Logo 1001 tips
Muis & Mol: kwaliteitsvolle handgemaakte accessoires voor baby's, kinderen en volwassenen

 


 

Pempigus-complex

 1. Startpagina allergieën bij paarden
 2. Atopie
 3. Ontstoken ogen bij paarden: hoe verzorgen?
 4. Oorschelp verhoorning
 5. Pempigus-complex
 6. Purpura haemorhagica
 7. Seborrhoe
 8. Urticaria, netelroos of galbulten
 9. Zadeleczeem
 10. Zomereczeem , zomerschurft of staart- en maneneczeem, cullicoides dermatitis

Wat is Pempigus-complex?

Pempigus-complex is een auto-immuunziekte van de huid en de slijmvliezen van de mondholte waarbij het paard antilichamen maakt tegen zijn eigen huid en tegen epitheliale cellen van de slijmvliezen van de mondholte.

Pempigus complexIndien de ziekte zich situeert tussen de verschillende huidlagen spreekt men over Pemphigus foliaceus. Indien de ziekte zich situeert in de slijmvliezen van de mond, de ogen, de anus of de vulva spreekt men van Pemphigus vulgaris.

Bij een auto-immuunziekte merkt men dat het eigen afweersysteem niet goed (meer) functioneert.

Normaliter richt het afweersysteem zich op lichaamsvreemde stoffen zoals virussen, bacteriën en tumoren. Het valt als het ware deze indringers aan. Bij een auto-immuunziekte kan het afweersysteem niet meer het verschil detecteren tussen lichaamseigen en lichaamsvreemde stoffen en valt dus ook de eigen lichaamscellen aan. Het afweersysteem maakt dus antilichamen tegen lichaamseigen structuren.

Symptomen

Bij een paard met Pempigus-complex ontstaan er vooral in het gezicht en de benen blaren waaruit dan later korsten zich ontwikkelen.

De huid schilfert af, het haar valt op deze plaatsen uit en men krijgt grijze vlekken.
Soms vloeit er weefselvocht uit de aangetaste huid. Meestal begint de aandoening met een klein plekje maar al gauw kan dit zich gaan veralgemenen over de ganse huid.

De hoornproductie van de hoeven geraakt verstoord en de hoeven worden van slechte kwaliteit. Er kan ook vochtophoping in de benen zijn, de huid voelt warm aan en bewegen gaat stijf en is bijzonder pijnlijk voor het paard.

De paarden die lijden aan deze aandoening voelen zich algemeen ziek, lusteloos, depressief en vermageren sterk door gebrek aan eetlust.

Eens de ziekte de kop op steekt, is ze meestal ook niet meer te stoppen.

Voorkomen

Pempigus-complex komt niet zo vaak voor maar kan zich voordoen op om het even welke leeftijd van het paard. De Appaloosa en de Arabieren zouden er gevoeliger voor zijn.

Oorzaak

Net zoals bij allergie is bij Pempigus niet echt een verklaring waarom het lichaam op een dergelijke wijze reageert. Men neemt aan dat de aandoening ontstaat na:

 • Het toedienen van medicatie ter behandeling van respiratoire infecties of kanker.
 • Het toedienen van vaccinaties.
 • Stress

Diagnose

Een exacte diagnose kan gesteld worden door het nemen van een biopsie van de huid. De huid wordt gewassen maar niet geschoren om de huid zo intact mogelijk te laten en zodoende geen essentiële gegevens verloren te laten gaan. Onder lokale verdoving neemt men vervolgens een heel klein stukje huid. Dit biopt wordt dan in het laboratorium onderzocht. Het hierdoor ontstane wondje moet niet gehecht worden en geneest meestal van zelf zonder litteken

Behandeling

Een echt afdoende behandeling tegen Pempigus–complex bestaat er niet. Om de ziekte tijdelijk af te remmen schrijft de dierenarts meestal ontstekingsremmers zoals Prednisolon voor. De vooruitzichten zijn dus niet zo best.

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Wednesday, November 15, 2017 om 17:04u