Shiatsu bij paarden
- Startpagina alternatieve geneeswijzen
- Acupunctuur
- Aromatherapie
- Bach bloesem therapie
- Chiropraxie
- Homeopathie
- Kruidengeneeskunde of fytotherapie
- Orthomoleculaire geneeskunde
- Osteopathie
- Shiatsu
Wat is shiatsu?
Shiatsu is een oude Japanse acupressuur-techniek. Shi is het Japans voor vinger en atsu is druk. Shiatsu is dus een drukpuntmassage die werkt op de meridianen of energiebanen via masserende bewegingen van de vingers. Deze energiebanen die over het lichaam lopen, corresponderen met een orgaan in het lichaam. Men gaat uit van het principe dat lichaam en geest één zijn. Door druk uit te oefenen op de meridianen gaat men de werking van dit orgaan beïnvloeden en eventuele blokkades opheffen. Bij een gezond individu stroomt de energie gelijkmatig en zijn yin en yan in evenwicht. Wordt de energie onderbroken dan wordt men ziek. Via het stimuleren van bepaalde punten op het lichaam gaat men zo natuurlijk mogelijk de inwendige energie herstellen en het lichaam stimuleren tot zelfgenezing. De druk uitoefenen kan door een combinatie van stretchen, rotatie, duim – en/of handpalmdruk of percussie. Zowel lichamelijke als geestelijke of mentale blokkades kan de shiatsu-therapeut herstellen via de meridianen.
Waarom shiatsu bij paarden?
Een 20 tal jaren geleden is men shiatsu ook beginnen toepassen bij paarden. Paarden communiceren met elkaar en hun verzorgers via lichaamstaal. Zij zijn dus zeer gevoelig voor elke vorm van lichaamstaal en aanrakingen. Zij zijn eerlijk en reageren intuïtief. Paarden zeggen onomwonden hoe ze zich voelen. Omdat shiatsu gebaseerd is op aanrakingen en vertrouwen, werkt shiatsu dus sneller bij paarden dan bij mensen. Paarden laten alles gebeuren zonder vooroordelen. Tijdens een shiatsu behandeling ziet men vaak de paarden geeuwen, zuchten of kauwen. Dit zijn bij paarden tekens van ontspanning.
Waarbij kan shiatsu helpen?
- Shiatsu optimaliseert spijsverteringsproblemen zoals kolieken.
- Shiatsu kan stijfheid verhelpen en de soepelheid verhogen bij artrose en artritis.
- Shiatsu kan een rol spelen bij onregelmatige gangen, rugpijnen, spier- en gewrichtsproblemen, kreupelheid of manken.
- Shiatsu helpt het paard te ontspannen en dit zowel fysiek als psychisch.
- Shiatsu helpt de vermoeidheid te verdrijven.
- Shiatsu kan de prestaties van het paard verhogen.
- Shiatsu verhoogt de weerstand en de bloedsomloop.
- Shiatsu kan de pijn verminderen.
- Shiatsu verhoogt het recuperatievermogen na inspanning.
- Shiatsu bevordert het genezingsproces na ziekte, infecties en kwetsuren.
- Shiatsu helpt bij angst, stress, gebrek aan zelfvertrouwen, depressie en lusteloosheid.
- Shiatsu kalmeert en ontspant bij agressie, karakterproblemen en gedragswijzigingen.
- Shiatsu behandelt huidproblemen en allergieën.
- Shiatsu brengt het zenuwstelsel en de hormonale werking opnieuw in evenwicht.
- Shiatsu verhoogt het totale welbehagen van het paard.
Hoe verloopt nu een shiatsu behandeling?
De shiatsu-therapeut komt het paard in zijn eigen stal onderzoeken. Een behandeling duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur. Tijdens de behandeling is vaak al enige verbetering te constateren. Het is raadzaam om het paard na een behandeling en ook de dag nadien rust te geven. Enkel longewerk of weidegang is aanbevolen. Het duurt ongeveer 2 à 3 dagen vooraleer het paard zijn optimale conditie herwonnen heeft aangezien er bij een shiatsu behandeling veel afvalstoffen vrijkomen.
Een shiatsu behandeling zou ongeveer 2 weken nawerken. Sommige paarden hebben na enkele behandelingen opnieuw een harmonieus evenwicht. Liefhebbers van shiatsu pleiten er voor om de shiatsu behandeling om de maand en half bij het paard toe te passen. Zij vinden een dergelijke behandeling net zo noodzakelijk als het langs komen van de hoefsmid. Een voordeel hierbij is dat shiatsu ook aan te leren is door de paardeneigenaar zelf. Vele workshops en cursussen worden over shiatsu gegeven. Daarin worden de basistechnieken zo eenvoudig mogelijk uitgelegd zodat zelfs de beginnelingen in staat zijn om eenvoudige en kleine dagelijkse probleempjes aan te pakken.
Waarschuwing
Shiatsu is geen geneeskunde en vervangt dus nooit de dierenarts. Meestal is shiatsu een aanvulling op, een ondersteuning van de traditionele geneeskunde of ter preventie. Ideaal is als shiatsu therapeuten samenwerken met dierenarts, hoefsmid en of tandarts.
Interessante sites over shiatsu
http://ww.horse-therapy.be
http://ww.painthorse-ranch.be
http://www.hippozen.be/wellness.html
http://www.equine-partners.be/nl_paardenshiatsu.php
Voor meer info of afspraak inzake shiatsu: 0496/33 70 96 of lisbeth_wijnants@hotmail.com
© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd