Vorige pagina
Drukplekken-drukkingen bij paarden
- Startpagina huidaandoeningen bij paarden
- Mok bij paarden
- MRSA bij paarden
- Cellulitis bij paarden
- Fotosensibiliteit of overgevoeligheid voor UV straling of zonlicht bij paarden
- Lymfangitis of Einschuss of bloedvergiftiging bij paarden
- Ulceratieve lymfangitis bij paarden
- Ziekte van Cushing (hirsutisme) bij paarden
- Nodulaire necrobiosis of harde bultjes bij paarden
- Haaruitval, alopecia bij paarden
- Pigmentverstoringen bij paarden
- Drukplekken-drukkingen bij paarden
- Doorligwonden of decubitus bij paarden
- Brandwonden bij paarden
Wat is een drukplek of drukking?
Een drukking of 'drukplek' is een beschadiging van het weefsel doordat iets
te veel knelt of drukt op de huid. Door de druk wordt de bloedtoevoer gehinderd en sterven delen van de huid af. Als de huid van de drukplek of drukking
genezen is, blijft meestal deze plek zichtbaar omdat de haren wit blijven (zie ook rubriek pigmentverstoringen bij paarden).
Oorzaken
De oorzaak van een drukplek of drukking is dus slecht passend of schurend materiaal zoals, het
zadel, het hoofdstel, de singel, te strakke bandages, knellende beenbeschermers of ander tuig.
Zweet,zand of vuil bevorderen het ontstaan van drukplekken of drukkingen.
Symptomen
De eerste verschijnselen van een drukplek of drukking is een verdikte huid die warm aanvoelt. De huid is rood en de plek is pijnlijk voor het paard. Er ontstaan dan kleine of grotere bultjes. De haren breken af, de huid laat los en er komt een wondje. Door deze wonde kan er zich een bacteriële infectie voor doen.
Behandeling
- Het wegnemen van de oorzaak van de drukplek is uiteraard belangrijk.
- De drukplek niet meer belasten tot de huid volledig hersteld is. Absolute rust brengt het snelst verbetering. Laat men de drukplek niet rusten, dan zal vlug verergering optreden.
- Koelen van de zwelling door afspuiten met koud water of koude kompressen of ijs of instant cold packs aanbrengen. Opgelet: breng nooit ijs rechtstreeks op de huid aan. De huid kan verbranden. Wikkel het ijs vooraf steeds in een handdoek.
- Aanbrengen van Traumeel zalf om de plek te koelen.
- Aanbrengen van ontstekingsremmende zalf die corticosteroïden of hyaluronidase bevat, indien de huid nog intact is. Hyaluronidase zorgt er voor dat het vocht in de zwelling snem wordt afgevoerd.
- Aanbrengen van betadine zalf indien de drukplek reeds een wonde is. Om secundaire infecties te vermijden, zal de dierenarts meestal antibiotica toe dienen.
Voorkomen van drukplekken of drukkingen
- Gebruik nooit vervuild of bezweet materiaal.
- Zorg dat alles goed past, niet kan gaan schuiven en geen scherpe randen heeft.
- Zorg voor een passend zadel. Vraag advies bij een deskundige zadelmaker.
- Zorg dat de onderleggers voldoende ruimte vrij laten voor de schoft. Controleer steeds of de onderlegger glad op de huid van het paard ligt. Plooien zorgen altijd voor problemen.
- Stop de singel in een wollen singelbontje om de buik te beschermen. Singel nooit te strak in een keer aan want de huid kan gemakkelijk dubbel te komen zitten. Controleer steeds of de huid zonder plooien is. Om huidplooien glad te maken, kan je het voorbeen van het paard even laten strekken.
- Koop geen te zware halster. Zachtere halster geven minder drukkingen. Laat paarden die gevoelig zijn voor drukplekken zonder halster op de weide lopen.
- Koop zachtere beenbeschermers en reinig ze steeds grondig. Verwijder zeker al het zand dat zich in de beschermers vaak ophoopt. Doe steeds onmiddellijk de beenbeschermers af na het rijden.
- Kies voor een degelijk deken die voorzien is van elastische singels. Zorg voor de juiste maat. Momenteel zijn er in de handel borstbeschemers of paarden-bh’s ter beschikking om het paard te beschermen tegen drukplekken op de borst ten gevolge van het deken. Een borstbeschermer of paarden-bh is gemaakt van een soepele, gladde synthetische stretch stof die je over het hoofd van het paard trekt en vastmaakt onder de buik.
© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd