Vorige pagina
Mok bij paarden
- Startpagina huidaandoeningen bij paarden
- Mok bij paarden
- MRSA bij paarden
- Cellulitis bij paarden
- Fotosensibiliteit of overgevoeligheid voor UV straling of zonlicht bij paarden
- Lymfangitis of Einschuss of bloedvergiftiging bij paarden
- Ulceratieve lymfangitis bij paarden
- Ziekte van Cushing (hirsutisme) bij paarden
- Nodulaire necrobiosis of harde bultjes bij paarden
- Haaruitval, alopecia bij paarden
- Pigmentverstoringen bij paarden
- Drukplekken-drukkingen bij paarden
- Doorligwonden of decubitus bij paarden
- Brandwonden bij paarden
Wat is mok?
Mok is een verzamelnaam voor verschillende vormen van huidirritaties en -ontstekingen in de kootholte (achterzijde van het been vlak boven de hoef).
Deze huidirritaties en -ontstekingen kunnen zich ook uitbreiden naar de rest van het been en dan spreekt men van rasp of rap.
Alhoewel deze aandoening zeer hardnekkig kan zijn, is ze niet besmettelijk voor andere paarden.
Voorkomen van mok
Mok kan in alle seizoenen voorkomen doch treft men mok vaker aan in de nazomer en de herfst. Sommige paarden kunnen er echter het ganse jaar last van hebben.
Alle paardenrassen kunnen mok oplopen doch treft men het vaker aan bij paarden met veel behang zoals bij Tinkers en Friezen. Door te lang op natte grond te staan of onvoldoende drogen na het wassen (haren blijven langer nat), gaat de huid verweken.
Ook paarden met een lichtgekleurde of witte huid zijn er gevoeliger voor. Men neemt aan dat het zonlicht sterker inwerkt op deze witte huiddelen of dat de structuur ervan de aanleg voor mok in de hand werkt.
De oorzaken van mok
Mok heeft geen duidelijke oorzaak meestal is het een samenspel van verschillende oorzaken die mok in de hand werken. Men spreekt terecht over mok als een Multi factoriële aandoening omdat mok dus vele oorzaken kan hebben die dan nog eens gecombineerd voorkomen.
We sommen er een paar op:
- Vuil, een vochtige en smerige stal, irriterende stoffen in de bodem of in het stalstrooisel, urine, diarree, modder, een natte weide, insectenbeten, …
- Droge maar stoffige omstandigheden.
- Leverproblemen
- Allergieën
- Een te eiwitrijk rantsoen of een overgevoeligheid voor bepaalde stoffen in het voer zoals klaver, luzerne, melasse,…
- Overgevoeligheid voor bepaalde irriterende stoffen, zoals verzorgings- of schoonmaakmiddelen. Te vaak en te grondig wassen. Hierdoor verdwijnt de natuurlijke vetlaag (talg) van de huid en wordt deze droog en vormen er zich kloven.
- Overgevoeligheid voor fel zonlicht (zie rubriek fotosensibiliteit).
- Zonnebrand op de witte benen.
- Wondjes van allerlei aard waarin bacteriën een ideale voedingsbodem vinden en er een bacteriële infectie ontstaat. Bacteriën zoals de dermatophilus congolensis en stafylokokken groeien in de beschadigde huid.
- Huidmijten of schurftmijten die zich in de warme en vochtige kootholte nestelen (zie rubriek infecties door parasieten).
- Schimmelinfecties.
- Een verminderde weerstand van het paard.
Symptomen
Niet alleen heeft mok verschillende oorzaken ook de symptomen zijn verschillend.
Mok is pijnlijk voor het paard.
Mok kan , als er mijten aanwezig zijn, hevige jeuk veroorzaken. De paarden gaan dan met de achterbenen langs elkaar schuren, schuren met de benen ergens tegen of stampen met hun voeten.
Droge mok of erythemateuze dermatitis
Er is sprake van droge mok of erythemateuze dermatitis als de huid in de kootholte verschijnselen vertoont van roodheid en schilfers.
Natte mok of eczemateuze dermatitis
Bij natte mok of eczemateuze dermatitis is de huid verdikt en is er sprake van vochtig eczeem waardoor korsten in de kootholte ontstaan. Door te bewegen barsten deze korsten en ontstaan er kloven.
De meest ernstige vorm van mok of de verruceuze dermatitis.
Bij de meest ernstige vorm van mok of de verruceuze dermatitis is de huid rood en fel verdikt met plooien. De korsten zijn zeer hard en dik.
Vaak zal het paard ook kreupel lopen.
Mok tast de onderhuidse weefsel aan en de lymfevaten gaan ontsteken. Dat heet lymfangitis of einschuss. Het been wordt van onderaf dik, pijnlijk en warm en het paard krijgt koorts.
Behandeling
Mok begint steeds met een klein plekje dat al snel groter wordt als het niet goed of snel behandeld wordt.
Mok is een zeer hardnekkige aandoening die al menig paardeneigenaar tot wanhoop heeft gedreven omdat het zolang kan aanhouden of telkens terugkomt.
Een snel en gemakkelijk werkend wondermiddel voor mok is er jammer genoeg nog niet uitgevonden omdat mok zoveel verschillende oorzaken en symptomen vertoont, die telkens een andere aanpak vereisen. De behandeling hangt dus van de oorzaak af.
Wij zijn er van overtuigd dat de aanpak zowel inwendig als uitwendig dient aangepakt te worden. Maar al is de behandeling lastig, de belangrijkste factor in het genezingsproces is vooral de arbeid en veel geduld die men zelf in de behandeling steekt. De aanhouder wint!!!
Behandeling van het paard
Uitwendige behandeling
Om mijten of schimmels te vinden, wordt een huid-afkrabsel gemaakt door de dierenarts. Dit wordt onder de microscoop onderzocht.
Allergieën en leverproblemen kunnen door middel van bloedonderzoek worden opgespoord.
Een bacteriologisch onderzoek kan ook handig zijn voor de verdere behandeling.
Is zonnebrand de oorzaak van de mok dan kan het aanbrengen van een zonnecrème met hoge beschermingsfactor ter preventie aangebracht worden.
Hieronder geven wij een algemene beschrijving van de behandeling.
Het scheren van de haren in de kootholte.
- Wassen met een desinfecterende shampoo. Dit kan betadine shampoo zijn. Breng deze shampoo nooit rechtstreeks op de wonde aan maar los wat shampoo op in lauw warm water. Soms is het beter met unicura zeep te wassen wanneer het paard overgevoeligheid voor jodium vertoont.
- Laat de te behandelen plaats goed weken.
- Verwijder zoveel mogelijk alle korsten. Dit is nodig om de zalf zo goed mogelijk in de huid te laten indringen zo niet behandel je enkel de korsten.
- Vermijd bij het afspoelen met koud water, sterke waterstralen rechtstreeks op de wonde.
- De te behandelen plaats grondig afdrogen of drogen met een haardroger. Opgepast: niet op de heetste stand en hou wat afstand zodat er geen brandwonden ontstaan.
- Zijn de korsten niet te verwijderen of is het te pijnlijk voor het paard dan kan je ze laten weken met levertraan of een andere olie of vettige zalf. (aloë Vera olie of néo-cutigénol zalf). Smeer de zalf rijkelijk op de korsten (dikke laag) en breng hierover een zachte bandage. Laat een nachtje goed intrekken. De volgende dag de korsten wegwassen of loskrabben. Dit kan je doen door een mals katoenen handdoek rond de koot van het paard te hangen en met beide handen de uiteinden vasthouden en lichtjes links en rechts te trekken. Je behoud zo een veilige afstand ten opzichte van je paard en door de wrijvingen komen de korsten los. Doe dit zacht maar kordaat. Het geeft niet dat de huid hierdoor wat rood wordt of een beetje gaat bloeden.
- Breng daarna een opdrogende of vette of ontstekingsremmende zalf aan. Er zijn verschillende soorten mokzalf op de markt. Bespreek met je dierenarts wat in jou situatie de beste zalf is. In de volgende rubriek bespreken wij enkele van deze zalven.
Bij ernstige gevallen kan je kiezen voor zalven die corticosteroïden bevatten tegen de ontsteking of antibiotica tegen de bacteriële infecties. Zijn er parasieten of schimmels in het spel dan kunnen parasiet-of schimmeldodende producten eventueel toegevoegd worden aan de zalf. Hou de zaak goed in het oog. Het heeft geen zin door te gaan met een zalf als er geen resultaat geboekt wordt na een aantal dagen.
- Voor de beste resultaten kan men een goed zittend verband aanbrengen over de zalf. Het verband legt men als volgt aan: breng over de zalf een steriel kompres aan. Bevestig hier rond een niet te strak maar ook niet te los gewoon rekverband. Omwikkel de hoef en de kootholte tot boven de kogel met een dikke laag watten. Vervolgens breng je een netverband aan over het geheel en alles omwikkelen met een vetrap zelfklevend verband. Nog wat zelfklevend tape daar over en klaar is kees.
- Deze behandeling dagelijks herhalen tot de wonde droog en zuiver is.
- Zorg naast deze behandeling steeds dat je paard voldoende beweging heeft. Dit stimuleert de bloedsomloop en bevordert de genezing.
Inwendig
- In ernstige gevallen is het toedienen van antibiotica, penicilline of ontstekingsremmers noodzakelijk.
- Analyseer het rantsoen van het paard en zorg er voor dat dit niet teveel eiwitten bevat. Verander geleidelijk aan het voer . Schakel over van droogvoer naar gewoon hooi.
- Van binnen uit kan je het lichaam ondersteunen door producten toe te dienen die een reinigende en/of weerstandstimulerende en bloedsomloop ondersteunende werking hebben. Het toedienen van organisch zwavel is er een van. Zwavel is de bouwsteen van een sterke soepele huid (MSM poeder). Ook het toevoegen van anti-oxidanten lijkt soms doeltreffend.
Behandeling van de omgeving
- Dagelijks de stal reinigen is geen overbodige luxe. Verwijder dagelijks de mestballen en de natte plekken.
- Bij vochtig weer en modderige toestanden, laat de paarden niet dag in dag uit op de weide staan.
- Vermijd bij mok gevoelige paarden ook de ochtenddauw.
- Wees bij de aankoop of de keuze van het stalstrooisel kieskeurig. Opgepast met stofferig stro. Zaagsel zou beter zijn dan stro omdat dit beter het vocht zou opnemen.
- Zorg voor luchtige droge stallen.
- Onderhoud de weide goed. Vermijd een teveel aan klaver.
- Zorg voor een beschutting op de weide tegen aanhoudende regen of te felle zon en hitte. Of hou de paarden op het heetst van de dag binnen.
- Zijn er parasieten aanwezig, was alle verzorgingsmateriaal, dekens en onderleggers met een mijtendodend middel en desinfecteer ook de stal. (zie rubriek mijten bij paarden)
Enkele mokbehandelingen op een rijtje
Bij de zalven werd de samenstelling vermeld zo kan je steeds in overleg met de dierenarts beslissen welke zalf in jou geval het meest efficiënt is. Mocht de zalf uit de handel zijn dan kan er gekeken worden welk nieuw product het best deze zalf benadert of de apotheker kan de zalf als nog zelf maken.
- Allerlei soorten mokzalf te verkrijgen in de handel of door de dierenarts gemaakt
- Dog eczema: Na eventueel scheren van de huid, wordt op de letsels een dun laagje van de emulsie gewreven. Daarna doet men ze door massage in de huidweefsels doordringen. Indien nodig, kan die toediening twee of driemaal per dag herhaald worden. Deze zalf bevat antibiotica, is jeukstillend en reinigt de huid.
Samenstelling: Prednisolone 1 mg – Neomycine (= sulfaat) 5000 IU – sulfur precipitatum 5 mg – zinci oxydum 30 mg – sorbitan monolauraat – polyoxyethyleen (20) – sorbitan monolauraat – cetylstearyl alcohol – methylisparahydroxybenzoas – aqua q.s. ad 1 g.
Néo-cutigénol zalf: 1 à 2 maal daags een relatief dikke laag uitstrijken op een gaasverband en aanbrengen op het letsel.
Indicaties: Neo-Cutigenol wordt voorgesteld voor de behandeling van ulcera, atone wonden, brandwonden met trage cicatrisatie, congestieve irritaties en letsels van de huid, zoals perniones, luiererytheem van de pasgeborene en kloven. Door zijn vettige aard is Neo-Cutigenol vooral aangewezen voor droge huidletsels en niet voor vochtige dermatosen.
Samenstelling: Chlorhexidini acetas 0,7 g — Retinoli palmitas 400.000 U.I. — Titanii oxidum — Zinci oxidum — Jecoris aselli oleum — Butylhydroxyanisol. — Butylhydroxytoluen. — Cera flava — Paraffin. Liquid. — Adeps lanae — Vaselin. Flav. q.s. pro 100 g.
- Zelf gemaakte zalf op advies van de dierenarts die we gedurende 9 dagen één maal per dag dienden aan te brengen. Hierna volgt de bereiding van de zalf ( goed voor 3 dagen):
2 spuiten Lincocin intramammaire (PZIFER). Dit middel zou ook voor koeien gebruikt worden. Daarbij dienden we 1 tube betnelan crème (30g 0.1% - deze zalf wordt ook aan mensen gegeven) te voegen en alles goed mengen. Deze zalf werd dagelijks aangebracht en dan de aangetaste benen omzwachteld met een propere handdoek en bandageren. De bandage niet té hard aanbrengen.
- Chloorteraspray: Kootholte scheren en korsten volledig verwijderen. Dagelijks de wonde behandelen met een spuitbus chloortetraspray (een dunne laag van op een afstand van 15 cm op de wonde spuiten) en een verband aanleggen.
Na 10 dagen vaseline of uiercrème op de huid aanbrengen.
Koper- en zinksulfaat , waarvan een week wel en een week niet, 3cc in eten toedienen en dit gedurende onbepaalde tijd.
Deze behandeling werkt ook tegen stafylokokken aureus.
Penicilline, isobetadine en Oridermyl zalf : Dagelijks wassen met isobetadine (kleine hoeveelheid aan lauw warm water toevoegen en dit tot water licht geel ziet. Niet rood) en korsten verwijderen. Wonde drogen met een föhn.
4 dagen natte kompressen gedrenkt in 5% isobetadine (5cl in 1l water). Nooit isobetadine zuiver rechtstreeks op de wonde aanbrengen). Steeds de wonde afdekken met een verband zoals hierboven beschreven.
7 dagen inspuiten met penicilline.
Daarna 5 dagen behandelen met Oridermyl zalf. Zalf ook rijkelijk aanbrengen op een kompres. Animalintex kompressen kunnen hiervoor gebruikt worden. De plastiekkant van het kompres op de kant van de wonde aanbrengen.
Samenstelling van Oridermyl: triamcinolini acetonidum 1mg, neomycini sulfas 4.5 mg, nystatinum 20.1 mg, lidocainum 20 mg, lindanum 5 mg, exipiens q.s. ad 1 g
Deze behandeling werkt ook tegen stafylokokken aureus.
Prontosan gel: een gel waarmee gemakkelijk de korsten verwijderd worden. Prontosan Gel is huid en wond vriendelijk, remt de groei van bacteriën, droogt de wond niet uit en veroorzaakt geen irritaties. Prontosan® Gel is ontwikkeld om dikker hardnekkig wondbeslag, zoals necrotisch weefsel dat moeilijker oplosbaar is, te verwijderen en dient daarom voor een langere periode in te werken.
Door de cohesie van de gel kan deze zowel bij oppervlakkige als in diepe wonden worden gebruikt, zonder dat het van het wondoppervlak afglijdt.
Eigenschappen: Snelle en effectieve wondreiniging, verwijdering van necrose, fibrine en biofilm, verwijdering van vastklevende wondverbanden, zorgt voor een optimale wondconditie, snelle reductie van wondgeur, pijnloos in gebruik , geschikt voor langdurig gebruik . Bewezen zeer veel effectiever dan conventionele wondspoelmiddelen, zoals NaCl en kraanwater.
Tip: De reinigende eigenschappen worden versterkt indien Prontosan tot 37.5 C wordt verwarmd. Doordrenk een gaaskompres en laat de vloeistof 10-15 min. inwerken. Voor een effectieve antibacteriële vervolgbehandeling en stimulering van het wondgenezingsproces is Mesitran (zalf) of Mesitran Soft (gel) in combinatie met een wondbedekker aan te bevelen.
Een anti-bacteriële wondgel op basis van honing die gebruikt wordt voor de behandeling van chronische wonden, oncologische wonden en acute wonden (o.a. schaaf-, en snijwonden, ontvellingen en 1e en 2e graads brandwonden). De wondgel is de milde vorm van L-Mesitran wondzalf voor het creëren van een vochtig wondmilieu (droge wonden) en ook voor het opvullen van de diepere wond.
De hydro-actieve wondgel is tevens schimmeldodend L-Mesitran Soft is uitstekend preventief antibacterieel toepasbaar en zorgt voor een snelle weefselregeneratie.
L-Mesitran Soft kan in een wondopvullende hoeveelheid worden aangebracht en afgedekt met een wondverband of wondpleister. Er zijn geen contra-indicaties en bijwerkingen bekend.- L- Mestiran Soft: bestaat uit gesteriliseerde zuivere honing, glycolgelbasis, Medilan (non-allergeen), vitamine C en E (anti-oxidanten), antibacterieel en schimmeldodend, necrose en fibrineus beslag oplossend, geurneutraliserend, ontstekingsremmend, creëert een vochtig wondmilieu, optimaliseert de wondgenezing, voorkomt verkleving van het wondverband.
Verschillen wondgel met wondzalf: de wondgel is gemakkelijker smeerbaar, terwijl de wondzalf een compacte samenstelling heeft . De wondgel kan in grote hoeveelheden worden aangebracht, terwijl de wondzalf dun dient te worden aangebracht. De wondgel is geschikt voor het opvullen van diepere wonden. De wondgel veroorzaakt geen prikkeling in de wond, terwijl de wondzalf dat in enkele gevallen wel kan geven.
Praktische (honing) gebruikstips: bij acute wonden (schaaf-, snijwonden, ontvellingen) moet de wond altijd worden schoongespoeld en zand en vuil worden verwijderd. Er is een misverstand dat een ontsmettingsmiddel/antibacterieel middel daarvoor de oplossing is. Na deze reiniging het antibacteriële middel pas toepassen. Door de Mesitran zalf of gel daaronder aan te brengen krijg je een actieve wondbehandeling, werkt het preventief tegen infectie en hecht het niet meer aan de wond.
Dermiel wondspray: wondspray met honing en etherische oliën. Dermiel wondspray werkt antibacterieel en tegen schimmel. Deze spray bevordert de genezing van slecht helende en/of ontstoken wonden bij alle soorten dieren. Dermiel wondspray beschermt en verzacht de geïrriteerde en beschadigde huid.
Vetramil wondzalf bevat zuivere, medicinale honing met een hoog enzymgehalte. De enzymen in de honing produceren in een vochtige wond kleine hoeveelheden waterstofperoxide, waardoor de wond binnen enkele dagen schoon en bacterievrij wordt. De honing versnelt de wondheling en heelt de beschadigde huid. Aan Vetramil Wondzalf zijn specifieke essentiële oliën toegevoegd met antibacteriële en schimmelremmende eigenschappen. De lage pH van Vetramil Wondzalf ondersteunt de conditie en de natuurlijke weerstand van de huid.
Gebruik: deze zalf 1 maal per dag ruim aanbrengen. Bij geïrriteerde huid de zalf goed inmasseren. Kleine wonden niet afdekken. Grotere wonden afdekken met een gaasje en het gaas fixeren door middel van een verband. Behandeling kan gestopt worden als de wond is gesloten is.
Colloïdaal zilver vloeistof en zalf wordt ingezet als alternatief antibioticum voor het chemische antibioticum van de reguliere diergeneeskunde. Speciaal bij de bestrijding van bacteriën, virussen, parasieten en schimmels is het zeer effectief gebleken.
Tegenwoordig is geconstateerd dat vele ziekteverwekkende bacteriën, schimmels en virussen een immuniteit hebben opgebouwd tegen de werking van de reguliere antibiotica. Bovendien blijkt dat de meeste reguliere antibiotica ook de nuttige darmbacteriën vernietigen. Hoewel colloïdaal zilver vele schadelijke bacteriën opruimt, blijft: de darmflora intact.
Voor het behandelen van een schimmel met zilverzalf, dient de huid lokaal ingemasseerd te worden. De zilverzalf dient minimaal 5 minuten in te trekken. Dit 4-6 keer per dag herhalen, na enkele dagen is resultaat zichtbaar.Dermosoft Creme is een mokzalf die behoort tot de categorie van de zinkzalven. Deze blauwe mokzalf is samengesteld uit zuivere plantenextracten en zinkoxide. Dermosoft is uitermate geschikt voor de gevoelige huid en heeft een buitengewoon goed genezend effect op de huid die blootgesteld wordt aan vocht en modder. Werking tegen mok wordt versterkt in combinatie met MSM poeder.
Organische zwavel zoals MSM crème en MSM poeder
MSM is de afkorting van Methyl Sulfonyl Methaan dat essentieel is voor de gezondheid en voor het goed functioneren van de antioxidant systemen van het lichaam. Essentieel voor dik en glanzend haar, een zachte huid en gezonde, harde nagels.
Dankzij MSM wordt de celwand goed doorlaatbaar en elastisch, waardoor voedingsstoffen de cel in kunnen en gifstoffen de cel weer kunnen verlaten. MSM werkt sterk ontstekingsremmend en versterkt de werking van de meeste vitaminen en andere voedingsstoffen, zoals vitamine C, A, D en E, Co-enzym Q 10, alle B-vitaminen, aminozuren, selenium, calcium, magnesium, en vele andere mineralen. MSM vermindert de allergische reacties bij een groot aantal allergieën zoals voedselallergieën, contactallergieën, inhalatieallergieën etc. De antiallergische werking van MSM berust waarschijnlijk voor het grootste deel op het vermogen van zwavel om zich aan de slijmvliezen (van luchtwegen en darmwand) te binden en op die manier een beschermlaag te vormen waardoor allergenen (stoffen die een allergie kunnen veroorzaken) zich niet meer kunnen binden aan de receptoren (indien zij zich binden, veroorzaken receptoren een overgevoeligheid).
Dosering van het MSM poeder: 2x daags 1 gram per 50 kg lichaamsgewicht over het voer. Dus voor een gemiddeld paard 2 x 10 gram daags.
- Cortisonezalf
Andere homeopatische inwendige toepassingen: sulfur, mezereum, graphites. Deze stoffen vinden wij terug in Puur Mok en Cure Mok
- graphites (grafiet): uitwendig als zalf, afgewisseld met calendulazalf (goudsbloem), inwendig de homeopatische verdunning van dit middel. Uit de wonden in de kootholten komt vaak een gelige, kleverige afscheiding. Vooral dan is graphites een heel probaat middel.
- Ook mezereum (peperboompje) is een middel dat past bij dergelijke huidaandoeningen.
- Maar ook sterke ontstekingsremmende middelen als hepar sulfuris (zwavellever) kunnen worden ingezet. Vooral als er ettervorming optreedt.
Dit laatste middel kan worden gecombineerd met silicea (kiezel). Als de kwaal al wat langer woekert en er bindweefselvorming is rond wondjes die chronisch etteren, altijd mede silicea inzetten.
- Sulfur (zwavel): een huidmiddel bij uitstek. Werkt bij allerlei huidaandoeningen zoals vele soorten eczeem en schurft. Een leuke bijkomstigheid is dat sulfur de werking van andere ingezette homeopatische middelen versterkt.
Dosering: Tenzij dierenarts anders heeft voorgeschreven. Paard/pony 2 x per dag 6 tabletten Puur Mok kan rechtstreeks in de mond of in een stukje brood of iets lekkers gegeven worden. Puur Mok kan zonder bezwaar in combinatie met andere geneesmiddelen worden gebruikt. Chevadonyll is een 100% natuurlijke kruidenmix. Het pakt het probleem van binnen uit aan en lost zo het chronisch probleem op. De weerstand van het paard wordt optimaal. Dit is te zien aan het paard doordat het een mooie vacht krijgt en vitaal oogt. 1 eetlepel van de kruidenmix laat je gedurende een uur trekken op 1 liter kokend water. Laat alles afkoelen en voeg alles ongezeefd in het paardenvoer (kan ook gezeefd in drinkwater). De eerste drie weken geef je elke dag ½ liter per dag. Daarna 2 à 3 keer per week telkens een ½ liter. Met 2 zakjes kan je 3 à 4 maand verder.
Drainage compositum
Drainage compositum is zowel geschikt voor dieren als voor mensen.
Samenstelling: Aqua, Ribes nigrum, Bardana, Centaurium, Juniperus, Equisaetum, Viola tricolore, Carduus marianus, Taraxacum, Angelica, Calamus, Cynaria, Solidago virga aurea, Orthosiphonis, Uva ursi, Betula, Berberis, Echinacea purpurea, Uncaria tomentosa, Hydrastis canadensis, Cantharis, Ethanolum 35% vol.
Indicaties: Ter ontgifting en reiniging van het lichaam bij zeer diverse aandoeningen zoals huidproblemen, vachtproblemen, oogproblemen, oorproblemen, zomereczeem (staart- en maneneczeem), allergie of atopie.
Werkt weerstandverhogend.
Drainage Compositum stimuleert de afvoer van afvalstoffen uit het lichaam door het ondersteunen van de blaas- en nierfunctie, de spijsverteringsfunctie en de werking van het lymfestelsel. Het zorgt ervoor dat het lichaam aan het werk gezet wordt om aanwezige afvalstoffen sneller uit te scheiden en versterkt het immuunsysteem. In een lichaam dat vrij is van afvalstoffen worden medicijnen en supplementen beter opgenomen. Na een drainage kuur kan een ´schone start´ worden gemaakt.
Ook zorgt een drainagekuur voor een vermindering van allergische reacties, waardoor het ook in gevallen van chronische huid- en vachtproblemen raadzaam is om met regelmaat een drainagekuur te geven.
Eigenschappen per ingrediënt:
- Ribes Nigrum heeft een ontstekingsremmende werking.
- Bardana stimuleert de gal- en leverwerking, werkt bloedzuiverend en verdrijft afvalstoffen.
- Centaurium stimuleert de galwerking.
- Juniperus stimuleert de nierwerking, werkt ontstekingsremmend en bloedopbouwend.
- Viola tricoloris werkt uitstekend bij eczemateuze huiduitslag en andere huidaandoeningen en stimuleert de blaas- en nierfunctie.
- Carduus marianus werkt ontgiftend op de lever en galblaas.
- Solidago virga aurea werkt op de nieren, bij ontstekingen en heeft een vochtafdrijvende functie.
Dosering en toepassing: paarden en pony’s: 2 maal daags 30 druppels. Een kuur Drainagecompositum is een flesje per half jaar. Met een flesje doe je ruim een maand. Als jaarlijkse kuur of bij een chronische aandoening is het aan te raden om 3 maanden achtereen en dan een stopweek inlassen. Voor 2 flesjes betaal je ongeveer 44 euro op jaarbasis voor een paard.
Bijwerkingen: Tijdens een drainagekuur worden afvalstoffen losgemaakt om te worden afgevoerd door de organen. Hierbij worden deze afvalstoffen door het bloed getransporteerd. Dit kan een vermoeid gevoel veroorzaken en dieren kunnen hier wat lusteloos door worden.
Drainage Compositum kan wel een lichte beginverergering geven van de bestaande klachten. Deze mag echter in geen geval zo erg zijn dat het dier er echt ziek van wordt. Veel dierenbezitters rapporteerden dat met name de ‘zwakke plekken’ in het lichaam van hun dier extra opspeelden tijdens het geven van een drainagekuur. Vaak zijn dit verergerde huid-, vacht-, oog- of oorproblemen, of dunne, slijmerige of stinkende ontlasting. Dit is niets vreemds, het lichaam werkt afvalstoffen voornamelijk via de uitscheidingsorganen het lichaam uit. Wanneer het dier echter duidelijk ziek wordt door een heftige uitscheidingsreactie is het aan te raden om tijdelijk te stoppen en in overleg met een dierenarts de dosering te verlagen.
Ook wanneer dergelijke verschijnselen langer dan 3-4 weken aanhouden (doorgaans duurt het ontgiften ca. twee weken), is het raadzaam contact met een (holistisch) dierenarts op te nemen.
Niet geven indien: tijdens de dracht of lactatieperiode, vlak voor een operatie, bij kanker of auto-immuunziekten en in geval van diabetes. Ook moet Drainage Compositum niet worden gegeven aan dieren die erg ziek zijn. Het lichaam moet voldoende energie hebben om de afvoer van afvalstoffen aan te kunnen en wanneer het lichaam zelf al hard aan het werk is om beter te worden kan het een dergelijke, extra belasting, veelal niet gebruiken.
Besluit
Deze onvolledige lijst bewijst hoe ingewikkeld de behandeling van mok wel kan zijn.
Mok is dus een lastige ziekte. Controleer dagelijks grondig je paard. Behandel zelfs het kleinste wondje en hou alles goed in de gaten. Spuit de benen van je paard niet af met een harde waterstraal of verwijder de modder niet met een harde borstel. Droog alles zorgvuldig af. Is je paard dan toch nog getroffen door mok, behandel tijdig. Geneest de mok niet vlug genoeg, raadpleeg steeds de dierenarts. Zie ook rubriek Pastern folliculitis of een besmetting met staphyloccus aureus of staphyloccus intermedius of MRSA bij paarden. Geef het niet te snel op. Ook dierenartsen moeten vaak zoeken naar de juiste behandeling van mok.
Interessante site
http://www.huppa.nl/sytske/Joomla/index.php/een-einde-aan-mok
Op deze site tref je nog een behandeling aan die niet beschreven staat in deze rubriek en die spectaculaire resultaten geeft.
© Copyright 1001tips.be 2006-2023 - Disclaimer - Gebruiksvoorwaarden en privacybeleid
Contact: info[at]1001tips.be
XHTML-strict en CSS gevalideerd