Logo 1001 tips
De Parisienne - Roman van André Van Butsel

Zoektocht naar een verdwenen jeugdvriendin.

Lees meer >>

Meisje aan de Overkant - Debuutroman van André Van Butsel

Een simpele dorpsjongen, een rebels stadsmeisje, een ontroerende vriendschap.

Lees meer >>

 


 

Seborrhoe

 1. Startpagina allergieën bij paarden
 2. Atopie
 3. Ontstoken ogen bij paarden: hoe verzorgen?
 4. Oorschelp verhoorning
 5. Pempigus-complex
 6. Purpura haemorhagica
 7. Seborrhoe
 8. Urticaria, netelroos of galbulten
 9. Zadeleczeem
 10. Zomereczeem , zomerschurft of staart- en maneneczeem, cullicoides dermatitis

Wat is het?

SeborrhoeSeborrhoe is een een abnormale of overmatige afscheiding van talg uit de talgklieren. In normale omstandigheden maakt de huid, met dezelfde snelheid, even veel nieuwe cellen aan als er oude cellen afsterven. Wanneer dit evenwicht verstoord is, worden de nieuwe cellen niet even snel aangemaakt als er oude cellen afsterven. Er worden stukken dode huid zichtbaar. Deze plekken zien er schilferig of vettig uit en kunnen tekenen van ontsteking vertonen. Er treedt verhoorning van de huid op. Er zitten veel schilfers en korsten op de huid en er wordt overmatig veel talg gevormd. De huid kan vet aanvoelen.

Er zijn twee vormen: Seborrhoe Sicca (droge seborrhoe) en Seborrhoe Oleosa (vette Seborrhoe).

Bij de droge vorm (Seborrhoe Sicca) zie je een droge schilferige huid met kleine witte of grijze, niet plakkerige schilfertjes.

Bij de vette of natte vorm (Seborrhoe Oleosa) zie je naast schilfers, omdat er ook vet vrijkomt, ook geelbruine vettige korsten ontstaan waarin de haren vastklitten. De vacht voelt dan olieachtig aan en kan stinken. Deze laatste gaat nogal eens gepaard met ontstekingen.

Seborrhoe kan zich plaatselijk manifesteren (staart en manen) of over het ganse lichaam aanwezig zijn.

De oorzaken

De oorzaken kunnen o.a. zijn: bacteriele infectie van de huid, besmetting door vlooien, luizen, vliegen, mijten of teken, warme en droge omstandigheden, verkeerde shampoo en/of borsteltechnieken, voedingsstoornis, een slecht werkende schildklier, het syndroom van Cushing of diabetes.

Behandeling

Seborrhoe is moeilijk te behandelen, vooral de gegeneraliseerde vorm. Het is raadzaam niet te veel verschillende middeltjes door elkaar te gebruiken. Dit kan de huid nog meer irriteren en ontsteken met als gevolg nog meer talgproductie.

Volgende zaken kunnen beterschap brengen:

 • Veel kammen van de de manen en de staart houden de ziekte onder controle.
 • Het paard 2 à 3 maal per week wassen met keratolytische shampoo, die selenium bevat. Een dergelijke shampoo weekt de korstjes af en helpt de huid te herstellen. Men gebruikt milde shampoos, bv op basis van lanoline, laurylsulfaat of glycerine. Deze stoffen zijn licht keratolytisch ( keratine of korst oplossend). Salicylzuur en bijv. benzoylperoxide hebben een sterker keratolytisch effect. Na het wassen kan men een haarconditioner (de haarconditioner die wij gebruiken) aanbrengen die men goed uitspoelt. De huid, na iedere wasbeurt,  telkens goed droog wrijven en insmeren met een olie of lotion op basis van aloe vera.
 • De haren van het paard knippen of wegscheren, kan ook een oplossing zijn.
 • De voeding van het paard aanpassen. Toedienen van vitamine E en selenium kunnen de aandoening verbeteren. Selenium zit in lage dosis in gras, hooi en voordroog. Selenium moet dus via krachtvoer (brok of muesli) aangevuld worden. Het is raadzaam te starten met een vitamine E kuur. Gedurende de eerste drie weken voegt men 14 gram vitamine E toe aan het krachtvoer. De volgende drie weken slechts 4 gram per dag geven onder het krachtvoer. Met selenium dient men op te passen voor een selenium vergiftiging. Raadpleeg dus zeker vooraf je dierenarts.
Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Wednesday, November 15, 2017 om 17:04u

Rel to Facebook© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd