Logo 1001 tips
De Parisienne - Roman van André Van Butsel

Zoektocht naar een verdwenen jeugdvriendin.

Lees meer >>

Meisje aan de Overkant - Debuutroman van André Van Butsel

Een simpele dorpsjongen, een rebels stadsmeisje, een ontroerende vriendschap.

Lees meer >>

 


 

Aromatherapie voor paarden

 1. Startpagina alternatieve geneeswijzen
 2. Acupunctuur
 3. Aromatherapie
 4. Bach bloesem therapie
 5. Chiropraxie
 6. Homeopathie
 7. Kruidengeneeskunde of fytotherapie
 8. Orthomoleculaire geneeskunde
 9. Osteopathie
 10. Shiatsu

Wat is aromatherapie?

Aromatherapie wordt reeds 5000 jaar geleden in Egypte toegepast. Men maakt gebruik van etherische oliën om de gezondheid van mens en dier te behouden. Etherische oliën zijn een mengsel, een concentraat, van aromatische, olieachtige, vluchtige en geurende bestanddelen die in planten voorkomen. Etherische oliën stimuleren het immuniteitssysteem, hebben ontstekingsremmende, desinfecterende en pijnstillende werking.

Welk  aandoeningen kan men behandelen met aromatherapie?

 • Aandoeningen van het zenuwstelsel: stress, angst, lusteloosheid en stalondeugden. Al naargelang het gebruikte middel hebben de etherische oliën een kalmerend of een stimulerend effect.
 • Acute of chronische aandoeningen. Volgende aandoeningen kunnen perfect behandeld worden: virale infecties zoals bijvoorbeeld verkoudenheden, bacteriële infecties zoals bronchitis en sinusitis, maag- en darmproblemen zoals worminfecties, koliek, krampen, maagzweren en diarree, dermatologische problemen zoals mok, abcessen, wratten, allerlei wonden. Bij zomereczeem wordt aromatherapie vaak gebruikt om insecten op een afstand te houden.
 • Aandoeningen van het bewegingsapparaat: artrose, artritis, blessures, bloeduitstortingen, verstuikingen, peesontsteking,… Aromatherapie kan hier ook preventief gebruikt worden ter versteviging en ter ontspanning van de spieren of als opwarming van de spieren ter voorbereiding van een wedstrijd of training. Ook na een wedstrijd kunnen etherische oliën helpen bij het recupereren.

Hoe wordt aromatherapie toegepast?

Het is belangrijk dat de aromatherapie specifiek wordt toegepast volgens de individuele noden of behoeften van het paard. Elk paard dient dus een uniek product voorgeschreven te krijgen. Naargelang de aandoening kunnen etherische oliën oraal, door inademing of via massages toegediend worden.

Bij paarden gaat men de etherische olie toedienen door rechtstreeks op het tandvlees of op de binnenkant van de kaken wrijven of op een klontje suiker of in honing te geven.

Een andere toepassing is dat men de etherische olie gaat verstuiven in de paardenbox of op een handdoek gieten en in de nabijheid van het paard hangen.
Nog een andere mogelijkheid is de etherische oliën te deppen, uitsmeren op de huid van het paard onder de vorm van lotion, zalf, crème, balsem of klei.

Enkele voorbeelden

Eucalyptus (er zijn verschillende soorten) is een natuurlijk antibiotica en doodt bacteriën en virussen, reinigt de luchtwegen en is koortsverlagend.
Kamille werkt kalmerend bij allergische reacties en vermindert zwellingen.
Rozemarijn vermindert pijn, verbetert de circulatie en helpt dus tegen kneuzingen en zwellingen.
Lindebloesem vermindert de stress.  

Waarschuwing

Ga nooit zelf experimenteren met etherische oliën. Wil je met aromatherapie aan de slag, raadpleeg steeds vooraf een aromatherapeut. Etherische oliën die verkeerdelijk aangewend worden kunnen de huid verbranden, epilepsie veroorzaken, lever- en nierproblemen bevorderen.

Interessante sites over aromatherapie

http://www.bloggen.be/equicani/archief.php?ID=51725
Equicani-Relax
olv Els
Sint-Truiden
BTWnr: 0806.225.002
Telnr: 0486/580.270
email: equicani@hotmail.comac
http://www.hippozen.be/aromatherapie.html
http://www.petcrazy.be/Aroma.htm

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Wednesday, November 15, 2017 om 16:04u

Rel to Facebook© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd