Logo 1001 tips
Muis & Mol: kwaliteitsvolle handgemaakte accessoires voor baby's, kinderen en volwassenen

 


 

Vorige pagina

Chiropractie of chiropraxie bij paarden

 1. Startpagina alternatieve geneeswijzen
 2. Acupunctuur
 3. Aromatherapie
 4. Bach bloesem therapie
 5. Chiropraxie
 6. Homeopathie
 7. Kruidengeneeskunde of fytotherapie
 8. Orthomoleculaire geneeskunde
 9. Osteopathie
 10. Shiatsu

Chiropractie is samengesteld uit de woorden cheir en praxis, dit betekent met de hand uitgevoerd. De chiropractie toegepast op de mensen werd ontwikkeld door D.D.Palmer in de Verenigde Staten. Daar deed men studies bij mensen met rugproblemen. Deze studies bewezen dat mensen met lage rugpijn dankzij chiropractie konden geholpen worden. Door de successen van de humane chiropractie ging men het later ook toepassen op dieren. Enkel dierenartsen of humane chiropractors kunnen de diergeneeskundige chiropractie beoefenen.

Chiropractie richt zich op de verbetering van de beweeglijkheid van de  wervelkolom en de gewrichten. Volgens de chiropractie beschikt het lichaam over een zelfgenezend vermogen. Een optimale beweeglijkheid van de wervelkolom heeft een positief effect  op de organen en daardoor op een optimale gezondheid.

Als er onvoldoende beweeglijkheid is van de wervels en gewrichten, veroorzaakt dit pijn en kan er een blokkade van de zenuwbanen vanuit het ruggenmerg. Hierdoor ontstaat dan weer druk op de zenuwknopen.  Doordat de impulsen vanuit het ruggenmerg verstoord zijn, ervaart men pijn en kent men functieverlies. Chiropractie is een behandelingsmethode die er van uit gaat dat het zenuwstel alle organen, spieren en weefsels stuurt.

Waarom chiropractie bij paarden?

Paarden worden dagelijks geconfronteerd met het risico dat hun wervelkolom overbelast wordt:

 • Geboorte: reeds van bij de geboorte kan een moeilijke bevalling  zowel voor de merrie als voor het veulen problemen veroorzaken.
 • Trauma: vallen, struikelen of uitglijden, vastliggen in de stal, aan halster hangen kan ernstige gevolgen hebben voor de wervelkolom.
 • Gebrek aan beweging:  paarden dienen te beschikken over een ruime stal waarin ze zich vrij kunnen bewegen en  zich eens kunnen rollen. Bovendien is dagelijkse training of weidegang van essentieel belang voor hun gezondheid.
 • Training en wedstrijd: elke training en wedstrijd houdt een risico in voor de wervelkolom van het paard. Het paard kan overbelast worden, overvraagd worden, kwetsuren oplopen.
 • Zit van de ruiter: een verkeerde zit van de ruiter, niet mee zijn met de bewegingen van het paard,…
 • Onaangepast harnachement:  een niet aangepast zadel, een slecht of te scherp bit,…
 • Geen of gebrekkige tandverzorging: haken kunnen bijv een ontsteking van het kaakgewricht veroorzaken.
 • Transport van het paard: het onverantwoord rijden met de trailer, lange afstanden op een trailer, lang stilstaan op een trailer, slecht onderhoud (schokdempers) van de trailer,…
 • Hoeven en hoefbeslag: onvoldoende hoefverzorging, verkeerd  hoefbeslag,…
 • Leeftijd: oudere paarden lopen nog meer risico’s voor schade aan de wervelkolom.

Al deze zaken kunnen het paard heel wat pijn bezorgen. Om deze pijn te verzachten, zal het paard zijn houding aanpassen en anders gaan bewegen.  Er ontstaat spanning en stress.

Chiropractie kan hier zowel preventief als curatief een rol in vervullen. Chiropractie kan vaak zowel  acute als chronische pijn verminderen of wegnemen. Chiropractie is een aanvullende geneeskunde en een samenwerking tussen dierenarts, tandarts, hoefsmid zijn belangrijk. Vooral omdat de gezondheid van een paard ook bepaald wordt door de volgende factoren: huisvesting, voeding, omgevingsfactoren, hoefverzorging, gebitsverzorging, training, zadel en bit.

Welke signalen kan  het paard ons geven en waar dient men op te letten?

De relatie paard - eigenaar of verzorger is enorm belangrijk. Kijk naar je paard, luister naar je paard, observeer je paard, breng voldoende tijd door met je paard en dit niet enkel tijdens het rijden. Je paard kan je aangeven dat het zich niet lekker voelt. Communicatie is belangrijk. Zorg dat je paard goed verzorgd wordt. Maar dan nog kan je paard je signalen geven dat er wat schort en kan chiropractie een aanvulling zijn. We sommen een paar symptomen op waarbij chiropractie kan nuttig zijn:

 • Gedragswijzigingen: het paard wordt zuur en chagrijnig.
 • Pijnlijke of bange uitdrukking in de ogen
 • Gevoelig zijn voor aanrakingen: het paard krimpt in elkaar, loopt weg, ontwijkt en toont afkeer van aanrakingen.
 • Stijfheid bij het uit de stal komen.
 • Afkeer van poetsen.
 • Verzet bij het opzadelen of aansingelen
 • Ander lichaamshouding aannemen.
 • Schudden met het hoofd, oren plat leggen, zwiepen met de staart tijdens het rijden
 • Bokken of ongehoorzaamheid tijdens het rijden.
 • Vaak struikelen
 • Geen werklust meer hebben
 • Geen uithoudingsvermogen meer hebben.
 • Verminderde prestaties
 • Zichzelf aantikken
 • Moeite met nageeflijkheid
 • Moeite met verzamelen
 • Moeite met zijgangen
 • Moeite met de achterhand onder te brengen
 • Vastzitten aan één kant. De oefeningen lukken beter links dan rechts of andersom.
 • Stijve rug, vasthouden van de rug, geen takt of swung in de bewegingen.
 • Onregelmatigheden in een gang
 • Weigering voor de sprong
 • Kreupelheid
 • Overmatig zweten
 • Jeuk aan de staart

Hoe verloopt nu een behandeling?

Zoals we reeds hoger vermeldden, is het noodzakelijk het paard alle nodige verzorging te bieden. Het is raadzaam om de chiropractor te laten komen minstens vier dagen nadat de hoefsmid en een week nadat de tandarts is langs geweest. Dit om niet teveel veranderingen ineens te veroorzaken.

Een behandelingssessie van de chiropractor neemt al vlug een uur in beslag. 

Bevraging

De consultatie start met een bevraging van de eigenaar of verzorger van het paard. Men stelt vragen over de leeftijd, het werk dat het paard al gedaan heeft, het probleem, hoelang dit zich al voordoet en wat er allemaal al is aan gedaan.

Observatie

Vervolgens observeert de chiropractor het paard in stap aan de hand. Dit zowel op een rechte lijn als op een volte. Ook in draf of in galop of bij het uitvoeren van andere oefeningen kunnen bepaalde problemen aan het licht komen.

Onderzoek en behandeling

Daarna volgt het onderzoek van het paard door de chiropractor. Hij/zij zal het paard betasten. Alle gewrichten tussen de wervels worden getest op beweeglijkheid. Ontdekt men hier blokkades dan worden deze losgemaakt door middel van specifieke, kleine, snelle met weinig kracht gecontroleerde bewegingen worden de gewrichten gemanipuleerd. Dit noemt men in vaktermen ‘adjustment’. Vaak zie je amper wat de chiropractor doet. Het krachtig drukken met de handpalm in de richting van het gewrichtsvlak kan al een verandering bij het paard teweeg brengen.  Soms is tijdens een adjustment een krakend geluid te horen. Dit wordt veroorzaakt door het plots aanzuigen van lucht in een gewrichtsholte. Mensen denken vaak dat dit geluid afkomstig is van het kraken van de beenderen.

Na de behandelingssessie laat men het paard nog een 5 à 10 minuten aan de hand stappen om tot rust te komen. De chiropractor zal met de eigenaar zijn bevindingen bespreken en eveneens een advies naar de toekomst geven.

Nazorg bij een behandelingssessie van de chiropractor

Het is raadzaam om na een behandeling van chiropractie het paard een 2 à 3 dagen rust te gunnen. Hiermee bedoelen wij: niet rijden, niet longeren, geen bezoek van de hoefsmid of tandarts. Het paard aan de hand laten stappen een paar keer per dag gedurende een 10 minuten is ideaal. Zorg hierbij wel dat het paard enkel op rechte lijn stapt en geen scherpe draaibewegingen dient te maken. Stalrust is niet echt nodig. Beschik je over een weide waar het paard gewoon is van te grazen, laat het paard daar dan maar rustig grazen. Rustig bewegen is ideaal.

Hoeveel behandelingen heeft een paard nodig?

Het antwoord op deze vraag is verschillend van paard tot paard en zal mede bepaald worden door de aard en hoelang het probleem bij dit paard al bestaat. Acute problemen zijn meestal sneller op te lossen dan reeds jaren aanslepende blokkades.

Wel is het zo dat vaak één behandeling niet volstaat om het probleem op te lossen. Het kan zijn dat er meerdere behandelingssessies nodig zijn om de beweeglijkheid en de normale vorm  van de wervelkolom op punt zetten.  Dit tot dat het lichaam opnieuw de normale beweging gaat aannemen en de spieren en ligamenten deze gaat ondersteunen. Eén of 2 nabehandelingen zijn vaak nodig om een optimaal resultaat te bekomen. Extra aandacht dient gegeven te worden indien het paard zou vallen, struikelen, een zware wedstrijd achter de rug heeft, na lange rit op een trailer, uitbundige vreugdesprongen maakte enz. Dit zijn  zaken die een bijkomende chiropractische behandeling kunnen vereisen.

Interessante sites

http://www.diergeneeskundigechiropractie.be/NL/01B_nl.htm

http://www.lodash.nl/wat_is_chiro.php
Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Wednesday, November 15, 2017 om 17:04u