Logo 1001 tips
De Parisienne - Roman van André Van Butsel

Zoektocht naar een verdwenen jeugdvriendin.

Lees meer >>

Meisje aan de Overkant - Debuutroman van André Van Butsel

Een simpele dorpsjongen, een rebels stadsmeisje, een ontroerende vriendschap.

Lees meer >>

 


 

Purpura haemorhagica

 1. Startpagina allergieën bij paarden
 2. Atopie
 3. Ontstoken ogen bij paarden: hoe verzorgen?
 4. Oorschelp verhoorning
 5. Pempigus-complex
 6. Purpura haemorhagica
 7. Seborrhoe
 8. Urticaria, netelroos of galbulten
 9. Zadeleczeem
 10. Zomereczeem , zomerschurft of staart- en maneneczeem, cullicoides dermatitis

Wat is Purpura Haemorhagica?

Purpura haemorhagicaPurpura Haemorhagica wordt gekenmerkt door een ontsteking van de bloedvaten (Vasculitis) en oedemen. Het is een niet besmettelijke ziekte die eigenlijk het gevolg is van een andere aandoening en wordt aanzien als een immuniteitsziekte. Het is als het ware een allergische reactie van het paardenlichaam waarvan Purpura Haemorhagica de symptomen zijn.

Er zijn verschillende gradaties van Purpura Haemorhagica vast gesteld: van de milde over de meer ernstige tot zelfs een dodelijke vorm.

Purpura Haemorhagica doet zich voor na twee tot vier weken na de primaire aandoening.

Voorkomen

Purpura haemorhagicaPurpura Haemorhagica zou vooral voorkomen bij jong volwassen paarden. De Appaloosa en de Arabieren zouden er gevoeliger voor zijn dan de andere paardenrassen.

Symptomen

De symptomen van  Purpura Haemorhagica zijn:

 • Vochtophoping in het onderhuids bindweefsel.
 • Eerst ontdekt men kleine puntvormige bloedingen (petechieën) of grotere bloedingen op de zichtbare slijmvliezen van de neusgaten, de ogen en de mond.
 • Vervolgens beginnen de neusgaten te zwellen. Deze zwelling breidt zich al vlug uit over de ganse neus en soms zwellen ook de oogleden en de lippen op. Uiteindelijk gaat het ganse hoofd enorm opzwellen. De zwelling duikt plots op en kan enorm zijn en men spreekt dan ook over een nijlpaardhoofd.
 • Dikke benen.
 • Zwelling van de buik en ook andere lichaamsdelen kunnen gaan zwellen.
 • Bloedarmoede en een teveel aan witte bloedlichaampjes.
 • Het oedeem kan zo uitgesproken zijn dat het resulteert in het openspringen van de huid. Er komt een bleek gele vloeistof uit de huid. Indien men de ziekte niet behandeld,  zal de huid afsterven.
 • Het paard heeft wisselend koorts, verliest zijn eetlust en wordt alsmaar zwakker.

Purpura haemorhagicaIndien de zwelling en de bloedingen zich inwendig verder uitbreiden, kan dit leiden tot longoedeem of ernstige koliek.

De paarden sterven meestal aan verstikking, indien de zwelling van het hoofd vrij uitgesproken is, of aan oedeem van de ingewanden, broncho-pneumonie, bloedverlies, of secundaire bacteriële besmettingen.

Oorzaak

Waarom het lichaam zo reageert is nog niet duidelijk, maar Purpura Haemorhagica komt voor na:

 • Infecties van wonden en abcessen waarbij streptokokken zijn ontdekt vb na het doormaken van droes of een luchtwegeninfectie.
 • Allerlei virusinfecties.
 • Griep.
 • Vaccinaties.

Bij Purpura Haemorhagica worden de wanden van de bloedvaten aangetast zodat plasma en bloed in de weefsels terecht komen en dit leidt dus tot  zwellingen.

Behandeling

De behandeling van Purpura Haemorhagica bestaat uit het toedienen van inspuitingen met corticosteroïden en penicilline. Hoe sneller de behandeling start hoe beter de vooruitzichten.

De behandeling moet door een ervaren dierenarts streng opgevolgd worden om te vermijden dat de ziekte een fatale afloop kent. Ook de eigenaar zal zeer strikt en gedisciplineerd met de voorgeschreven behandeling moeten omgaan. De herstelperiode kan lang aanslepen en gedurende deze periode moet men het paard voldoende rust gunnen.

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Wednesday, November 15, 2017 om 17:04u

Rel to Facebook© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd