Logo 1001 tips
De Parisienne  - Roman van André Van Butsel

Zoektocht naar een verdwenen jeugdvriendin.

Lees meer >>

Meisje aan de Overkant  - Debuutroman van André Van Butsel

Een simpele dorpsjongen, een rebels stadsmeisje, een ontroerende vriendschap.

Lees meer >>

 


 

Vorige pagina

EHBO bij paarden: houding bij ongeval en toepassen van EHBO

  1. Startpagina EHBO
  2. EHBO bij paarden: overzicht
  3. Dagelijks toezicht op de gezondheid van je paard
  4. Houding bij ongeval en toepassen van EHBO
  5. Het beoordelen van de toestand van een ziek of gewond paard
  6. Wonden leren beoordelen
  7. Wat te doen bij bloedingen?
  8. Wat doen bij een paard dat in het water terecht komt?
  9. Inhoud van de EHBO koffer

Rustig blijven en ieders veiligheid garanderen is een belangrijk begin. Het is noodzakelijk dat de eigenaar van het paard kalm blijft. Het paard neemt meestal de emoties van zijn baas over. Als Unique, mijn 11 jarige ruin, voelt dat ik zenuwachtig ben, gaat hij in nog geen 5 minuten ook door het dak. Het is daarom noodzakelijk dat het paard vertouwen in ons heeft (lees ook de rubrieken: grondwerk met paarden en koliek bij paarden).

Bij gevaar of pijn kijkt Unique mij met grote ogen aan alsof hij van mij bevestiging wil krijgen of alles wel ok is. Als ik hem dan zachtjes toespreek krijg ik er, zelfs in een noodsituatie, nog veel van gedaan. Hij kalmeert en laat mij, weliswaar soms argwanend, begaan.

Icarus, het paard van mijn echtgenoot, is eigenwijzer en als hij zegt dat het genoeg geweest is, kan niets of niemand hem nog troosten. (lees ook de rubriek: mok bij paarden) Gelukkig heeft de hulpvaardige pensionhouder, tevens werkzaam in een dierenkliniek, zeer veel paardenkennis om bij te springen waar het kan. Het gebruik van een praam kan helpen om het paard wat handelbaar te houden. Het doet het paard geen pijn maar door de druk op de neus maakt het zenuwstelsel endorfinen vrij. Dit zijn stoffen die een pijnstillende en kalmerende werking hebben. Doe nooit een praam om het oor van het paard. Het oor vastpakken kan wel. Als het paard ligt, kan je op zijn hoofd en hals gaan zitten (liefst naar de rugzijde toe). Zo kan je het paard gemakkelijk ter plaatse rustig houden.
Omdat onze dieren zeer belangrijk voor ons zijn en ik nogal een controlefreak ben, volgden we een workshop over EHBO bij paarden.

Door het toedienen van de eerste hulp willen wij erger voorkomen. Snel en accuraat reageren is vaak voldoende. Is er meer nodig dan dient de deskundige hulp van de dierenarts onmiddellijk ingeroepen te worden. Toch is het handig als je al een basiskennis hebt over wat normaal en afwijkend is bij paarden. Zo hopen wij de hoofdzaak van bijkomstigheden te kunnen scheiden en met gezond verstand te kunnen handelen. Het paard als geheel bekijken en zich niet focussen op enkel een wonde, is een must.

Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Wednesday, November 15, 2017 om 17:08u

Rel to Facebook© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd