Logo 1001 tips
Muis & Mol: kwaliteitsvolle handgemaakte accessoires voor baby's, kinderen en volwassenen

 


 

Vorige pagina

Hippisch Recht en Juridische Problemen met Paarden

 1. Gratis video-cursussen over paarden in het Nederlands
 2. Wat is de leeftijd van mijn paard in mensenjaren?
 3. Hippisch recht en juridische problemen met paarden
 4. Zegswijzen en spreekwoorden over paarden
 5. Geschenkideeën voor paardenliefhebbers
 6. Zelf een stalkaartje voor uw paarden maken

Gedichten over mijn paarden

 1. Gedicht voor mijn paard Icarus
 2. Gedicht voor mijn paard Unique

Hippisch recht en juridische problemen met paardenVoor een paardenliefhebber is een paard bezitten en er een band mee opbouwen, de hemel op aarde. De liefde en de vriendschap die een paard je kan schenken, geeft je zo een enorm gelukzalig gevoel. Maar soms loopt er iets mis.

Bedrog

De paardenwereld is een zeer harde wereld waarmee vaak veel geld gemoeid is. Er wordt al eens een loopje genomen met de eerlijkheid. Heel dikwijls zagen wij mensen die op goed vertrouwen een paard kochten en die achteraf tot de vaststelling kwamen, bedrogen te zijn geweest. Het paard gaat na enige tijd mank lopen, het blijkt ernstige gezondheidsproblemen te hebben of het voldoet gewoon niet aan de verwachtingen. Je kan je voorstellen wat een drama dit teweeg brengt op financieel vlak, maar ook op emotioneel vlak, wanneer ja aan dit paard gehecht bent geraakt. Ook al heb

Schade veroorzaakt door je paard

Een ander veel voorkomend probleem doet zich voor wanneer je paard in al zijn vrolijkheid een medisch letsel toebrengt aan de hoefsmid, de paardentandarts of aan omstaanders. Paarden zijn sterk en kunnen ook nogal wat schade veroorzaken aan goederen, zoals stallen, voertuigen enz.

Of, wat een leuke buitenrit moest worden, verandert plots in een nachtmerrie omdat jij en je paard betrokken zijn in een verkeersongeval. Wie zal dat betalen? Wie is (burgerlijk) aansprakelijk? Heb je een verzekering voor je paard? Is je paard verzekerd via de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (de "familiale")?

Paardensport: je broodwinning in gevaar

Nog meer geld komt er bij kijken wanneer je in de professionele paardenwereld je brood probeert te verdienen. Je traint een eigenaarspaard en na al je inspanningen blijkt het paard tot topprestaties in staat. De eigenaar verkoopt het paard voor een hoog bedrag maar jouw vergoeding voor geleverde prestaties blijft uit.

Zo kunnen wij nog een aantal voorbeelden opnoemen, maar één feit staat vast: in dergelijke situaties kan het handig zijn advies te krijgen of beroep te kunnen doen op een deskundige op dit gebied. Je denkt direct aan een advocaat, maar hoeveel advokaten zijn er gespecialiseerd in dit rechtsgebied?

Hippische advokaten

Via het internet kwamen wij in contact met de hippische advokaten. Meester Luc Schelstraete, zelf ooit actief ruiter in de dressuur- en samengestelde wedstrijdsport geweest, ging zich om deze reden  bekwamen in  juridische vraagstukken met betrekking tot de hippische sport.

De vertrouwdheid met de terminologie en de cultuur van beoefenaars van de paardensport, en de ervaring en kennis met betrekking tot de veterinaire aspecten op juridisch terrein, zorgen er voor dat het advokatenkantoor je een uiterst deskundig advies of begeleiding kan aanbieden.

Dankzij hun jaren lange ervaring op het terrein van het (internationale-) hippisch recht bekleden zij een toonaangevende positie.

Schelstraete Advokaten verzorgen eveneens lezingen, cursussen en publicaties in vakbladen zowel in binnen- en buitenland.

Waarvoor kan je terecht bij hippische advokaten?

Bij de hippische advokaten kan je terecht voor:

 • Begeleiding en advies bij aankoop en verkoop van paarden, inclusief de onderhandelingen, de begeleiding bij de veterinaire keuringen en het opstellen van overeenkomsten.
 • Begeleiding en voeren van civiele procedures met betrekking tot: geschillen in verband met
  • aankoop en verkoop, evenals leasing van paarden;
  • geschillen in verband met veterinaire keuringskwesties;
  • geschillen in verband met de verzekering paard;
  • aansprakelijkheidskwesties ten aanzien van o.a. dierenartsen, concoursorganisaties, mede-eigenaren, manegebedrijven.
 • Opstellen van contracten bij aankoop en verkoop van paarden;
  • sportsponsoring;
  • samenwerkingsverbanden tussen ruiters / amazones en eigenaren; dekhengst exploitatie;
  • aankoop en verkoop van Horseboxes en Hippisch Onroerend Goed.

Je merkt dat deze mensen je zowel preventief als curatief met raad en daad kunnen bijstaan.

Voor meer vragen of details verwijzen wij naar de volgende websites:

 • Schelstraete Advokaten : www.schelstraete.nl
 • European Equine Lawyers : www.europeanequinelawyers.com
Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Wednesday, November 15, 2017 om 16:45u