenties melden vaak alleen de goede eigenschappen van het paard, informeer naar wat niet in de advertentie staat en wat voor U belangrijk is of kan zijn.
  8. Vraag de eigenaar naar de garantie dat het paard gezond is, weigert hij dit, wees wantrouwig. Laat U op medisch vlak, zelfs desnoods betalend bijstaan door je eigen dierenarts zelfs al ken je de eigenaar van het paard.
  9. Laat altijd een dierenarts (nooit de dierenarts van de verkoper) het paard onderzoeken.
  10. Een keuring geeft ook al wat meer zekerheid maar weet dat een paard een levend wezen is en er steeds iets mis kan lopen…
  11. Maak afspraken om het paard enkele keren te berijden of vraag een proefperiode.
  12. Bespreek kosten en/of verzekering.
  13. Weet dat de vraagprijs meestal hoger ligt dan de kostprijs. Onderhandel dus.
  14. Vergelijk de prijzen van een gelijkwaardig paard in paardentijdschriften, op internet en bij vrienden en kennissen.

Aankoop van een paard in een manège

Icarus kochten wij in de manège waar tevens een handelsstal gevestigd was. De aankoop van Icarus ging vrij vlot. Icarus was het paard van de eigenares van de manège maar door tijdsgebrek van haar en om Icarus de nodige beweging te geven, werd hij in de les van de gevorderde ruiters ingeschakeld. Wij kenden het paard dus al een tijdje en hadden reeds menige lessen op zijn rug gevolgd. Het was zelfs zo dat mijn echtgenoot (hij kreeg de paardenmicrobe ook te pakken in 1998) boos was als hij iemand anders met Icarus zag rijden. “Er rijd daar iemand op mijn paard!...” waren toen telkens zijn boze woorden. Icarus werd depressief en werd enorm zuur.

Hij kon het leven van een manègepaard niet aan (zie rubriek gedichten over mijn paarden). Dirk, de manègehouder vond dat Icarus wel bij ons paste zowel van karakter als rekening houdend met onze vaardigheden en beperkingen als ruiter. Hij stelde ons in de mogelijkheid om het paard te huren. Op deze manier kregen wij de tijd aan elkaar te wennen en elkaar uit te proberen. Het behoedde ons om uit medelijden een overhaastte beslissing te nemen. Wij verzorgden Icarus dagelijks, volgden met hem les en gingen samen op wandeling. Icarus kreeg vertrouwen in ons en na een paar maanden, kochten wij hem. Van de specifieke verzorging van een paard wisten we toen nog bitter weinig. Wij leerden alles met mondjesmaat en kregen een deskundige begeleiding van Dirk, de manègehouder, die reeds 22 jaar in het vak stond.

Een ander voordeel was, dat wij dagelijks de verzorging van andere paardeneigenaars konden gadeslaan en aldus ook een graantje konden meepikken van hun ervaringsdeskundigheid. Toen Dirk op 29 april 2005 overleed, stonden wij er helemaal alleen voor. Het was beangstigend en meermaals zeiden wij tegen elkaar “Dirk zou hier wel raad weten..” of “Konden wij het maar aan Dirk vragen…”

Aankoop van een paard bij een particulier

In november 2006 besloten we nog een paard aan te kopen. Mijn echtgenoot en zoon hadden immers volledig beslag gelegd op Icarus en nu diende ik op zoek te gaan naar een ander paard voor mij.

Unique was door een particulier via het internet te koop aangeboden. We maakten een eerste afspraak om het paard eens te bekijken. Johan, onze sanitair verantwoordelijke, vergezelde ons als deskundige. De zoon die het paard bereed en uiteindelijk de eigenaar bleek te zijn, was niet aanwezig. We mochten Unique bewonderen in zijn stal en hem vrij laten rond lopen in de piste. We mochten hem zelf berijden maar daar gingen wij nog niet meteen op in. We wilden eerst het paard zien lopen onder de ruiter die hij gewoon was. Unique was mooi, had sierlijke bewegingen, liet zich overal betasten... Kortom ik dacht dat hij wel bij mij zou passen. Het enige minpunt was zijn grootte. Hij meet 1.73m schofthoogte. Johan zijn eerste indruk was ook positief.

We maakten een tweede afspraak en stonden er op dat de zoon aanwezig zou zijn. Ik maakte mij een lijstje van alle vragen die ik aan de eigenaar van Unique wilde stellen. Dit om zo een volledig mogelijke omschrijving van het paard te bekomen (karakter, voeding, bijzondere verzorging, eigenaardigheden).
Ik bereidde mij goed voor en maakte een tweede lijst waarop ik de zaken noteerde waarop ik diende te letten (het paard zelf, de stal, bewegingen, gedrag bij opzadelen). Opnieuw deden wij beroep op Johan zijn deskundigheid. Hij bekeek het paard objectief (ik was nog steeds verliefd op Unique), stelde gerichte vragen en onderzocht grondig het paard. Hij bestudeerde het paspoort, bekeek de tanden en de stand van de benen en betaste het paard over het ganse lichaam.

Unique was zeer rustig bij het opzadelen en bandageren van de benen. Hij liep zeer rustig onder de ruiter en gaf zonder protest het beste van zichzelf. Zowel mijn echtgenoot als ikzelf probeerden Unique uit in de verschillende gangen. Alles verliep vlot.

We gaven de eigenaar informatie over wat wij met Unique van plan waren, welke eisen wij stelden aan een paard en welke eigenschappen wij verwachtten van een paard.

Toon, de eigenaar was plichtsbewust en informeerde ons over de reden van verkoop, de voeding, het gedrag, de vaardigheden en de angsten van Unique. Wij overliepen samen met hem wat er in de advertentie stond en vroegen naar het waarom. We trachtten zo ook een idee te krijgen van wat er niet vermeld stond.
Er werd nog onderhandeld over de prijs, de eventuele levering, een proefperiode en een keuring. Wij zouden dezelfde week nog iets laten weten.

Johan gaf ons nadien een deskundig advies. Johan was er van overtuigd dat Unique geen zichtbare mankementen had. Om zeker te zijn en ons later veel leed en kosten te besparen, raadde hij ons aan om een keuring te laten doen. Wij verkozen de dierenkliniek van Merelbeke als onafhankelijke keuringsplaats. De eigenaar was er niet bekend en zo zouden wij een eerlijk en onpartijdig verslag krijgen.

De dag nadien belden wij Toon, de eigenaar om een verkoopsovereenkomst te bevestigen. Hij zou Unique naar Merelbeke brengen. Indien de keuring, die voor onze rekening was, goed afliep, zouden wij Unique aankopen voor het overeen gekomen bedrag en onmiddellijk mee naar huis nemen. Unique doorstond de keuring met glans en stal het hart van de studenten veeartsenij. Ikzelf ben nu reeds 2 jaar de troste eigenares van een “kasteel van een paard” zoals Dirk altijd over Icarus zei.

Aankoop van een paard op een veiling

Een paard aankopen op een veilig is niet aan te raden voor een leek. Meestal zijn het klasse paardjes met een goede afkomst die ofwel zeer belovend zullen worden of paarden die hun sporen al verdiend hebben. Je moet al zeer deskundig zijn op het gebied van het beoordelen van een paard en zijn bewegingen. Bovendien moet je een goed geoefend oog hebben om snel te kunnen beslissen of het paard aan je verwachtingen zal voldoen. Je krijgt immers niet voldoende tijd om het paard uit te proberen. Er wordt van de koper verwacht dat hij de mankementen direct opmerkt en er mee akkoord gaat. Na de koop valt er niet te discussieren over een of ander lichamelijk gebrek.

De enige garantie die je op een veiling hebt, is een juiste beschrijving van wat het paard zou moeten kunnen bijv. een dressuurpaard moet dressuur kunnen lopen, een springpaard moet kunnen springen. Is dit niet het geval dan kan het paard worden teruggebracht of een gedeelte van de prijs worden terugbetaald om de geleden schade te vergoeden.

Aankoop van een paard bij een handelaar

Ikzelf heb het niet zo begrepen op paardenhandelaars. Niet bij alle paardenhandelaars staat de liefde voor het paard centraal. Winst maken is soms hun enige betrachting maar ik ben er van overtuigd dat er ook eerlijke handelaars zijn. Handelaars die om hun reputatie denken, handelaars die adverteren in gerenommeerde paardentijdschriften, handelaars die samenwerken met erkende manèges. Het belangrijkste is je te informeren en te bevragen over ervaringen van paardeneigenaars met de handelaar. Een belangrijk voordeel van een paard aankopen bij een handelaar is dat hij meestal over meerdere paarden van verschillende rassen en verschillende prijsklassen beschikt. Vaak krijg je voldoende tijd om de paarden te observeren en te rijden. Soms staat de handelaar ook een proefperiode toe waarin je kan bepalen of het paard bij je past en voldoet aan je verwachtingen. Bespreek vooraf  de duur van de proeftijd en of je het paard later nog mag inruilen voor een ander paard naar je keuze. Neem hier ook een deskundige mee om je te adviseren en om getuige te zijn van de verkoopsvoorwaarden. Laat hier ook altijd je eigen dierenarts (niet de dierenarts van de verkoper) het paard onderzoeken.

Lees verder: Wat kost de stalling van een paard?

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Wednesday, November 15, 2017 om 16:57u

Rel to Facebook© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd