Logo 1001 tips
De Parisienne - Roman van André Van Butsel

Zoektocht naar een verdwenen jeugdvriendin.

Lees meer >>

Meisje aan de Overkant - Debuutroman van André Van Butsel

Een simpele dorpsjongen, een rebels stadsmeisje, een ontroerende vriendschap.

Lees meer >>

 


 

Wat kost een paard en wat bepaalt de aankoopprijs?

 1. Startpagina aankoop van een paard
 2. Algemene bedenkingen bij de aankoop van een paard
 3. Hoeveel tijd moet je aan je paard besteden?
 4. Wat kost een paard en wat bepaalt de aankoopprijs?
 5. De belangrijkste bepalende factoren bij de aankoop van een paard
 6. Waar een paard aankopen?
 7. Wat kost de stalling van een paard?
 8. Wat kost de verzorging van een paard?
 9. Wat zijn de kosten voor de ruiter?
 10. Samenvatting van alle kosten
 11. De keuring bij aankoop van een paard
 12. Een paard verzekeren of niet?

Een pony of paard aankopen is niet goedkoop. De aanschafprijs speelt uiteraard een belangrijke rol in de keuze van je droompaard. Bij de kostprijs van een paard spelen ontzettend veel verschillende factoren een rol.

De gezondheid van het paard

Een gezond, goed gebouwd paard is duurder in de aanschaf. Kan men hier ook de bewijzen van leveren dan stijgt het paard in waarde. Heeft het paard stalondeugden zoals weven, lucht zuigen, dan zal de prijs dalen.

De afstamming van het paard is belangrijk.

Een paard met een goede afkomst waarvan de vader of moeder een mooi wedstrijdpalmares behaalden, zal in aankoop ook duurder zijn. Betreft het hier een stamboekpaard of niet. Het potentieel aan mogelijkheden in de verschillende disciplines van de ruitersport is enorm belangrijk.

Voor een paard zonder papieren betaal je ongeveer tussen 1.250 € en de 2.000 €.
Een grote pony kost ongeveer 1.000 €.

Het opleidings- of trainingsniveau

Voor een stamboekpaard betaal je al gauw tussen de 4.500 € en 10.000 € voor paarden tot niveau M.

Paarden gereden op Z-niveau kunnen tot 35.000 € kosten. Echte toppaarden scoren nog veel hogere prijzen. De cijfers geven al onmiddellijk aan dat het opleidings- of trainingsniveau van het paard dus van groot belang is.

Wij kozen voor stamboekpaarden omdat er bij de kweek rekening wordt gehouden met de bouw, karakter, temperament, manieren en hun prestatievermogen.

Het uitzicht van het paard

Een paard met een goed uitziend exterieur gaat sowieso meer kosten.
Het type paard en de stokmaat spelen ook een rol. Paarden kleiner dan bv 1.65m zijn niet zo in trek.

De leeftijd van het paard

Een veulen of een twee- of driejarig paard dat nog niet zadelmak is, is goedkoper dan een vier of vijf jaar oude paard dat reeds een basistraining achter de rug heeft. Na 9 à 10 jaar gaat de aankoopprijs geleidelijk terug naar beneden.

De verkoper

Verder geven wij nog aan dat de prijs vaak de hoogte wordt in gejaagd als het paard te koop aangeboden wordt door een gekende ruiter of trainer. Iedereen verwacht van het paard dat het een topper zal zijn omdat het daar gestald is. Een onbekende particulier zal altijd minder kunnen vragen.

Het seizoen waarin het paard te koop aangeboden wordt

In het najaar dalen de prijzen omdat de paarden dan opnieuw van de weide gehaald worden en op stal moeten. Een paard stallen is niet goedkoop. Ook de fokker zal zijn jonge paarden (hij houdt enkel maar de beste om mee verder te kweken of te trainen) in het najaar van de hand doen en zo stijgt het aanbod van te koop gestelde paarden en daalt de prijs.

De economie

Bij een minder goed draaiende economie gaan de mensen besparen en geven zo minder uit aan hobby’s. Momenteel kan je bij de aankooponderhandelingen mooie prijzen bedingen.

Daarentegen kan het uitbreken van een epidemie zoals de vogelgriep, de prijs dan weer de hoogte doen ingaan. Denken wij maar aan het verbod om paarden te vervoeren. Hierdoor is er minder gekweekt en zal er een prijsstijging te verwachten zijn.

De "mode"

Ook in de paardenwereld zal “de mode” mee de prijs bepalen. Iedereen vond vroeger de Shetland pony zo aardig en wilde er eentje. De prijs steeg. Nu, is de aanschaf veel goedkoper (tussen de 50 à 100€) want iedereen wil een mini-paardje, een Falabella. De Shetlandpony daalt in prijs. Momenteel is ook de Fries populair. Zwart is in. Dus kleur kan de prijs bepalen.

Tip
Het is raadzaam, je goed te laten informeren en de aankoopprijzen van de te koop aangeboden paarden te vergelijken. Laat je adviseren door mensen die deskundig zijn op gebied van paarden. Onderhandel want de vraagprijs overtreft meestal de prijs waarvoor het paard verkocht wordt. Probeer zo een eerlijke en goede prijs met de eigenaar van het paard overeen te komen. 

Lees verder: De belangrijkste bepalende factoren bij de aankoop van een paard in detail

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Wednesday, November 15, 2017 om 16:57u

Rel to Facebook© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd