Logo 1001 tips
Muis & Mol: kwaliteitsvolle handgemaakte accessoires voor baby's, kinderen en volwassenen

 


 

Wat kost de verzorging van een paard?

 1. Startpagina aankoop van een paard
 2. Algemene bedenkingen bij de aankoop van een paard
 3. Hoeveel tijd moet je aan je paard besteden?
 4. Wat kost een paard en wat bepaalt de aankoopprijs?
 5. De belangrijkste bepalende factoren bij de aankoop van een paard
 6. Waar een paard aankopen?
 7. Wat kost de stalling van een paard?
 8. Wat kost de verzorging van een paard?
 9. Wat zijn de kosten voor de ruiter?
 10. Samenvatting van alle kosten
 11. De keuring bij aankoop van een paard
 12. Een paard verzekeren of niet?

Naast eten en drinken dient het paard goed verzorgd te worden.

Poetsmateriaal

Dagelijks dient het paard gepoetst te worden en heb je allerlei poetsspullen nodig (zie ook onze rubriek hoe een paard poetsen). Je hebt een poetskoffer nodig met allerlei borstels, een manenkam, een hoevenkrabber, een zweetmes, enz. Voor dit materiaal betaal je al gauw 150 €.

Verzorgingsproducten

Je hebt verzorgingsproducten nodig zoals hoefolie of hoefvet en hoefteer (zie onze rubriek hoefverzorging bij paarden). Kostprijs ongeveer 50 €.

Voor het onderhoud van de vacht en ter bestrijding van insecten, heb je nodig: glansspray, ontwarringspray voor manen en staart, vliegen en/of daasspray, samen goed voor nog eens 60 €.

Hoefsmid

Om de 6 à 8weken dient de hoefsmid langs te komen (zie rubriek bij de hoefsmid). Afhankelijk of de hoefijzers al dan niet vernieuwd worden, betaal je hiervoor tussen de 45 à 75 €.

Gezondheid

Een paard moet 4 maal per jaar ontwormd worden. Als je dit zelf doet met een ontwormingsspuit kost dit per keer ongeveer 15€.

Bovendien heeft een paard ook inentingen nodig (zie rubriek vaccinatie van paarden). Per keer komt de dierenarts langs en betaal je ongeveer 30€.

Tweemaal per jaar komt ook de tandarts (zie rubriek tandverzorging bij paarden) langs. Per keer betaal je ongeveer 40€.

Is je paard ziek dan komt de dierenarts nog eens supplementair en afhankelijk van de geleverde prestatie betaal je tussen de 30 à 80 €. Ook de medicatie en voedingssupplementen zijn duur.

EHBO

Last but not least dient je een EHBO-koffer te kopen met de nodige zalf, ontsmettingsmiddelen enz. (zie rubriek EHBO bij paarden). Een schatting hiervan is moeilijker te geven omdat wij alles geleidelijk aankochten maar ik denk, om en bij de 100€.

Tip: Beperk je aanvankelijk tot het hoogstnodige en schaf geen nutteloze zaken aan. Vergelijk prijzen. Sommige winkels werken met een klantenkaart en geven korting.

Bespaar nooit op de gezondheid van je paard! Vergelijk de prijzen van hoefsmid, tandarts en dierenarts. Ook daar zijn  verschillen op en spreek af wanneer andere stalgasten deze deskundigen nodig hebben. De consultatieprijs zal dan een heel stuk lager liggen.

Uitrusting voor het paard

Om je paard mee te nemen, heb je een halster en een touw nodig. Een goedkope halster heb je al voor 5€. Daar mijn paarden hun halster ophouden tijdens de weidegang, vind ik het belangrijk dat hun hoofd niet beschadigd wordt door de halster. Ik betaal voor een halster met touw 47€.

Uiteraard kan je niet paardrijden als je geen hoofdstel, een  zadel  of een onderlegger voor je paard hebt. Koop hier vooral kwaliteit want een miskoop kan je paard veel leed berokkenen. Ik gaf hiervoor 800 € uit. Er zijn overal heel goede tweedehands-zadels te koop.

Ter bescherming van de benen van je paard kan je bandages (24€) of beenbeschermers (40€) aan doen.

Wil je je paard longeren dan heb je een longeerlijn (10 €) en longeerzweep (12 €) nodig.

Dekens

Geschoren paarden of paarden met een dunne vacht hebben een winterdeken nodig: 70 à 200 € (afhankelijk van de kwaliteit en dikte). Dekens met rekbare singels zijn zeer handig en brengen minder beschadigingen aan. Tinkers of paarden met een dikke vacht en die bovendien niet bereden worden, hebben geen dekens nodig.

Wordt het weer wat frisjes dan kan je alvast een zomerdeken (40 à 50 €) opleggen.

Als de paarden bij felle regen in het najaar buiten gaan, krijgen ze een regendeken (60à 90€) om.

Een vliegendeken (25 à75 €) is dan weer nuttig voor de bescherming tegen insecten in de zomer. Een vliegen-netje (6€) voor aan de halster te bevestigen.

Paarden die lijden aan zomereczeem (zie rubriek staart en manen schuren) hebben baat bij een eczeemdeken  (ongeveer 75 €).

Na de arbeid en bij fris weer, maken wij gebruik van een zweetdeken (25 à 40 €) om de paarden vlug droog te krijgen en zo kouvatten te voorkomen.

Ga je met je paard met de trailer op stap dan moet je ook nog transport beenbeschermers (45 €) en een staartbeschermer hebben.

Lees verder: Wat zijn de kosten voor de ruiter?

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Wednesday, November 15, 2017 om 16:57u