Logo 1001 tips
De Parisienne  - Roman van André Van Butsel

Zoektocht naar een verdwenen jeugdvriendin.

Lees meer >>

Meisje aan de Overkant  - Debuutroman van André Van Butsel

Een simpele dorpsjongen, een rebels stadsmeisje, een ontroerende vriendschap.

Lees meer >>

 


 

Ontstoken ogen bij paarden

  1. Startpagina allergieën bij paarden
  2. Atopie
  3. Ontstoken ogen bij paarden: hoe verzorgen?
  4. Oorschelp verhoorning
  5. Pempigus-complex
  6. Purpura haemorhagica
  7. Seborrhoe
  8. Urticaria, netelroos of galbulten
  9. Zadeleczeem
  10. Zomereczeem , zomerschurft of staart- en maneneczeem, cullicoides dermatitis

Daar is het zonnetje. Het is bloedwarm, gelukkig is het vrij winderig. Dankzij de wind is de warmte nog te verdragen. Icarus en Unique grazen zij aan zij in de weide. Het is een mooi gezicht. De een kan niet zonder de ander.

Ontstoken ogenTegen valavond reppen we ons opnieuw naar de weide. Unique en Icarus staan ons al op te wachten. Ik denk dat ze een ingebouwde klok bezitten. Eenmaal zeven uur moeten ze naar binnen. Ze begroeten ons luid hinnikend en drummen elkaar opzij om de eerste bij ons te kunnen zijn. We steken ze vlug een wortel toe en wandelen naar de stallen. Daar onze huisdieren een bevoorrechte positie bij ons innemen worden ze dagelijks goed geïnspecteerd.

Hoeven worden verzorgd, de manen en de huid wordt dagelijks geborsteld. De benen worden op kwetsuurtjes onderzocht. Ook de ogen worden iedere dag gereinigd. Onze paarden buigen zelfs spontaan hun hoofd bij het gezegde: "ik ga de oogjes uitkuisen". Unique heeft vaak last van ontstoken ogen. Icarus daarentegen is er meer tegen bestand. Maar heeft vaak slapertjes (harde kleine korstjes) in zijn ogen.

Oorzaak

Ontstoken ogenVliegen zijn meestal de oorzaak van ontstekingen aan de ogen bij paarden. Zij voeden zich op de huid en de slijmvliezen van de paarden. In de zomer zie je de vliegen overal op de huid van de paarden zitten. Iedere paardenliefhebber zal het beamen dat dit een echte plaag kan zijn. Soms zitten ze met massa's op het hoofd en de huid van de paarden. De slijmvliezen van de ogen van het paard zijn daar erg gevoelig aan.

Ook stof, vuil (klein pijltje stro of sprietje hooi) en haartjes kunnen een ontstoken oog veroorzaken.

De symptomen

VliegengordijnDe ogen zien rood, zijn wat gezwollen en tranen veel. De zwelling kan aanzienlijk zijn. De oogleden kunnen verdikt zijn en de binnenzijde van het ooglid lijkt naar buiten te puilen. Dit merkten we reeds bij de andere paarden. Gelukkig zijn we er vlug bij en komt het bij Unique nooit zover.

Preventie

Een echt afdoend middel om vliegen te vermijden, kennen we niet. Wel brengen we een vliegenspray aan, maar dat lijkt maar een paar uur te helpen. Hier opletten dat de vliegenspray niet in de ogen van het paard terecht komt want dit kan op zich al een ontsteking veroorzaken.

Een Vliegen Deo-roller is handiger voor op het hoofd aan te brengen. Wij brengen die aan onder de ogen van het paard zo kan, indien het regent, het product niet in de ogen vloeien.

VliegenmaskerAan de halster bevestigingen we ook een vliegengordijntje of vliegen frontriem. Heeft je paard geen halster om dan kan je steeds een vliegenkap of vliegenmaskertje bevestigen om het hoofd. 

Als het te erg wordt van de vliegen gaan ze de wei op met een vliegendeken waar zowel hoofd, hals als het ganse lichaam ingepakt zit.

Behandeling

Je kan het oog spoelen met afgekoeld water met kamille om het vuil en stof te verwijderen. Kamille heeft een ontstekingsremmende en zuiverende werking. Je neemt een kompresje, een watje of papieren zakdoekje doordrenkt in het kamillewater en dep hiermee van buiten naar binnen over het oog. Gebruik voor elk oog een verschillend doekje om de ene oog niet via de andere oog te besmetten.

Deo-RollerMaar af en toe is een behandeling met een ontstekingsremmende oogzalf noodzakelijk. Deze zalf kan zonder voorschrift bij de apotheek bekomen worden. Doe de zalf best op je vinger om in het oog aan te brengen want met de tube zelf kan je het oog beschadigen indien je paard per ongeluk met zijn hoofd schudt. Bovendien kan de tube, door ze op deze manier te gebruiken, niet in contact komen met bacteriën en kan je ze achteraf nog gebruiken.

Meestal verdwijnen de symptomen na een paar dagen en kan ik alweer verdrinken in de trouwe tedere paardenoogjes.

TerramycineMocht dit niet het geval zijn of de ontsteking toenemen en het oogvocht etterig worden, contacteer steeds de dierenarts om beschadiging van het oog te vermijden (door ontsteking of hardnekkig schuren van het paard). Een onverzorgde oogontsteking kan maanblindheid tot gevolg hebben.

Paardenogen zeggen mij vaak zoveel!!!

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Wednesday, November 15, 2017 om 16:04u

Rel to Facebook© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd