Urticaria, netelroos of galbulten
- Startpagina allergieën bij paarden
- Atopie
- Ontstoken ogen bij paarden: hoe verzorgen?
- Oorschelp verhoorning
- Pempigus-complex
- Purpura haemorhagica
- Seborrhoe
- Urticaria, netelroos of galbulten
- Zadeleczeem
- Zomereczeem , zomerschurft of staart- en maneneczeem, cullicoides dermatitis
Wat is Urticaria of netelroos of galbulten?
Urticaria of netelroos is een aandoening waarbij duidelijk verdikte bultjes ontstaan. Er is oorspronkelijk geen beschadiging van de huid vast te stellen.
Deze bultjes zijn zacht ten gevolge van een plaatselijk oedeem en hebben een vlakke bovenkant.
Arabieren en Engelse volbloeden zijn gevoeliger voor Urticaria of netelroos.
Symptomen
Soms zijn de bultjes klein en rond maar ze kunnen ook samenvloeien. De huid lijkt dan op een maanlandschap met verschillende kraters (ronde bulten door vochtophoping).
Niettegenstaande deze zwellingen, hebben de paarden meestal geen jeuk en zijn ze niet ziek.
Bij urticaria zitten de bulten over de gehele huid.
Ze kunnen plotseling (binnen enkele minuten) opduiken en ook snel weer verdwijnen (na enkele uren). Andere keren duurt het langer.
In ernstige gevallen en als de aandoening lang blijft bestaan, kan er zelfs vocht door de huid komen. Er ontstaan plakkerige korsten, de huid af sterft en er blijven kale plekken achter.
Indien de urticaria langer blijft bestaan, kunnen de verdikkingen uitbreiden naar buiten en verminderen
ze in het minden. Er ontstaan ringvormige zwellingen.
In enkele gevallen voelt het paard zich suf, reageert sloom, doet koorts en vertoont een verminderde eetlust.
Wanneer je op zo’n bultje drukt, blijft er een putje achter omdat het vocht wegtrekt. Maar na een paar minuten verspreidt het vocht zich opnieuw en verdwijnt het putje.
Daarom is Urticaria of netelroos is niet te verwarren met Nodulaire Necrobiosis of harde bultjes. (Zie rubriek Nodulaire Necrobiosis of harde bultjes)
Oorzaken
De oorzaak van urticaria of netelroos is niet altijd gekend. Men neemt aan dat het paard een allergische reactie vertoont. Deze allergie kan zowel een exogene (van buiten af) of een endogene (van binnen het lichaam) oorzaak hebben.
Exogene oorzaken
- Insectenbeten. Het speeksel van insecten veroorzaakt een zwelling. Zie ook rubriek zomereczeem of zomerschurft / staart- en maneneczeem
- Brandnetels.
- Planten.
- Geneesmiddelen.
- Chemische stoffen o.a. allergie op vliegenspray of shampoo.
Endogene oorzaken:
- Geneesmiddelen.
- Voedingsmiddelen.
- Strooisel in de paardenbox.
- Aandoeningen van het maag-darmkanaal.
- Infectieziekten.
- Stress.
- Bloedtransfusies.
Opmerking: paardeneigenaars hebben het nogal eens over haverbultjes waarbij uiteraard haver als oorzaak wordt aangeduid. Doch bij haverbultjes zijn de bultjes kleiner en blijven langer. Pas als er geen haver meer gevoerd wordt, verdwijnen ze.
Behandeling
Het paard een snelle en adequate behandeling geven, is niet steeds mogelijk omdat de eigenaar meestal niet weet waarvoor zijn paard allergisch is.
De behandeling bestaat uit:
- Proberen uit te zoeken waarvoor je paard allergisch is. Hierbij is het van belang dat je nagaat wat er precies verandert is in de omgeving van het paard. Zijn er meerdere zaken waarvan je vermoed die oorzaak van de urticaria kunnen zijn, verander telkens maar één ding gedurende een aantal weken (strooisel, ruwvoer). Dit om te kunnen vaststellen wat nu de precieze oorzaak van de allergie is.
- Indien urticaria vaak bij je paard voorkomt, is het raadzaam om een bloedonderzoek te laten doen. Soms geeft dit ook geen uitsluitsel en een andere allergietest voor paarden is er momenteel nog niet voorhanden.
- In ernstige gevallen kan de dierenarts ontstekingsremmers of corticosteroïden en/of antihistaminicum toedienen.
- Is het voer de oorzaak dan kan een dieet van Luzerne hooi gegeven worden.
- Het paard afspuiten met koud water kan de zwelling ook doen afnemen.
- Het weren van insecten door de stallen dagelijks uit te mesten, vliegenvangers hangen, het paard een vliegendeken omdoen (Ivanhoe Horse Equipment Bodydeken),…
Indien de urticaria ernstig is of lang aanhoudt is het steeds raadzaam om een dierenarts te contacteren. In uitzonderlijke gevallen kunnen oedemen ook onder de slijmvliezen van de keel en de luchtpijp ontstaan, het paard krijgt ademhalingsproblemen en zou kunnen stikken.
© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd