Logo 1001 tips
De Parisienne - Roman van André Van Butsel

Zoektocht naar een verdwenen jeugdvriendin.

Lees meer >>

Meisje aan de Overkant - Debuutroman van André Van Butsel

Een simpele dorpsjongen, een rebels stadsmeisje, een ontroerende vriendschap.

Lees meer >>

 


 

Oorschelp verhoorning

 1. Startpagina allergieën bij paarden
 2. Atopie
 3. Ontstoken ogen bij paarden: hoe verzorgen?
 4. Oorschelp verhoorning
 5. Pempigus-complex
 6. Purpura haemorhagica
 7. Seborrhoe
 8. Urticaria, netelroos of galbulten
 9. Zadeleczeem
 10. Zomereczeem , zomerschurft of staart- en maneneczeem, cullicoides dermatitis

Wat is oorschelp verhoorning?

OorschelpverhoorningOorschelp verhoorning wordt in de medische wereld ook wel Pinnal acanthosis of aural plaques of ear fungus genoemd.
Oorschelp verhoorning situeert zich aan de holle binnenkant van de oorschelp. Meestal zijn beide oren aangetast. Eens de ziekte doorgebroken zouden de paarden er geen last van ondervinden. Het is eerder een cosmetisch probleem.

Voorkomen

Oorschelp verhoorning werd reeds vastgestel bij paard vanaf één jaar maar zou zich voornamelijk voor doen bij oudere paarden.

Symptomen

Bij oorschelp verhoorning ontstaan aan de holle kant van de oorschelp veel licht gekleurde en harde korsten of samengevoegde knobbeltjes.

In de beginfase van de aandoening zouden de paarden lichte pijn of jeuk ondervinden. Er is geen ontsteking vast te stellen. Het oor voelt niet warm aan en is niet gezwollen.

Diep in het oor zijn geen andere verschijnselen vast te stellen. De veranderingen doen zich dus alleen aan de buitenkant van het oor voor.

Oorzaak

Oorschelp-verhoorningOorschelp verhoorning zou veroorzaakt worden door insectenbeten waarbij het paard op een bepaald moment overgevoelig gaat op reageren. Doch de eigenlijke oorzaak is tot nu toe nog niet gekend.

Behandeling

Voor oorschelp verhoorning is geen specifieke behandeling voor handen. De pijn en de jeuk in de beginfase wordt vooral bestreden door het insmeren van het oor met een ontstekingsremmende en kalmerende zalf. Men stelt vast dat tot nu toe geen enkele behandeling doeltreffend was om de korsten blijvend te laten verwijderen.

Sommige paarden zijn gevoelig wanneer ze een halster of kopstuk om moeten omdat de oren door de korsten wat stijf en minder soepel kunnen bewegen. Ga dus hier niet te ruw te werk.

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Wednesday, November 15, 2017 om 17:04u

Rel to Facebook© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd