Logo 1001 tips
Muis & Mol: kwaliteitsvolle handgemaakte accessoires voor baby's, kinderen en volwassenen

 


 

Nodulaire necrobiosis of harde bultjes bij paarden

 1. Startpagina huidaandoeningen bij paarden
 2. Mok bij paarden
 3. MRSA bij paarden
 4. Cellulitis bij paarden
 5. Fotosensibiliteit of overgevoeligheid voor UV straling of zonlicht bij paarden
 6. Lymfangitis of Einschuss of bloedvergiftiging bij paarden
 7. Ulceratieve lymfangitis bij paarden
 8. Ziekte van Cushing (hirsutisme) bij paarden
 9. Nodulaire necrobiosis of harde bultjes bij paarden
 10. Haaruitval, alopecia bij paarden
 11. Pigmentverstoringen bij paarden
 12. Drukplekken-drukkingen bij paarden
 13. Doorligwonden of decubitus bij paarden
 14. Brandwonden bij paarden

Wat is nodulaire necrobiosis of harde bultjes bij paarden?

nodulaire necrobiosis Bij nodulaire necrobiosis ontstaan harde bultjes onder de huid. De grootte van de bultjes kan variëren van 1 tot 3 cm. Deze harde bultjes komen voornamelijk voor op de rug, of op de plaats waar het zadel ligt, of op de hals en/of op de flanken van het paard. De bultjes veroorzaken geen jeuk en zijn niet pijnlijk voor het paard. De eigenaar van het paard vindt de knobbels storend maar het paard zelf ondervindt er weinig last van.
Nodulaire necrobiosis of het ontstaan van harde bultjes onder de huid is een van de meest voorkomend huidaandoeningen bij paarden.

Opmerking: Nodulaire necrobiosis mag niet verward worden met urticaria (zie rubriek urticaria of netelroos bij paarden). Bij urticaria zijn de bultjes zacht.

Oorzaak

nodulaire necrobiosisOver de oorzaak van het ontstaan van nodulaire necrobiosis of harde bultjes is nog weinig bekend. Vermoedelijk ontstaat deze aandoening met een overgevoeligheid van insectenbeten. Nodulaire necrobiosis of harde bultjes in de omgeving van het zadel denkt men aan drukplekken als vermoedelijke  oorzaak.

Diagnose

De dierenarts kan een biopsie nemen van het bultje. Dit stukje  kan naar een laboratorium opgestuurd worden voor een weefselonderzoek.

Behandeling

Nodulaire necrobiosis of harde bultjes zijn moeilijk te behandelen. Eigenaardig genoeg verdwijnen de harde bultjes spontaan zoals ze zijn gekomen. Het is daarom belangrijk om dagelijks je paard te poetsen en zo de huid te controleren. De dierenarts raadplegen is raadzaam omdat een snelle behandeling het beste resultaat oplevert.
De courante behandeling zijn:

 • Behandeling met zalf die corticosteroïden bevat. Opgelet met het gebruik van corticosteroïden want dit kan hoefbevangenheid veroorzaken.
 • Injecties met ontstekingsremmers.
 • Opereren heeft weinig zin want meestal zijn er teveel knobbels en de wonden genezen slecht.
 • Het gebruik van een extra dik zadeldeken of gelpad is noodzakelijk voor harde bultjes in de omgeving van het zadel om drukplekken te voorkomen. Laat eventueel je zadel aanpassen door een deskundig zadelmaker want misschien drukt je  zadel te hard op de rug van je paard.
Merk je een klein puntje bloed in het midden van de bult, dan is de dader meestal een insect. Gebruik dan een verkoelende  gel en doe indien dit fenomeen zich meermaals herhaald, je paard een vliegendeken om. Het paard wassen met een anti-insecten shampoo kan ook ter preventie worden gedaan. Insmeren met vliegenwerend product is ook een optie. Let steeds op met het gebruik van producten misschien is juist je paard daar wel allergisch aan.
Share to Facebook Share to Twitter Blogger Wordpress LinkedIn Myspace Email Meer...
Laatste aanpassing op Sunday, December 3, 2017 om 11:52u