Logo 1001 tips
De Parisienne - Roman van André Van Butsel

Zoektocht naar een verdwenen jeugdvriendin.

Lees meer >>

Meisje aan de Overkant - Debuutroman van André Van Butsel

Een simpele dorpsjongen, een rebels stadsmeisje, een ontroerende vriendschap.

Lees meer >>

 


 

Wat kost de stalling van een paard?

 1. Startpagina aankoop van een paard
 2. Algemene bedenkingen bij de aankoop van een paard
 3. Hoeveel tijd moet je aan je paard besteden?
 4. Wat kost een paard en wat bepaalt de aankoopprijs?
 5. De belangrijkste bepalende factoren bij de aankoop van een paard
 6. Waar een paard aankopen?
 7. Wat kost de stalling van een paard?
 8. Wat kost de verzorging van een paard?
 9. Wat zijn de kosten voor de ruiter?
 10. Samenvatting van alle kosten
 11. De keuring bij aankoop van een paard
 12. Een paard verzekeren of niet?

Waarom een stal?

Een paard heeft een stal nodig en beschikt het liefst over de mogelijkheid tot weidegang. Dit houdt een paard psychisch en lichamelijk in goede conditie. Een paard dag in dag uit opsluiten in een stal, beschouwen we als dierenmishandeling. Een paard heeft ook contact nodig met soortgenoten. Sommige paarden gedijen niet als ze alleen staan. Icarus, onze ruin, wordt gek en onhandelbaar als hij alleen op een weide wordt gezet.

Sommige rassen zoals Shetlanders kunnen gerust het hele jaar door, mits een geringe beschutting tegen té koud, té nat of té warm weer, op de weide.

Warmbloedpaarden en zeker volbloeden dienen over een stal te beschikken omdat hun huid dunner is. Zij worden ziek bij barre weersomstandigheden. Indien het paard zware arbeid moet verrichten zoals het deelnemen aan wedstrijden is een stal onontbeerlijk.

Het paard thuis stallen

Ben je zelf in de mogelijkheid om je paard thuis te stallen dan ben je een gelukkig mens en dus ook goedkoper af. Maar ook het bouwen van een degelijke stal kost al gauw een handvol geld. De weide dient met schrikdraad te worden afgespannen en er moet gezorgd worden voor watervoorziening.

Voor de staluitrusting heb je een grote kruiwagen, een riek, een grote schop en een grote veegborstel nodig.

Het paard elders stallen

De meeste mensen beschikken niet over de nodige accommodatie en dienen op zoek te gaan naar een ander alternatief. Afhankelijk van de plaats waar het paard gestald wordt (manege, privéstal, bij een boer), zal je een andere prijs betalen.

De prijs hangt ook af van het feit of de voeding (krachtvoer, hooi) inbegrepen is in de prijs. De vragen die je je moet stellen zijn:

 • Betaal je enkel de stal en moet je zelf op eigen beheer alles voorzien (stro, hooi, krachtvoer)?
 • Ben je van plan om één paard of meerdere paarden daar te stallen?
 • Welke voorzieningen zijn er aanwezig: buitenpiste, binnenpiste, afzonderlijke zadelkamer, weidegang, douche, zonnelampen om het paard te drogen...
 • Moet je apart betalen voor sommige voorzieningen?

Tip
Probeer steeds te bedingen om zelf voor krachtvoer te zorgen. Bij een all-in prijs is de stalhouder vlug geneigd om minder krachtvoer te geven, of zelfs doodgewoon eetbeurten over te slaan. We hebben het meerdere malen kunnen vaststellen. Als je zelf het voer bekostigt en de portie klaar zet, heb je veel meer kans dat je paard krijgt waar het recht op heeft.
Je kan snel berekenen wat een stalhouder in zijn zak steekt als hij elke dag bijv. 20 eigenaarspaarden één kilo minder geeft dan overeengekomen: op jaarbasis levert hem dat een extra winst op van 2 665 €! Geef toe dat de verleiding zeer groot is, zeker bij de grote schaarste aan stro van de laatste twee jaren.

Voor een goede stal en weidemogelijkheid moet je op prospectie gaan. Zoek in paardentijdschriften, plaatselijke kranten, internet of ga te rade bij andere paardenliefhebbers.

Ga steeds zelf ter plaatse kijken en stel je opnieuw enkele cruciale vragen:

 • zijn de stallen ruim of beschikt men enkel over "slieten" (het paard staat vastgebonden en kan niet vrij bewegen). Persoonlijk vinden we het gebruik van deze "slieten" een vorm van dierenmishandeling. Deze praktijk moet onmiddellijk wettelijk verboden worden!
 • moet je zelf de paardenbox uitmesten,
 • zien de andere paarden er goed verzorgd en gezond uit,
 • is alles proper en netjes,
 • is alles veilig voor het paard,
 • neemt men zijn zaak ernstig of steekt het allemaal niet zo nauw,
 • is er een lesgever aanwezig.

Enkele gangbare richtprijzen.

Manège

In een manège betaal je gauw tussen de 250 à 300 € voor kost en inwoon. Meestal moet je voor gebruik van bijzondere voorzieningen afzonderlijk bijbetalen. De huur van een stal op eigen beheer (je zorgt zelf voor stro, krachtvoer, hooi) kost dan om en bij de 100 €. De prijs van het hooi en stro is sterk afhankelijk van het seizoen. Bij slechte weersomstandigheden is hooi en stro schaars, dus ook duur en soms van slechte kwaliteit.

Bij een particulier

Bij een boer of  andere paardenliefhebber betaal je ongeveer 150 tot 200 € maar dan moet je vaak zelf nog het krachtvoer bekostigen. Er zijn verschillende soorten krachtvoer op de markt die zich onderscheiden naar samenstelling en doelstelling (onderhoud, sport,..). Voor een kilo krachtvoer mag je ongeveer 0,365 € betalen. In de wintermaanden mag je rekenen op een 3 à 7 kilo per dag per paard, afhankelijk van de arbeid die het paard verricht. In de zomer is bij weidegang en lichte arbeid 1 kilo voldoende.

Tip
Maak deze keuze zorgvuldig en vergelijk prijzen. Een goede verzorging is essentieel om je paard fit en gezond te houden. Bedenk ook dat de mentaliteit op stal belangrijk is, zowel voor je paard als voor jezelf. Stel vragen en maak vooraf duidelijke afspraken over wat in de prijs is inbegrepen. Een paard verhuizen kost opnieuw geld, inspanning en stress voor je paard.

Lees verder: Wat kost de verzorging van een paard?

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Wednesday, November 15, 2017 om 16:57u

Rel to Facebook© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd